vrijdag 28 augustus 2009

Glutenvrije pasta met groene groenten en spekjes

Het is zomaar ineens al drie weken geleden dat ik iets op mijn weblog geplaatst heb. De afgelopen weken was het ook zo'n zalig weer, de dagen zijn voorbij gevlogen. Natuurlijk heb ik wel gekookt maar daar zaten flink wat dagen bij waarop we maar heel simpel hebben gegeten. Niet echt iets om uitgebreid over te schrijven. Vaak eten we op dat soort dagen iets van aardappelsalade met een simpel visje en wat groente. Die vis kan dan gebakken zijn of heerlijk gestoomd in een pakketje, dat is allebel makkelijk en erg lekker. Maar ook een lekker gevulde salade met een gebakken biefstuk met champignons is prima om te eten bij dat warme weer. Ik heb nog wel een paar dingen gemaakt de afgelopen weken waarvan ik de recepten nog hier zal plaatsen. Laat ik maar eens beginnen met dat van vandaag. Ook zo'n aanrader voor bij warm  weer trouwens. Pasta met een sausje. Hoe warm (of koud) het ook is, dat smaakt me altijd wel. Vandaag aten we pasta met groene groenten en spekjes. Voor twee personen heb ik het volgende gebruikt:

1 groene paprika, in kleine stukjes gesneden
3 bosuitjes, in ringetjes gesneden
2 flinke tenen knoflook uit de knijper
2 handjes diepvriesdoperwten
2 handjes diepvriesspinazie
peper naar smaak
verse basilicum, aan reepjes
1/2 bakje roomkaas
125 gram gerookt spek, in kleine stukjes gesneden

Fruit de paprika en de bosuitjes in wat olijfolie. Voeg de stukjes spek toe en laat het even doorbakken. Doe dan de knoflook, doperwten en spinazie erbij. Roer het door en laat op een zacht pitje pruttelen totdat de spinazie ontdooid is. Strooi er (rijkelijk) peper over en schep de roomkaas in de pan. Roer totdat de kaas gesmolten is en voeg eventueel wat water toe. Kook 150 tot 200 gram pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Roer vlak voor het opdienen de basilicum door de saus. Serveer met wat vers geraspte Parmezaanse kaas en wat olijven. 
Dit gerecht maak ik ook wel als ik eters krijg, het is namelijk zo klaar. Het is ook gemakkelijk vegetarisch te maken. In dat geval de spekblokjes weglaten en in plaats daarvan wat champignons erdoor doen.

woensdag 5 augustus 2009

Rijstsalade met ham en prei




Het was erg warm vandaag en daar kan ik eigenlijk helemaal niet zo goed tegen. Voor mij is een graad of 22 al warm genoeg. Normaal gesproken houd ik me dan ook bijzonder gedeisd op van die warme dagen maar vandaag moest ik mijn koele huis verlaten want ik moest naar het ziekenhuis. En ik wist al dat ik, zodra ik weer thuis zou zijn, vast geen puf meer had om te koken. Goed, een en een bij elkaar opgeteld betekende dat een koude schotel. Vandaag heb ik een rijstuitvoering gemaakt. Niet te ingewikkeld, en de garnering moesten ze er vandaag maar bij denken. Het recept heb ik ooit gekregen van een oud-collega van me. Nogmaals dank Rieneke! Voor 3 volwassenen heb je het volgende nodig:

200 gram langkorrelrijst
300 gram gekookte ham
1 preitje
1/2 komkommer
potje of blikje maiskorrels, zo'n 250 gram
250 gram cherrytomaatjes
dressing:
4 eetlepels witte wijnazijn
12 eetlepels olijfolie
2 theelepels kerriepoeder
4 theelepels Dijon mosterd
peper uit de molen

Kook de rijst gaar. Snijd de ham en de komkommer in blokjes en de prei in flinterdunne ringen. De cherrytomaatjes worden in kwarten gesneden. Roer alles voor de dressing door elkaar en giet het over de nog warme rijst. Roer het goed door. Doe dan alle andere ingredienten in de pan, roer het nogmaals goed door en laat het afkoelen. Garneer de salade zoals je zelf lekker vind. Vandaag had ik er gekookte eieren op gelegd. Lekker is ook om er wat geekookte asperges bij te doen. of een stukje gebakken vis. Enfin, alles mag en alles kan.

dinsdag 4 augustus 2009

BBQ met vis en groente






Gisteren heb ik het de hele dag druk gehad. Eerst met mijn schoonzusje naar Hanos geweest. Leuk om het eens te zien en lekker geluncht. Ook nog een paar dingen gekocht maar niet eens zoveel. Daarna zijn we hier in huis verder gegaan met klussen. Daarvoor moesten we ook nog even naar de bouwmarkt om het een en ander te halen. Het gevolg was dat ik pas over half vijf bij de supermarkt stond om spullen voor het avondeten te kopen. Niet alleen was het laat voor mijn doen maar ik was ook nog eens behoorlijk moe en erg veel puf om  te koken had ik dus niet. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om de barbecue aan te steken en daar vispakketjes, gepofte aardappels en geroosterde groenten op klaar te maken. Heel simpel dus allemaal maar wel erg lekker.

