woensdag 21 april 2010

Andijviestamppot





Morgen moet ik naar het ziekenhuis om een kies te laten trekken. Dat is zo gebeurd maar vermoedelijk heb ik dan daarna niet echt veel zin om te koken en zal eten ook niet helemaal zonder problemen gaan. Dat probleem dacht ik op te lossen door vandaag voor 2 dagen andijviestamppot te maken. Zo gezegd, zo gedaan, boodschappen in huis gehaald en stamppot gemaakt. Het was superlekker en dat was te merken ook want toen ik na het eten in de pan keek zag ik dat er niet genoeg over was voor ons tweeën voor morgen. T. mag het morgen hebben en dan eet ik lekker verse, zeer glutenvolle, pasta waar ik alleen wat olie en knoflook overheen doe. Beter voor mijn cholesterol ook want de maaltijd van vandaag was dan weliswaar erg lekker maar ook (ruim) voorzien van verzadigd vet en dat moeten we toch niet te vaak eten. Volgende keer kies ik óf voor kaas óf voor spek en worst maar niet voor alles tegelijk.
Ik maak overigens nooit stamppot met rauwe andijvie, daar hou ik helemaal niet van. De toevoeging van Hüttenkäse is niet van mijzelf maar dat heb ik laatst in het blaadje van Super de Boer in een recept gelezen. Voor 4 personen (nou ja, bijna dan) oftewel 3 grote eters heb ik het volgende gebruikt:

1 kilo andijvie (ik had 2 flinke struiken)
1 kilo aardappels
1 kuipje Hüttenkäse
een stukje gerookt spek van ca. 100 gram
1 rookworst (ik heb altijd een verse rookworst die je nog een half uur moet koken)
peper naar smaak
een plak oude kaas van 1-2 ons, in kleine blokjes gesneden

Snijd de onderkanten van de struiken andijvie en gooi ze weg of geef ze aan een konijn ofzo. Snijd de struiken in smalle repen, was ze zorgvuldig en laat in een vergiet uitlekken. Schil de aardappels en snijd ze in kleine stukken. Snijd het spek in kleine stukjes en bak ze in een koekenpan zachtjes uit. Snijd de rookworst in plakken en doe die bij het spek in de pan. Laat zachtjes opstaan totdat de worst gaar is. Kook de aardappels gaar en giet ze af. Zet de andijvie met aanhangend water op een zacht pitje en laat de groente slinken. Giet het vocht af. Stamp de aardappels fijn en roer er de inhoud van het kuipje Hüttenkäse door. Doe het spek/worstmengsel, de blokjes kaas en de aardappelkaasmassa bij de andijvie in de pan en roer alles goed door elkaar. Maak op smaak af met wat peper en serveer meteen.

maandag 19 april 2010

Ovenschotel van restjes






Het 22e foodlogevent wordt georganiseerd door Klary Koopmans en heeft dit keer een leuke opdracht:
doe één dagje geen boodschappen voor het avondeten
Niet in kookboeken bladeren en blogs lezen, en dan naar de winkel om een beetje van dit en een plukje van dat te kopen voor een nieuw recept. Niet toegeven aan een plotseling verlangen naar biefstuk of lasagna. Nee: kijk wat je nog in huis hebt en verzin daarmee iets lekkers. Dat restje linzen achterin je keukenkastje, het bakje bouillon dat je al 3 maanden geleden hebt ingevroren, dat halve bosje peterselie, dat éne tartaartje dat zielig in de vriezer op een bestemming ligt te wachten....
Oftewel Maak iets uit niets!
Vandaag was dat wel heel gemakkelijk. Ik had, zoals gewoonlijk op maandag, allemaal restjes verse groente liggen. Vorige week hebben we Indiase rundercurry gegeten met bloemkool erbij en zo'n grote bloemkool is gewoon te veel voor ons tweeën. Ook het pondje snijbonen dat ik had gekocht was te ruim en van de week ervoor had ik zelfs nog 3, ietwat verschrompelde, winterpenen liggen. Verder heb ik altijd nog wel een ui, tomaten en een paprika dus dat kwam ook goed uit. In mijn vriezer vond ik nog een paar rundersaucijsjes en in de koelkast een paar plakjes spek. Genoeg om samen met wat aardappels een heerlijke ovenschotel te maken die uiteindelijk genoeg blijkt te zijn voor T. en mij voor twee dagen. Niks weg hoeven te gooien, want dat doen wij natuurlijk niet, dat mag niet van wijlen mijn moeder die de oorlog nog heeft meegemaakt, en toch een lekkere en gezonde maaltijd.
Goed, de ingredienten onder elkaar:

3 rundersaucijsjes
een paar plakjes ontbijtspek
2 uien
2 teentjes knoflook
8 kleine roosjes bloemkool
3 winterpenen
1 rode paprika
1 1/2 ons (gok ik) snijbonen
2 tomaten
1 kilo aardappels (ook die hoeveelheid gok ik)
Provencaalse kruiden naar smaak
peper naar smaak

