vrijdag 27 februari 2009

Cassoulet variatie





Dit weekend gaan we weer met onze Oudste onze eigen LAN-party houden. Eens in de zoveel weken haalt mijn lief hem op met computer en al en dan verslaan we met zijn drieën het hele weekend allerlei monsters in ons favoriete spel Titan Quest Immortal Throne. Tijdens zo'n weekend moet er natuurlijk ook "LAN eten" op tafel komen. Eten dat snel klaar is en met het bord op schoot gegeten kan worden. Oorspronkelijk wilde mijn zoon tijdens zo'n weekend uitsluitend pizza en broodjes hamburger en vooral geen groente maar daar trap ik dus mooi niet in. Gelukkig kiest hij nu ook regelmatig voor een gerecht uit de wok. Dit weekend wordt het één keer wokken, één keer toch maar pizza en vandaag beginnen we met een snelle variatie op de beroemde Franse cassoulet die oorspronkelijk wordt gemaakt met eend. Ik heb cassoulet ook al wel gegeten met kip en zo zijn er nog veel meer variaties mogelijk natuurlijk. De Fransen houden van een korst op en in hun cassoulet. Ze bestrooien het gerecht met broodkruim en zetten het dan in de oven. Na verloop van tijd roeren ze de korst door het gerecht en bestrooien weer met broodkruim. Dit wordt een paar keer herhaald. Ik doe dat dus niet, nogmaals dit is een simpele uitvoering van een origineel zeer bewerkelijk recept. Voor vier personen heb je het volgende nodig:

2 flinke uien
2  teentjes knoflook uit de knijper
een stukje gerookt spek van ca, 2 ons
2 (runder)saucijzen
4 tomaten
ca. 750 gram gekookte uitgelekte witte bonen
125 ml rode wijn
2 eetlepels maizena
bosje peterselie
1 takje tijm
peper

Snijd de uien in kwart ringen. Was de tomaten, snijd ze in achten en verwijder de steelaanzetten. Hak de peterselie fijn. Snijd de saucijzen in 4 stukken. Het spek moet ook in vrij grote stukken worden gesneden. Fruit de ui en de knoflook in een klein beetje hete boter. Voeg de stukjes spek toe en bak even mee. Vervolgens voeg je de stukken saucijs toe. Maal er flink wat peper over. Ook de tijm kan er nu bij. Strooi er dan de maizena over terwijl je het geheel goed doorroert.  Doe nu de tomaten en de tomatenpuree erbij. Even doorroeren en dan de witte bonen in de pan. Giet er nu de rode wijn bij, het moet een smeuig geheel worden maar mag niet te nat zijn. Schep alles over in een ovenschaal, doe er een deksel op en laat het gerecht in de oven op 180 graden Celsius in ca. 45 minuten door en door warm worden.
Serveer met warm (glutenvrij) stokbrood.

woensdag 25 februari 2009

Gado gado met kipsaté en pindasaus





Vanmorgen had ik totaal geen inspiratie voor het eten van vanavond. Ik heb diverse kookboeken doorgebladerd maar het had weinig zin. Een paar gerechten trokken me wel maar die waren op de een of andere manier allemaal met rundvlees dat uren moet pruttelen en die uren die had ik vandaag niet. Mijn lief ging naar zijn moeder en ik moest naar het ziekenhuis en we hadden afgesproken dat hij me daar zou afzetten en me na het bezoek aan zijn moeder weer zou oppikken in het winkelcentrum naast het ziekenhuis.
Precies toen we wilden vertrekken kwam onze Oudste binnen en die was meteen te porren om mee te gaan. Met mij wel te verstaan want naar zijn oma dat trok hem niet zo, die had hij afgelopen zaterdag nog gezien. Alles verliep soepel en we stonden in een mum van tijd in het winkelcentrum met nog een ruim uur voor de boeg.
Lekker gewinkeld samen, de laatste keer was lang geleden. Ik hoefde niet veel te hebben, uitsluitend van die saaie dingen als vaatdoeken bij de Wibra, tandenstokers bij de Hema en vooruit dan maar, een donut voor meneer van Bakker Bart. Toen naar AH XL waar ik besloten heb om voor vanavond gado gado te maken.
En dan maak ik die niet met tahoe, daar hoef ik bij mijn mannen niet mee aan te komen. Dus maar een stukje biologische kipfilet meegenomen om saté te maken voor erbij.

