zondag 28 februari 2010

Cataplana met chorizo, vis, garnalen en groente





Vandaag eindelijk eens een heerlijk rustige dag gehad. Eerst uitgeslapen vanmorgen en toen heb ik nog lekker even liggen lezen. Toen op mijn gemak opgestaan en de rest van de dag maar een beetje in huis gerommeld. Muziekje erbij, zalig! Om een uur of vijf ben ik eens aan mijn eten begonnen. Vandaag heb ik een cataplanarecept van mijn vriendin ML gemaakt. Wel iets aangepast maar daar zijn recepten voor toch? Ziji gebruikt oa. kipfilet in het recept maar dat had ik niet meer in huis en in de supermarkt lag alleen nog maar plofkip dus daarom heb ik de kip vandaag vervangen door wat vis en de twee(!) eetlepels tabasco door wat cayennepeper. Verder bakt zij alles vooraf maar ik mik alles gewoon rauw in de cataplana. Dat gaat perfect en is een stuk minder werk. Ik heb voor twee dagen gekookt dus de onderstaande hoeveelheden zijn voor 4 personen.

200 gram chorizo (die van Stegeman is glutenvrij)
300 gram gepelde garnalen (vandaag had ik gekookte maar beter is het om rauwe te gebruiken)
250 gram vis (ik had kabeljauw)
1 groene paprika
1 rode paprika
2 uien
3 bosuitjes (die had ik nog liggen maar ze stonden niet in het recept)
4 teentjes knoflook
1 blik tomatenblokjes
1 klein blikje tomatenpuree
100 ml droge witte wijn
1 eetlepel citroensap
cayennepeper naar smaak
1 eetlepel bieslook
3 eetlepels peterselie
1 laurierblaadje
olijfolie

Snijd de chorizo in kleine blokjes en de vis in hapklare stukken. Was de paprika's en snijd ze in blokjes. Pel de uien en snijd ze in de lengte in vieren. Snijd de kwarten in dunne schijfjes zodat je kwart ringen krijgt. Snijd de bosuitjes in ringetjes. Pel de tenen knoflook. Doe de chorizo, vis, garnalen, paprika's, bosuitjes en uien in de cataplana. Vervolgens de inhoud van het blik tomatenstukjes, de tomatenpuree erbij en de knoflook erover uitpersen. Giet de wijn en wat olijfolie in de cataplane en strooi de cayennepeper, bieslook en de peterselie erover. Breek het laurierblad doormidden en doe de helften in de pan. Roer het geheel voorzichtig door en sluit de cataplana. Zet de pan op een matig vuur en laat alles in een kwartiertje gaar worden.
Wij hebben er rijst bij gegeten. Hieronder de foto van het gerecht voordat de cataplana dichtging en boven dit recept een foto na het openen. Je kunt zien hoeveel vocht er nog uit vis en groenten komt. Het was heel lekker trouwens, ik zou haast vergeten het te vermelden.



vrijdag 26 februari 2010

Gehaktballetjes met ananas





Meestal heb ik er geen moeite mee om te verzinnen wat we 's avonds gaan eten maar vandaag had ik echt geen inspiratie. Ik heb wat door mijn kookboeken gebladerd maar daar had ik eigenlijk geen tijd voor en daarnaast sprak het me allemaal niet aan. En toen het tijd was voor de boodschappen wist ik het nog niet. Bij de biologische slager heb ik diverse dingen gekocht en thuis tijdens het etiketten schrijven voor de vriezer heb ik besloten dat ik vandaag gehaktballetjes in een zoetzure saus ging maken. Dus het rundergehakt heb ik achtergehouden en de rest van het vlees ging de vriezer in. Daarna zijn we de rest van de weekboodschappen gaan doen. Nog een keer door de regen maar ik mopper niet want ik vind regen nog altijd veel fijner dan die ellendige sneeuw die we de laatste tijd naar mijn mening veel te veel gehad hebben. Goed, terug naar de gehaktballetjes. Een maand geleden heb ik gehaktballetjes met perziken gemaakt, dit is een variatie daarop. Het recept is dit keer voor 2 personen want T. en ik aten samen.