De vispakketjes:
3-4 ons tilapia
2 bosuitjes, in ringetjes gesneden
6 gedroogde tomaatjes, in reepjes gesneden
bruschetta kruiden
peper uit de molen
(knoflook)olie
Pak twee flinke stukken alufolie en leg op elk vel de helft van de ingredixebnten. Vouw het folie dicht en leg de pakketjes een minuut of tien op het rooster van de barbecue. Halverwege een keer omdraaien.

De gepofte aardappels:
4 aardappels
Omdat het al laat was heb ik de aardappels even voorgegaard in de magnetron. Prik met een vork de onder de kraan schoongeboende aardappels even een paar keer in en zet ze op een bord 10 minuten in de magnetron op vol vermogen. Wikkel ze dan ieder in een stuk alufolie en leg ze op het rooster van de barbecue.

De geroosterde groenten:
1 groene paprika
1 gele paprika
1 ui
1-2 tomaten
2 teentjes knoflook
wat olijfolie

Snijd de paprika's in grote stukken en de ui in halve ringen. De tomaten heb ik in vieren gesneden. Ik gebruik voor dit gerecht altijd zo'n aluminium bakje voor op de barbecue. Je kunt ze bij verschillende winkels kopen, ik koop nooit die dure van Weber, goedkope merken voldoen even goed. Doe een klein beetje olie in het bakje en doe er dan alle gesneden groente en de knoflook in. Zet het bakje op de barbecue en laat de groente zo gaar wworden als je zelf wilt. Wel af en toe even doorroeren want anders bakt het aan. Je kunt er naderhand altijd nog wat kruiden overheen strooien maar doe dat niet voordat je gaat roosteren want de kruiden bakken onherroepelijk aan.
We hebben heerlijk buiten gegeten en lekker zitten bijkomen van onze drukke dag. En aan foto's maken voor hier heb ik helemaal niet gedacht. Daarom heb ik maar een plaatje van internet gepikt. Mocht een rechthebbende er problemen mee hebben dan hoor ik dat graag.

zaterdag 1 augustus 2009

Glutenvrije krentenbollen, 1e poging





De krentenbollen zijn klaar maar ik ben er niet tevreden over. Ze ruiken en smaken als krentenbollen maar ze zijn droog en zien er niet uit. Op de foto het eindresultaat. Wat is dat toch met glutenvrij meel dat alle broodbaksels zo bleekjes blijven? En zelfs nadat ik ze met boter bestreken heb glanst er niet een. Ook zijn ze me net niet hoog genoeg geworden. Dat komt waarschijnlijk door het twee keer rijzen, dat is bij glutenvrij bakken eigenlijk niet aan te raden. En dat wist ik natuurlijk best maar nadat ik op het blog Uit de keuken van Arden het recept en de foto had gezien van de door haar zelfgebakken krentenbollen had ik het idee om het ook zo eens te doen maar dan glutenvrij. Nou, mijn krentenbollen komen helaas nog in de verste verte niet in de buurt van de hare. Maar dat geeft niets, binnenkort ga ik het nog eens proberen en dan laat ik het maar één keer rijzen nadat ik het deeg al in kleine bolletjes heb verdeeld. Bovendien moet ik er meer op letten dat de krenten goed in het deeg zitten en er niet uitsteken. Anders krijg je ietwat wanstaltige dingen.
Wat heb ik vanmiddag gebruikt en gedaan?