Was de groenten en maak ze schoon. Pel de uien en de knoflook. De uien heb ik in de lengte in reepjes gesneden. De winterpenen heb ik in vrij dikke plakken gesneden en de snijbonen in ruitjes. Schil de aardappels en was ze goed. Ik heb de groenten en de aardappels even voorgekookt zodat het straks niet meer zo lang de oven in hoeft. De stukjes worst heb ik samen met het ontbijtspek even in de koekenpan gebakken, toen heb ik er de uien, paprika en de knoflook aan toegevoegd en die even mee laten bakken. De Provencaalse kruiden en de peper heb ik er toen overheen gestrooid. Vervolgens heb ik alles in een grote ovenschaal gedaan en het voorzichtig door elkaar geschept. Straks doe ik er nog een klein beetje olie over en dan zet ik de schaal in de oven totdat alles door en door heet is. De oven zet ik op 200 graden. De foto heb ik net vast genomen, dus vlak nadat ik alles door elkaar had gehusseld.

donderdag 15 april 2010

Glutenvrij gevuld stokbrood





Door een foutje bij een levering heb ik nu ineens 6 pakken met Schär baguettes in huis. Dat zijn 12 stokbroden die op de een of andere manier toch (snel) opgegeten moeten worden. We gaan binnenkort aan de kaasfondue met zijn allen maar dan zijn ze natuurlijk nog niet alle 12 op. Daarom besloot ik om vandaag eens gevulde stokbroden te maken. Bijzonder makkelijk en heel erg lekker. En ik heb er zowaar een foto van kunnen maken want T. had nog een oud geheugenkaartje voor me. Er kunnen bijna geen foto's op maar dat is voor de kookfoto's ook helemaal niet erg. De foto van de broden is genomen tijdens het vullen. Ze staan nu in de oven, het ruikt heerlijk, en we eten ze straks met kropsla waarvoor ik een heel simpele vinaigrette heb gemaakt van olie, azijn, mosterd, suiker en peper.
De vulling van de broden heb ik vandaag gemaakt van wat ik nog in huis had. Een handvol champignons lag er nog en een halve prei. Ik varieer meestal, je kunt gebruiken wat je maar lekker vindt zolang je er maar voor zorgt dat de vulling niet te nat wordt. Dit keer heb ik rundergehakt gebruikt maar ik heb het ook wel met kip gemaakt en het is ook heerlijk met vis en wat garnalen.
Voor de broden heb ik het volgende gebruikt:

2 baguettes (ik had dus die van Schär)
200 gram rundergehakt
1 grof gesnipperde ui
1 ontvelde tomaat, in blokjes
2 teentjes knoflook uit de knijper
wat kastanjechampignons, in schijfjes gesneden
een halve prei, in halve ringetjes gesneden
wat blokjes extra belegen kaas
peper en chilipoeder naar smaak

Maak eerst de vulling. Bak het gehakt rul in wat hete olie. Doe er dan de gesneden groente behalve de tomaat bij en laat zachtjes bakken totdat ze iets zacht worden. Voeg nu de tomatenblokjes toe en voeg peper en chilipoeder naar smaak toe. Draai het vuur uit en laat iets afkoelen. Roer er dan de blokjes kaas door. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de stokbroden in de lengte doormidden. Haal met je vingers of een lepel het broodkruim van zowel de boven- als de onderkant eruit. Ik gooi dat niet weg en gebruik het ook niet in de vulling maar ik maak er paneermeel van.
Leg een onderkant op een flink stuk alufolie. Schep de helft van de vulling erin en leg dan de bovenkant erop. Vouw het alufolie goed dicht. Vul nu ook het tweede stokbrood en pak het in. Leg de broden in de oven en laat ze in 20 minuten door en door warm worden. Zoals gezegd is een salade er heerlijk bij.

Saffraanrisotto, gestoofde snijbonen en gebakken vis

We hebben gisteren heerlijk gegeten. Het was zo'n lekker weer dat ik zin had in een zomers gerecht. Nu had ik nog snijbonen liggen dus de vraag was eigenlijk wat we daarbij zouden eten. Ik heb gekozen voor een heerlijk romige saffraanrisotto en dan nog een stukje gebakken vis erbij. Licht, gezond en lekker. Ik had er graag een foto van willen maken maar het geheugenkaartje van mijn fototoestel is nog steeds kapot en ik heb de tijd nog niet gevonden om ermee naar de winkel terug te gaan.