250 gram rundergehakt (maar half om half kan natuurlijk ook)
kaneel, kruidnagel, djinten en peper naar smaak
1 ei
rijstebloem (ik heb vandaag die van Nutrix gebruikt)
1 gele paprika
4 bosuitjes
1 kleine ui
2 teentjes knoflook
2 tomaten
1/2 theelepel tuinkruidenbouillonpoeder (ik heb Knorr gebruikt)
cayennepeper naar smaak
wat hot tomatenketchup
4 schijven ananas

Doe het gehakt in een kom en doe er kaneel, kruidnagel, djinten en peper bij. Doe er een ei bij en meng het goed. Schep er nu wat rijstebloem over en meng dat er telkens door tot het gehakt niet meer kletsnat is maar ook niet heel droog, het moet nog smeuig zijn. Draai er kleine balletjes van, ongeveer zo groot als een walnoot. Doe een klein beetje rijstebloem in een diep bord en rol de balletjes hierdoor totdat ze rondom met de rijstebloem bedekt zijn. Pel de ui en snijd hem in de lengte doormidden. Snijd de twee helften in de lengte in plakjes. Snijd de paprika en bosuitjes in niet te kleine stukken en de tomaten in vieren. Pel de knoflook. Verhit wat boter of olie in een hapjespan en bak de gehaktballetjes rondom bruin. Haal ze er dan uit of schuif ze even aan de kant en voeg dan de stukken paprika, de plakjes ui en de uitgeperste knoflook toe. Laat even meebakken en doe dan de bosuitjes en de stukken tomaat in de pan. Strooi er het bouillonpoeder over en cayennepeper naar smaak. Doe dan een scheutje water en een klein beetje hot tomatenketchup (niet te veel, de saus mag niet rood zien) in de pan en laat het geheel een paar minuten zachtjes pruttelen totdat de gehaktballetjes gaar zijn. Door de rijstebloem dat om de gehaktballetjes zit wordt de saus vanzelf wat gebonden. Doe er nu de in stukken gesneden ananas bij. Proef de saus en maak eventueel op smaak af. In plaats van water zou je ook het ananassap kunnen gebruiken maar dat vind ik teveel van het goede, ik ben niet zo'n zoetekauw. Kwestie van smaak, gewoon proeven.
Wij hebben er mihoen bij gegeten maar dit kan ook met gekookte rijst natuurlijk.

donderdag 25 februari 2010

Glutenvrije pasta met een saus van kip met paddenstoelen en groente





De laatste weken lijkt het alsof ik steeds minder tijd heb. Er is zoveel gebeurd en er moet nog zoveel gebeuren dat ik het af en toe zelf niet meer kan bijbenen. Tja, we gaan maar gewoon door  en we zien wel waar het schip strandt. Gisteren had ik vrij gehouden en ben ik lekker met mijn zus naar de sauna geweest. Heerlijk was het. We hebben volop bijgekletst, lekker gegeten (een mooie maaltijdsalade) en volop saunarondjes gemaakt. Het  gevolg van die vrije dag was dat ik vandaag de schade moest inhalen en daarom had ik niet zo heel veel tijd om te koken. Een snelle hap dus maar dan wel een die lekker en gezond is. Pasta werd het, dat is altijd gemakkelijk en snel klaar. Dit keer met een saus van kip en groenten. Ik had in de supermarkt een zakje zg. paddenstoelenroerbakgroenten (jaja) gekocht met kastanjechampignons, prei en rode ui maar dat kun je natuurlijk ook heel goed zelf snijden. Wij aten vandaag met zijn tweeën en daarvoor gebruikte ik het volgende:

ca. 2 ons biologische kipfilet in kleine blokjes gesneden
1 zakje paddenstoelenroerbakgroenten (400 gram)
1 groene paprika in kleine blokjes gesneden
2 tenen knoflook uit de knijper
1/2 theelepel tuinkruidenstrooibouillon
witte peper
basilicum
1/2 eetlepel bruschetta kruiden (is oa. te koop bij Xenos en Oil & Vinegar)
1 glas droge witte wijn
1 blik gepelde tomaten
maizena