Wat heb je voor 4 personen nodig ?

1 kleine spitskool
300 gram kouseband of sperziebonen of haricots verts
250 gram taugé
1/2 komkommer
4 eieren
kroepoek

Snijd de spitskool in grove stukken. Maak de kouseband (of andere bonen) schoon en snijd ze in stukken. Vandaag had ik haricots verts en die heb ik heel gelaten maar dat was wat lastig eten. Stoom of kook ze beetgaar. Kook de eieren hard, laat ze schrikken onder koud stromend water en pel ze. Kook de spitskool gaar maar het is wel lekker als de kool iets knapperig blijft vind ik. Boen de komkommer en snijd in dunne plakken van een centimeter of vijf. Ik had vandaag de komkommer geschild omdat de heren dat liever hebben. Doe de taugé in een zeef en giet er kokend water overheen.

Kipsaté:
4 ons kipfilet (reken ca. 50 gram vlees per stokje)
marinade:
2 eetlepels zonnebloemolie
1 theelepel ketoembar
1/2 theelepel djinten
2 eetlepels ketjap
sambal oelek naar smaak
peper
1 eetlepel citroensap

Roer alle ingrediënten voor de marinade goed door elkaar. Leg het vlees erin en laat een uurtje intrekken. Leg 8 bamboe satéstokjes een half uurtje in wat water zodat ze niet verbranden tijdens het roosteren/grillen. Rijg het vlees aan de stokjes en rooster of gril ze in een paar minuten aan weerskanten mooi bruin en gaar.

Pindasaus:
3-4 eetlepels pindakaas
1 kleine ui
knoflook naar smaak
1 1/2 eetlepels (witte rijst)azijn
1 1/2 eetlepels ketjap
1 theelepel ketoembar
1 theelepel djinten
sambal oelek naar smaak 

Snipper het uitje heel fijn en fruit het in wat olie samen met de knoflook. Dan de pindakaas erbij. Vuur uit. Alle kruiden erin roeren. Vuur aan. Telkens wat water erbij doen tot de gewenste dikte bereikt is. 

Pak een schaal, doe onderin de kool, daarop de bonen en dan de taugé. Zoals jullie op de foto kunnen zien heb ik het vandaag per ongeluk andersom gedaan. Het smaakt er niet minder om maar het oogt niet zo leuk. (Dat krijg je van al dat geklets.) Leg de partjes ei en de reepjes komkommer er rondom langs.
Leg de saté erop en giet er wat pindasaus over. Strooi links en rechts nog wat kroepoek erover en klaar is je gado gado!
Zoals ik straks al aangaf hoort het eigenlijk met tahoe gegeten te worden. In principe gaat het allemaal hetzelfde alleen in plaats van de kipsate leg je er blokjes gebakken tahoe op.

maandag 23 februari 2009

Preistamppot


Mijn ouders waren fervente carnavalvierders en tijdens die dagen had mijn moeder dan ook geen tijd (en puf) om uitgebreid te koken. Ze maakte altijd een flinke pan tomatensoep, een grote schaal jachtschotel of stamppot en er waren volop worstebroodjes op voorraad om het hele gezin een paar dagen te kunnen voeden.
Ik vier geen carnaval meer maar een lekkere stamppot gaat er toch wel in. Gisteren heb ik daarom preistamppot gemaakt. Lekker met spekjes en kaas en dan hoeft er wat mij betreft niets meer bij.
Mijn Oudste at mee, de hoeveelheden zijn dus voor 3 personen.

1 kilo prei
1 kilo aardappels
2 ons gerookt spek aan een stuk
2 ons extra belegen of oude kaas
1 flinke ui
1 glas witte wijn
melk
boter
peper

Snijd de prei in ringen en was ze zeer goed tot al het zand eruit is. Schil de aardappels en snijd in stukken.
Pel de ui en snijd in grove snippers. Snijd de kaas in kleine blokjes en het spek in smalle reepjes.
Kook de aardappels gaar en giet ze af. Bak ondertussen de ui en de spekreepjes een paar minuten in een klein beetje olie in een hapjespan of iets dergelijks. Doe er de preiringen bij en laat ze even meebakken. Voeg nu de wijn toe en wat peper uit de molen. Leg een deksel op de pan en laat het geheel op een laag pitje een minuut of 10 stoven totdat de prei gaar is.
Maak van de aardappels met de melk en wat boter puree. Doe de puree in porties bij de prei in de hapjespan en voeg vervolgens de kaasblokjes toe. Schep het telkens goed door. Breng de stamppot eventueel op smaak met wat peper.