100 gram krenten & rozijnen (ik had nog twee restjes liggen en dat was bij elkaar precies genoeg)
225 gram glutenvrij meel (ik heb Schär mix B gebruikt)
1 flinke theelepel Fiberhusk
7 gram droge gist
25 gram suiker
15 gram zachte ongezouten boter (Arden schrijft roomboter, ik heb Bertolli ongezouten margarine gebruikt. Mijn interniste is vast trots op me.)
65 gram crème fraîche losgeroerd met 200 ml heet water (Arden gebruikt melkpoeder en water)
3 gram zout
ongezouten boter om mee te bestrijken na het bakken

Doe de krenten en rozijnen in een steelpan en voeg water toe tot ze net onderstaan. Breng aan de kook en zet het vuur uit. Laat de krenten in een vergiet uitlekken. Vouw een stuk keukenpapier dubbel en spreid de krenten daarover uit. Dep ze goed droog met een tweede stuk keukenpapier.
Deeg maken in de KitchenAid standmixer: doe alle ingrediënten, behalve het zout en de krenten, in de kom van de KitchenAid standmixer. Meng met de platte klopper of een houten lepel door elkaar en kneed vervolgens met de deeghaak in ± 15 minuten tot een soepel deeg dat van de wand loslaat, het mag nog iets plakken aan de bodem. Voeg na 5 minuten kneden het zout toe. Voeg nog wat bloem toe als het deeg te nat is of wat water als het deeg te droog is.
Krenten toevoegen: Druk het deeg met je vingers of een deegroller op een licht met olie ingevette werkplek uit tot een rechthoek. Verdeel de helft van de krenten over de deeglap, laat de randen vrij. Vouw de linkerkant van het deeg tot net over het midden, doe dat ook met de rechterkant. De deegranden overlappen elkaar nu iets. Druk de naden dicht. Draai het deeg en herhaal het uitdrukken/-rollen. Verdeel de andere helft van de krenten erover, weer vouwen en naden dichtdrukken. Op deze manier worden de krenten mooi over het deeg verdeeld.
1e rijs: Maak een bal van het deeg en doe het over in een licht met olie ingevette kom en laat afgedekt in xb1 1 uur in volume verdubbelen.
Vormen: Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek en verdeel het in 6-7 gelijke stukken. Maak er balletjes van en laat 5 - 10 minuten afgedekt liggen. Bol dan nogmaals op. Leg de bolletjes 5 cm uit elkaar op bakpapier op een bakplaat.
Bakken: Bak de krentenbollen in het midden van de oven in ± 15 minuten gaar en bruin. Bestrijk ze direct na het bakken met zachte boter. Laat op een rooster afkoelen.
Tja, het lukte allemaal goed en nogmaals, ze smaken prima. Maar ja, het oog wil ook wat....

Rijstnoedels met kip





De krentenbollen zijn bezig met de tweede rijs en dus kan ik nog wel een receptje plaatsen. Vandaag voel ik me goed maar gisteren had ik weinig energie en daarom ook niet echt veel inspiratie (dat valt bij mij altijd samen.) Op zo'n moment val ik al snel terug op 'iets uit de wok'. T. wilde er kip in en ik heb er wat groenten bijgezocht. Gewoon simpel maar wel heel erg lekker. 'Iets uit de wok' is bij ons altijd iets anders. Gisteren heb ik het voor T. en voor mij als volgt gemaakt:

2 ons kipfilet in dunne reepjes gesneden
1 rode paprika, in reepjes gesneden
1 paksoi, in stukken gesneden (het witte gedeelte iets kleiner dan het groene)
4 of 5 bosuitjes, in schuine stukjes gesneden
1 kleine ui, gepeld en in reepjes gesneden
3 cm gemberwortel, geschild en zeer fijn gehakt
een paar versgeperste teentjes knoflook
1 eetlepel vissaus
1 eetlepel oestersaus (het is lastig om een glutenvrije te vinden want meestal zit er tarwemeel door. Maar laatst vond ik bij AH XL zowaar een glutenvrije uitvoering.)
1 xe0 2 dessertlepels groene currypasta of naar smaak
2 eetlepels water
200 gram rijstnoedels (deze keer heb ik Rice Vermicelli van San Pham Cua Viet Nam gebruikt. Op de zak staat Bun Gao, Nang Huong. Er zit 400 gram in, EAN 8934863339149. De slierten zijn 1,5 mm dik en dat is iets dikker dan de normale miehoen die je in de supermarkt koopt. Maar elke soort rijstnoedels zijn goed natuurlijk. Volg wel de gebruiksaannwijzing op de verpakking!)