Verhit wat olijfolie in een pan en fruit de paprikastukjes. Doe na een paar minuten de stukjes kip erbij en laat even bakken. Voeg dan de roerbakgroenten en de knoflook toe en roer het geheel goed door. Maal er (flink wat) peper over en doe de bruschettakruiden en het bouillonpoeder erbij. Giet de wijn in de pan en laat het even op een zacht vuurtje pruttelen. Als laatste giet je de inhoud van het blik gepelde tomaten in de pan. Terwijl de tomaten in de pan liggen snijd ik ze voorzichtig met de punt van mijn koksmes in stukken. Doe nu ook de basilicum in de pan en roer alles goed door. Bind de saus met een beetje aangemaakte maizena tot de gewenste dikte. Proef de saus en maak op smaak af. Serveer met vers geschaafde Parmezaanse kaas en wat olijven.
Terwijl je met de saus bezig bent kun je ondertussen de pasta koken die die je erbij wilt eten. Wij hadden vandaag penne. T. had penne van Schär en ik had glutenvolle penne. Ik had een klein beetje saus over maar dat genruik ik morgen als vulling voor een omeletje ofzo voor de lunch. 

maandag 22 februari 2010

Vis en groente op Thaise wijze





Vandaag at onze zoon bij ons en hij mocht kiezen wat hij graag wilde eten. Hij is een echte omnivoor, eigenlijk vindt hij alles lekker. Vandaag wilde hij Thais eten, en dan het liefste vis. Dat kwam goed uit want vanmiddag zijn we naar Ikea geweest en als we daarvan terugkomen heb ik meestal geen energie meer om uitgebreid te gaan koken.
Vis is altijd lekker snel klaar en dat was precies wat ik voor vandaag wilde. Het snijden van de groente is eigenlijk het meeste werk maar dat had ik voordat we vertrokken al gedaan. Vandaag heb ik kabeljauw gebruikt maar je kunt ook heel goed tilapiafilet nemen. Verder vind ik het altijd moeilijk om de hoeveelheid gember op te geven. Meestal gebruik ik evenveel fijngehakte gember als geperste knoflook, vaak is dat 2 tot 3 cm van de gemberwortel. Niet te dun schillen en dan fijn hakken. Ik had geen kokosmelk meer in huis en daarom heb ik bij de supermarkt een pakje gekocht van Thai Kitchen en dat heb ik helemaal gebruikt. De courgette die ik heb gebruikt is niet helemaal Thais te noemen maar die had ik nog liggen. Goed, voor 3 personen gebruikte ik het volgende:

6 ons kabeljauw
1 courgette
1 winterpeen
1 groene paprika
2 kleine uien
4 tenen knoflook
stuk gemberwortel
flinke scheut vissaus
2 eetlepels rode currypasta of naar smaak
pakje kokosmelk

Was alle groenten en snijd ze in dunne reepjes. Hak de gemberwortel fijn en pers de knoflook uit. Snijd de kabeljauw in niet te kleine stukken. Verhit wat olie in een pan en fruit de wortel, paprika en ui een paar minuten. Doe er dan de courgette en de knoflook en gember bij. Voeg de currypasta, de vissaus en de kokosmelk toe en roer het geheel even door. Leg nu de stukken vis in de pan en laat deze in de saus gaar worden.
Wij hebben er rijstnoedels bij gegeten waar ik een theelepel sesamolie door had geroerd.

donderdag 11 februari 2010

Linzensoep

Ik krijg logé´s, uit het buitenland. De een komt per vliegtuig en de ander met de trein. En ze komen allebei op een tijd binnen waarop ik, als ik dan nog niet gegeten heb, inmiddels flauwgevallen ben van de honger. De een moet glutenvrij eten en de ander is streng vegetarisch. Alles bij elkaar vraagt dit gewoon maar om één  ding: een lekkere goed gevulde vegetarische linzensoep die iedereen gewoon kan eten zodra het hem of haar uitkomt. Linzensoep maak ik bijna nooit klaar. Ik ben er zelf dol op maar T. associeert linzen nog steeds met de 'makrobiotische geitenwollensokkenkeukenterreur' zoals hij die meermalen heeft ondervonden toen hij, heel lang geleden, in studentenhuizen woonde. Oftewel, hij eet het niet. Niet alleen geen linzensoep maar helemaal geen linzen. Ik kan praten als Brugman maar hij vertikt het. Tja, dan niet. Ik eet ook geen koolraap tenslotte. Maar goed, de linzensoep. Voor een grote pan heb ik het volgende gebruikt:

2 grof gesnipperde uien
2 rode paprika's in stukjes gesneden
2 teentjes knoflook uit de knijper
2 grote of 3 kleine aardappels, geschild en in blokjes gesneden
1/4 knolselderij, geschild en in blokjes gesneden
2 niet al te grote stelen prei, in halve ringen gesneden
250 gram rode linzen
1 blik tomatenblokjes
2 glutenvrije groentebouillonblokken (ik heb die van Knorr gebruikt)
(cayenne)peper naar smaak

Doe wat olijfolie in een grote pan en doe daar telkens wat groente in. Even bakken, goed roeren en zo doorgaan totdat alle groenten in de pan zitten. Vervolgens doe je de bouillonblokken in de pan en giet er een liter kokend water bij. Nu voeg je de linzen en de inhoud van het blik tomatenblokjes toe en laat alles op een zacht vuurtje gaar worden. Maak de soep op smaak af met (cayenne)peper.
Erg lekker met de glutenvrije ciabatta's van Schär.

zondag 7 februari 2010

Cataplana met vis en paprika





Met kerst heb ik van T. een cataplana gekregen. Dat is een Portugese koperen bolle pan die uit twee helften bestaat die je met klemmen dichtmaakt. Door allerlei omstandigheden heb ik het ding nog niet kunnen gebruiken en ik vond dat dat vandaag dan nu eindelijk maar eens moest gebeuren. We hadden vandaag namelijk eens een heerlijk rustige dag samen, voor het eerst sinds lange tijd.
Als je een cataplana koopt dan zit er een waslaagje op dat je eerst moet verwijderen omdat de pan anders zwart kan branden als je hem gaat gebruiken. Dat waslaagje haal je eraf door de cataplana in water met zuiveringszout te leggen en even te laten weken. Daarna was je hem gewoon af met een schraal sopje en dan is ie klaar voor gebruik.
Voor T. en mij samen heb ik het volgende gebruikt:

300 gram pangasiusfilet (of welke andere vis je maar wilt)
10 grote ongekookte garnalen (ik heb ze vooraf gepeld maar je kunt ze er ook ongepeld indoen)
1 ui
3 teentjes knoflook
2 tomaten
3/4 rode parika
3/4 groene paprika
3/4 gele paprika
1 (flink) glas droge witte wijn
flinke scheut olijfolie
witte peper, cayennepeper en fijngehakte peterselie

Pel de ui en snijd hem in dunne reepjes. Snijd de paprika's in kwarten en die weer in zeer dunne repen. De tomaten worden in dunne plakjes gesneden. Pel de tenen knoflook en hak ze fijn. Snijd de vis in handzame stukken die makkelijk in de cataplana passen. Begin dan de cataplana te vullen. Eerst de helft van de paprika, ui, knoflook en tomaten, dan de vis en vervolgens de rest van de groente. Bovenop komen de garnalen. Doe er witte peper en cayennepeper naar smaak over, dan de peterselie en leg als laatste de garnalen in de cataplana. Giet er nu de wijn over en flink wat olijfolie. De foto onder dit bericht laat de cataplana zien voordat ik hem dicht heb gemaakt. Sluit de cataplana en zet hem ongeveer 15 minuten op een middelhoog vuur. Maak hem dan voorzichtig op want de cataplana is dan erg heet natuurlijk. De foto boven dit bericht heb ik genomen toen ik de cataplana net open had. (Het rook heerlijk en zo smaakte het ook trouwens.) Schep wat van de inhoud in diepe borden en dien meteen op.
Wij hebben er glutenvrije afbakbroodjes bij gegeten maar het kan natuurlijk ook met rijst.