zondag 22 februari 2009

Indonesische omelet





Als ik eens niet zo veel tijd heb om te koken dan maak ik graag een Indonesische omelet. Ik heb dit ooit van mijn moeder geleerd en weet eigenlijk de officiele naam niet. Natuurlijk ben ik er wel naar op zoek geweest en ik ben uiteindelijk op twee mogelijke namen gestuit: kaber kabertoe of dadar isi. Maar welke van de twee het nu is dat durf ik niet te zeggen. Misschien weet een van de lezers het ?
Maar goed, what's in a name ? Het is lekker en daar gaat het uiteindelijk om toch ?
Voor 3-4 personen:

6 eieren
zout en peper
ketjap
250-300 gram rundergehakt
1 ui
2 teentjes knoflook
5 kemirienoten
1 1/2 theelepel ketoembar
1 theelepel djinten
1 theelepel sereh
1 theelepel koenjit
1/2-1 theelepel trassie
sambal oelek naar smaak
1 dessertlepel keukentamarinde


Klop de eieren los met zout, peper en een klein scheutje ketjap.
Pel en snipper de ui fijn.
Bak het gehakt rul door het met een vork te prakken in een hete pan.
Voeg de ui en de uitgeperste knoflook toe en laat een paar minuten zachtjes bakken.
Rasp de kemirienoten boven de pan en voeg de ketoembar, djinten, sereh, koenjit, trassie, sambal oelek en keukentamarinde toe. Roer het goed door elkaar en laat op een laag pitje staan.
Doe een flinke klont boter in een koekenpan en bak een omelet van de eieren. Zodra de bovenkant bijna gestold is het gehakt op een helft van de omelet leggen en dichtklappen.





zaterdag 21 februari 2009

Kip met okra



Donderdag ben ik na het zwemmen met ML naar de toko geweest. We hadden allebei weer van alles nodig natuurlijk. Een van de dingen die ik heb gekocht was een zakje met verse okra. Okra vind ik vooral lekker gecombineerd met tomaten en donderdag heb ik daar dus de kip mee klaargemaakt.

Voor ons 2-en heb ik gebruikt:
2 biologische kippenbouten
peper
2 theelepels sambal oelek
1 flinke ui
2 tenen knoflook
1/2 liter kippenbouillon
375 gram okra
2 tomaten
een paar eetlepels tomatenpuree

Pel en snipper de ui. Pel de knoflookteentjes. Snijd de steeltjes van de okra en snijd de okra in twee of drie stukken. Snijd de tomaten elk in 8 stukken.
Bestrooi de kippenbouten met vers gemalen peper en bak in wat olie rondom bruin en voeg de ui en de knoflook (uit de knijper) toe. Doe vervolgens de sambal erbij en laat even kort meebakken.
Giet er nu ongeveer een halve liter bouillon bij en laat de kippenbouten ca. 30 minuten met het deksel op de pan zachtjes koken.
Voeg nu de okra, de tomaat en de tomatenpuree toe en eventueel nog wat water en laat dit nog eens 15 minuten op een laag vuur koken.
Door het vocht uit de okra wordt de saus gebonden, mocht het nog wat te dun zijn bind het dan met een papje van aardappelzetmeel of maizena.
Wij hebben het met gekookte rijst gegeten.

zondag 8 februari 2009

Vegetarisch menu: maissoep, ovenschotel met aardappels en spinazie enals dessert schuimtaart met vruchten

Vrijdag had ik eigenlijk een lummeldag gepland. We hadden eindelijk eens een dag zonder doktersafspraken, fysiotherapie en andere verplichtingen. Maar toen belde er een goede vriend van ons op. Of we thuis waren want dan kwam hij even langs. Ik heb hem meteen voor het eten uitgenodigd, gezellig vind ik dat altijd. Toen ben ik me toch maar gaan aankleden en eens snel het menu bedacht.
Aangezien onze vriend al zo lang als ik hem ken streng vegetarisch eet heb ik vooraf een vegetarische maissoep gemaakt. Als hoofdgerecht een overnschotel met aardappels en spinazie en als dessert een schuimtaart met allerlei bosvruchten.
Het was allemaal goed geslaagd en we hebben het erg gezellig gehad. De dag erna die gigantische afwas was minder leuk maar uiteindelijk was het samen toch wel weer snel weggewerkt.
Maar dan nu de recepten:

Maissoep
450 gram mais uit pot of blik
1 liter groentenbouillon
2 eiwitten
2 eetlepels melk
1/2 eetlepel maizena
1 eetlepel water om maizena aan te maken
2 of 3 theelepels fijngehakte gemberwortel
peper

Maal de helft van de mais fijn. 
Voeg de gemberwortel toe.
Maak de maizena aan met het water.
Klop de eiwitten schuimig.
Voeg de melk en de aangemaakte maizena toe aan de eiwitten en roer het goed door elkaar.
Breng de bouillon aan de kook, voeg de mais toe en laat het weer heet worden.
Doe het eiwitmengsel erbij en voeg peper naar smaak toe.
Roer de soep zachtjes door en laat goed heet worden. 
Als ik de soep voor ons zelf maak dan doe ik er altijd nog ongeveer 200 gram krabvlees of gv surimi in.




Ovenschotel met aardappels en spinazie (3 personen)
1 kilo aardappels
600 gram verse spinazie
1 rode paprika
1 rode ui
1 teentje knoflook
2 tomaten
6 gedroogde tomaatjes
250 gram kastanjechampignons
3 eieren
melk
boter
maizena
oude kaas
Schil de aardappels en snijd ze in dikke plakken. Kook die even voor. Was de spinazie en laat het goed uitlekken. Kook de eieren hard, pel ze en snijd ze in dikke plakken.
Maak de paprika schoon en snijd deze in reepjes. Pel de ui en snipper deze grof. Ontvel de tomaten en snijd in stukken. Snijd de gedroogde tomaatjes in reepjes. Borstel de champignons en snijd ze in plakjes.
Maak een kaassaus door wat boter te smelten, voeg dan maizena toe en roer goed door. Dan langzaam melk erbij terwijl je steeds goed roert.
Voeg er wat geraspte oude kaas aan toe en maak op smaak af met peper en nootmuskaat. De verhouding boter:maizena:melk is 1:1:10 dus bij 25 gram boter gebruik je 25 gram maizena en 250 ml melk.
Fruit in een pan de uisnippers, knoflook en paprika een paar minuten. Voeg de champignons toe en laat een paar minuten zachtjes bakken. Dan in porties de spinazie toevoegen en telkens omscheppen totdat de blaadjes geslonken zijn.
Voeg als laatste de stukken tomaat en de reepjes gedroogde tomaat toe.
Schep de aardappels in een helft van een grote ovenschaal en vul de andere helft met het spinaziemengsel. Leg de plakken ei op de spinazie en giet de kaassaus over de aardappels.
Zet de schaal afgedekt met alufolie in de oven en laat het door en door warm worden. Het laatste kwartier het folie verwijderen.






Schuimtaart met vruchten oftewel een Pavlova
Een heel bekend dessert dat heel gemakkelijk is om te maken. Je kunt er alle vruchten opdoen die je maar wilt als het maar lekker zacht fruit is. Ik heb het dit keer gemaakt met bosbessen en bramen die ik nog van van de zomer in de vriezer had liggen samen met een bak rode vruchten die ik aantrof in een van de vriezers van de supermarkt. Daarin zaten bramen, frambozen en kersen en dat is voor een pavlova zeer geschikt. Het fruit heb ik eerst op een bord laten ontdooien in de koelkast.

3 eiwitten
150 gram witte basterdsuiker
1 theelepel witte wijnazijn
1 theelepel maizena
250 ml slagroom
400 tot 500 gram fruit (de hoeveelheid weet ik eigenlijk niet precies, gewoon de pavlova lekker vol scheppen)
Verwarm de oven voor op 175 graden. Klop de eiwitten in een hele schone kom totdat ze bijna stijf zijn en voeg dan tijdens het kloppen de suiker in porties toe. Klop net zolang door totdat het eiwit mooi glanst en piekerig is. Als je de kom kunt omkeren zonder dat er iets uitvalt dan is het goed. Roer nu de azijn en de maizena erdoor. Dat doe ik ook altijd met de mixer.
Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier. Schep het eiwitmengsel op het bakpapier en strijk het in een mooie ronde vorm. Schuif de bakplaat in de oven en draai de temperatuur omlaag naar 140 graden. Laat het schuim 45 minuten in de oven staan en zet dan de oven uit. Laat het gebak in de oven afkoelen. Tijdens het bakken en het afkoelen moet de ovendeur dicht blijven anders stort de boel in.
Dit bakken kun je al ruim voor het eten doen maar het opmaken van de taart doe je vlak voor het opdienen.
Klop de slagroom zonder suiker bijna stijf. Schep dit op het schuim en doe er dan de vruchten op.
Meteen opdienen. Het schuim moet aan de buitenkant heerlijk bros zijn en van binnen wat zacht.
Het hoort wit van kleur te blijven maar dat lukt me eigenlijk nooit, het wordt altijd iets creme van kleur.
Maar dat maakt voor de smaak niets uit, ik ben er dol op.