Eigenlijk is het snijden het meeste werk. Als je dat allemaal hebt gedaan dan eerst de noedels klaarmaken volgens de gebruiksaanwijzing. De noedels die ik heb gebruikt moet je eerst een paar minuten wweken in heet water en daarna nog een paar minuten koken. Dan afspoelen met koud water, want anders gaart het door, en in een vergiet uit laten lekken. Terwijl je de noedels kookt laat je de wok vast gloeiend heet worden. De ingredienten voor het sausje roer je vast door elkaar in een kommetje zodat dat ook klaarstaat. (Vergeet niet even te proeven!) Als de wok superheet is dan doe je er een paar eetlepels olie in en de paprika en de ui. Roerbak dat 1 minuut en voeg dan de knoflook en de gember toe. Ook dat onder voortdurend omscheppen meebakken. Vervolgens doe je de kip erbij en die laat je ook een minuut of twee meebakken. Nu zijn de bosuitjes en de paksoi aan de beurt. Als die ongeveer twee minuten meegebakken zijn dan giet je het sausje erover. Roer het goed door de kip en de groenten en doe vervolgens de noedels in de wok. Schep het allemaal goed om en om zodat het goed vermengd wordt en laat het even doorwarmen.

Pizza met tonijn





Vorige week heb ik een nieuwe mixer gekocht. Ik wilde al heel lang een Kitchen Aid en nu is het er dan ook echt van gekomen. En dus ben ik de hele week al aan het bakken en pureren want ik heb ook meteen een nieuwe blender gekocht. Mijn Jongste ook weer blij want zij had nog geen blender en nu heeft ze mijn oude. Zo voel ik me ook meteen minder schuldig dat ik een nieuwe heb gekocht terwijl de oude nog niet kapot was. Maar goed, vanmiddag ben ik aan het proberen of ik fatsoenlijke (lees niet droge) glutenvrije krentenbollen gebakken krijg. Ze staan nu te rijzen, ik ben heel benieuwd. In de tussentijd kan ik mooi wat dingen opschrijven die we in de afgelopen tijd gegeten hebben.
Eergisteren hebben we zelfgebakken pizza met tonijn gegeten. (Ik moest de mixer toch uitproberen nietwaar?) Het was erg lekker en eigenlijk zo klaar. Voor een pizza voor 2 personen heb je het volgende nodig:

deeg:
200 gram glutenvrij meel (ik had Consenza witte bakmix)
2 theelepels Fiberhusk
4 gram gedroogde gist
1 schepje suiker
ca. 175 ml warm water (niet heet)
zout (ik heb dat niet gebruikt omdat dat al in de Consenza witte bakmix zit)
een scheut olijfolie

vulling:
1 blikje tonijn, uitgelekt
1 flinke ui, in halve ringen gesneden
1 rode paprika, in reepjes gesneden
versgeperste knoflook naar smaak
1 flinke eetlepel kappertjes, even afgespoeld met water
een handvol olijven, ontpit en doormidden gesneden
1 blikje tomatenstukjes
verse basilicum, grof gesneden
peper
mozzarella
Parmezaanse kaas



Roer de droge ingrediênten door elkaar (behalve het zout), voeg dan de olie toe en zet de mixer aan. Voeg geleidelijk aan het water toe. Na een paar minuten mixen voeg je het zout toe. Het wordt geen dik beslag maar ook niet heel dun. Het moet ongeveer zo dik worden als stijfgeklopte slagroom, hopelijk is dat een beetje duidelijk op de foto. Leg op een grote plank ofzo een stuk bakpapier dat net zo groot is als je bakplaat. Smeer daar met een spatel het deeg op in de vorm van een grote rechthoek. Zorg dat het deeg gelijkmatig verdeeld is. Laat het even rijzen terwijl je ondertussen de oven voorverwarmt op 200 graden. Doe dit met de lege bakplaat IN de oven. Nu gaan we de vulling klaarmaken. We beginnen met de tomatensaus. Normaal gesproken heb ik wel wat in de vriezer maar nu natuurlijk niet. Geen nood, ik heb de inhoud van een blik tomatenstukjes in een steelpan gedaan en die op hoog vuur even iets laten inkoken. Wel goed roeren. Doe er op het laatst wat peper uit de molen bij en de basilicum. Even iets laten afkoelen (je kan dit ook uitstekend vantevoren doen) en dan over het deeg smeren waarbij je rondom een rand van ca. 1 cm vrijlaat. Ik vind het zelf prettig om even de ui en de paprika te fruiten zodat het later op de pizza iets gaarder is maar dat hoeft natuurlijk niet per se. Verdeel de rest van de ingredienten over de tomatensaus, als laatste de kaas. Pak nu de hete bakplaat uit de oven. Schuif voorzichtig de belegde pizza met bakpapier en al op de bakplaat en zet die meteen weer terug in de oven. Omdat de plaat heet is wordt de bodem lekker krokant. Na een kwartiertje is de pizza klaar.