Saffraanrisotto (voor 2 personen):

150 gram risottorijst (ik had arborio)
1-2 sjalotjes
1 teentje knoflook uit de knijper
1/4 liter witte wijn
1/4 liter bouillon
1 envelopje saffraandraadjes
peper
een paar kleine klontjes boter

Doe de saffraandraadjes in de hete bouillon. Pel de sjalotjes en snipper ze fijn. Fruit ze samen met de knoflook in wat boter of olie totdat de stukjes zacht zijn. Maal er wat peper over. Voeg nu de rijst toe en roer goed totdat alle rijstkorrels met olie/boter in aanraking zijn geweest en mooi glanzen. Voeg nu telkens een beetje wijn toe en roer goed todat alle vocht is opgenomen. Herhaal dit tot alle wijn is gebruikt en begin dan aan de bouillon met saffraan. Telkens goed roeren, dat is eigenlijk een van de belangrijkste dingen van een goede risotto. Het kan zijn dat je aan de wijn en bouillon niet voldoende hebt, voeg dan telkens een beetje water toe. De risotto moet lekker smeuig worden. Op de verpakking van de rijst staat hoelang het duurt voordat het gaar is. Ik proef meestal na zo'n 20 tot 25 minuten. Als de rijst gaar is dan roer je er nog een paar kleine klontjes boter door en eventueel nog wat Parmezaanse kaas.

Gestoofde snijbonen (voor 2 personen):

400 gram snijbonen, schoongemaakt en in ruitjes of reepjes gesneden
2 ontvelde tomaten, in stukjes gesneden
1 gesnipperde ui
1 teentje knoflook
1 glas witte wijn
peper

Fruit de ui en de knoflook in wat olie totdat de ui zacht is. Voeg dan de tomaat en de snijbonen toe en maal er wat peper over. Roer het goed door en giet dan de wijn erbij. Doe een deksel op de pan en laat op een zacht pitje stoven totdat de bonen gaar zijn. Af en toe controleren of het niet te droog wordt, anders eventueel wat water of bouillon toevoegen. Het duurt wel even voordat de snijbonen gaar zijn, het gaat minder snel dan dat je ze normaal gesproken kookt. Ik maak ze ook vaak vast vooraf klaar dan hoef ik ze alleen maar op te warmen op het moment dat we gaan eten.

maandag 5 april 2010

Spareribs uit de oven



We hebben een heel leuk weekend achter de rug. Zaterdagmiddag hield mijn dochter haar housewarmingparty, erg gezellig. Ze had een huis vol met mensen en die moesten allemaal te eten krijgen. Ik had tien liter tomatengroentensoep gemaakt en verder had ze broodjes met heerlijk beleg en worstenbroodjes. Het  was bijna allemaal op!
Gisteren heb ik een Portugese maaltijd klaargemaakt met als hoofdgerecht cataplana met kip, chorizo en garnalen. Vooraf had ik sperziebonen-aardappelsoep gemaakt uit het boek Piri-piri en sardientjes van Tessa Kiros. Verrassend lekker was het, de moeite waard om nog eens te doen. Als dessert had ik uit hetzelfde boek meloensorbet met port gemaakt. Nu drink ik geen alcohol dus ik had alleen meloensorbet maar ik vond het wat waterig al was het puur van meloenvruchtvlees, suiker en citroensap gemaakt. Dat ga ik de volgende keer anders doen. Ik heb er trouwens geen port bij geserveerd maar een Portugese likeur die erg in de smaak viel.
Vandaag bleef onze zoon eten en hij is dol op spareribs. Het lekkerst zijn die als je ze op de barbecue klaarmaakt maar het gaat ook uitstekend in de oven. Vandaag heb ik het als volgt klaargemaakt: 

1 kilo spareribs of krabbetjes

marinade:
1 dl. witte wijn
1 dl. runderbouillon
1 dl. sinaasappelsap
3 teentjes knoflook
2 theelepels oregano
4 eetlepels honing
1-2 eetlepels mosterd
1 eetlepel olie

Roer alle ingrediënten voor de marinade door elkaar. Verwijder het vlies aan de binnenkant van de spareribs. Dat hoeft niet per se natuurlijk, mét vlies zijn ze ook gewoon te eten maar ik vind het malser worden zonder vlies. Leg de spareribs in een schaal en giet de marinade er overheen. Dek de schaal af en zet 24 uur in de koelkast. Wel regelmatig omdraaien. Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de spareribs in een iets ingevette ovenschaal en bak ze in 20-25 minuten gaar in de oven. Meestal zet ik mijn ovengrill er even bij aan zodat de spareribs mooi bruin worden. Draai ze tijdens het bakken/grillen regelmatig om en bedruip ze af en toe met de marinade.
Misschien weten jullie nog dat een tijdje geleden het geheugenkaartje van mijn fototoestel kapot was. Daar hadden we nog garantie op en we kregen een nieuwe. Probleem opgelost, ik kon weer prima foto's maken. Nu wilde ik daarstraks een foto nemen van de spareribs en nu is mijn nieuwe kaartje weer  kapot. Volgens T. ben ik een kaartjeskiller maar hij en mijn zoon vonden het niet erg want nu moeten we binnenkort weer spareribs eten vinden ze om de foto bij dit recept te kunnen plaatsen. Tja.

Sperziebonen-aardappelsoep en Meloensorbet met port uit het boek 'Piri-piri en sardientjes' van Tessa Kiros, Terra, ISBN 9789058978813