donderdag 5 februari 2009

Coq au vin




Gisteren hebben we coq au vin gegeten. Daar had ik al tijden zin in en toen ik van de week bij het Ministerie het artikel over hun versie las moest het er hier nu ook eindelijk van komen.
Toen de kip iuit de oven kwam heb ik meteen een paar foto's gemaakt maar helaas kwam ik er na het eten pas achter dat ik vergeten was om het geheugenkaartje in het toestel te stoppen.
Vandaar dat jullie het nu moeten doen met een foto van de schaal na het eten. Natuurlijk hadden we kip over want hoewel mijn zoon gisteren heeft meegegeten krijgen we zo'n kip van ruim anderhalve kilo met zijn drieën echt niet op.
Vandaag heb ik van de restjes kip en saus een lekkere ragout gemaakt. Die eten we zo dadelijk met gekookte rijst en een bonensalade. 

1 kip (bij voorkeur geen plofkip maar een eerlijke kip)
3 kleine winterwortels of 2 grote
3 uien
2 stelen bleekselderij
een paar takjes verse tijm
3 laurierblaadjes
een paar teentjes knoflook
flink wat grof gemalen peper
1 à 2 flessen rode wijn
250 gram sjalotjes
een paar dikke plakken bacon
250 gram champignons
maizena

De dag voordat je de coq au vin wilt eten begin je met de voorbereiding.
Knip of hak de kip in 10 stukken (de poten elk doormidden, en de borst zowel in de lengte als in de breedte halveren. De vleugels laat je heel.)
Ik heb het vel van alle stukken verwijderd behalve van de vleugels. Leg de stukken kip in een grote pan.
Maak de winterpenen schoon en snijd ze in blokjes. Pel de uien en snipper ze grof. Pel de teentjes knoflook. Snijd de boven- en onderkant van de stelen bleekselderij af en snijd de stelen in stukjes.
Doe de gesneden groenten bij de kip in de pan. Leg er de takjes tijm en de laurierblaadjes bij en doe er flink wat grof gemalen peper over.
Giet er nu zoveel rode wijn over dat de kip net onderstaat en laat dit nu tot de volgende dag marineren. Roer het geheel af en toe even om.
De volgende dag vis je de stukken kip uit de marinade en laat ze even uitlekken in een vergiet. Verwarm wat boter in een koekenpan en bak de stukken kip in porties rondom bruin.
Leg ze in een ovenschaal. Bak in de pan vervolgens de gepelde sjalotjes en de in stukjes gesneden bacon en doe die dan bij de kip.
Zeef de marinade, vang het vocht op. (De groenten zou je kunnen stoven en bij het gerecht kunnen eten. Ik heb een paar groentenlepels vol bij de kip gedaan.)
Giet dan het marinadevocht in de schaal. Doe dit tot de kip weer helemaal onderstaat.
Zet dan de schaal in de oven (180 graden) en laat hem daar minstens een uur instaan. Langer mag ook, dat maakt het gerecht nog veel beter van smaak. Ik heb de kip 3 uur in de oven gehad.
Snijd de champignons in kwarten en laat ze even zweten in een beetje boter. Een half uur voor het eind van de oventijd haal je schotel even uit de oven. Voeg nu de champignons toe en 2 flinke eetlepels maizena die je met wat water aangemaakt hebt.
Zet vervolgens de schaal weer terug in de oven en laat het gerecht nog een 25 minuten in de oven staan.
Wij hebben er glutenvrije tagliatelle bij gegeten, maar je kunt er natuurlijk ook brood bij eten of rijst of wat je maar wilt.