woensdag 17 november 2010

Ratatouille



Het beloofde ratatouille recept. Het wordt best wel een flinke hoeveelheid, dit is ruim genoeg voor 4 personen. Heb je een restje over dan is het prima te verwerken voor de lunch de dag erna. Bak een simpele omelet die je op wat geroosterd brood legt. De ratatouille even opwarmen en dan over de omelet scheppen. Heerlijk!

1 aubergine
1 courgette
1 rode paprika
1 ui
2 teentjes knoflook
2 laurierblaadjes
1 blikje gepelde tomaten
peper
1-2 takjes tijm
1 eetlepel maizena

Aubergine, courgette en paprika in niet te kleine blokjes snijden. Ui en knofllok pellen en ui snipperen. In een braadpan wat olijfolie verhitten en de ui en knofllok zachtjes fruiten. Daarna de aubergine, courgette en paprika toevoegen en een paar minuten op hoog vuur meebakken.
Doe nu de laurierblaadjes en de takjes tijm in de pan en giet er wat heet water bij. Niet teveel, het moet geen soep worden. Doe een deksel op de pan en laat de groente in ongeveer 20 minuten op een laag pitje gaar worden. Snijd de tomaten uit blik in stukken en roer ze met het sap door de groente. Nog een paar minuten zonder deksel laten pruttelen. Verwijder de takjes tijm en de laurierblaadjes. De maizena met 2 eetlepels water gladroeren en hiermee het vocht binden. Het gerecht naar smaak afmaken met peper.

Roasties oftewel geroosterde aardappels uit de oven



Van de week hebben we weer eens roasties gegeten. Dat was wel heel lang geleden en dat terwijl ze zo ontzettend lekker zijn. Het is niet moeilijk om te maken, je moet er alleen wat tijd voor hebben want ze moeten nogal lang in de oven.
We hebben er dit keer biefstuk bij gegeten en ratatouille. Dat recept zal ik straks hier neerzetten maar nu eerst de roasties. Ik gebruik hiervoor grote aardappels en dan bij voorkeur een kruimige soort. Die krijgen een extra krokant korstje.
Per persoon reken ik op 2 aardappels maar van de week kwam mijn zoon eten en die is er zo dol op dat ik voor ons drieën 8 grote aardappels heb klaargemaakt en het was schoon op.
Goed voor 4 personen dus (of 3 grote eters):

8 grote kruimige aardapels
3-4 eetlepels zonnebloemolie

Je begint met de aardappels te schillen. Snijd ze één keer doormidden, je houdt dus grote stukken aardappels over. Kook ze 5 minuten en giet ze dan af. Schud ze daarna flink op zodat de buitenkant, die al een beetje gaar is, bloemig wordt. Dat bloemige zorgt straks voor een lekker korstje. Als je nu geen kruimige aardappels hebt maar vastkokende dan kun je na het afgieten met een vork de aardappels wat opruwen. Laat de aardappels afkoelen.
Doe de zonnebloemolie in een ovenschaal en zet die in de oven. Zet de temperatuur op 250 graden Celsius en laat de olie in de oven goed heet worden. Dit duurt wel een kwartiertje omdat de oven niet voorverwarmd is. Leg als de olie heet is de aardappels in de schaal. Roer ze voorzichtig om totdat de aardappels rondom met olie bedekt zijn. Strooi er eventueel wat zout naar smaak over. Dat is wel heel erg lekker bij roasties. Ik mag het zelf niet dus T. strooit er aan tafel zout over maar het is lekkerder om het te doen voor de piepers de oven ingaan. Zet de schaal in de oven en laat de roasties een uur bakken. Roer ze af en toe even om zodat alle kanten mooi goudbruin en knapperig worden.


maandag 15 november 2010

Glutenvrije kippenragout met champignons




Vorige week heb ik vooral bekende dingen gekookt. Ik heb novemberstew gemaakt waarover ik hier al eerder heb geschreven. We hebben mosselen gegeten, zuurkoolstamppot, nasi goreng, mihoen Singapore (daarvan houden jullie het recept nog tegoed). Omdat we het nog steeds druk hebben met de keukenverbouwingsplannen en inmiddels ook met onze voortuin is het er nog niet van gekomen om het allemaal op te schrijven. Ik neem me gewoon weer voor om het wat regelmatiger bij te houden.
Op dit moment heb ik het even wat rustiger. Mijn notebook is kaduuk en verblijft nu bij de reparateur. Ik typ dit nu op een oud rammelbakkie van mijn zoon. Daar kan ik prima mee vooruit behalve voor mijn Livaad werk. De juiste programma's ontbreken en voor die korte tijd heb ik geen zin om van alles op die PC te gaan installeren. Ik gun mezelf gewoon een tijdje Livaadvakantie!
Ik begin vandaag met een zeer gemakkelijk recept dat ik laatst gemaakt heb. Toen ik pas echt geen tijd had om te koken besloot ik om ragout te eten. Ik had nog een blikje Consenza kippenragout in de kast staan maar dat is eigenlijk niet de juiste naam voor deze ragout. De stukjes kip in het blikje kun je op één hand tellen. Vandaar dat ik het wat heb opgeleukt. Voor 2 personen heb ik het volgende gebruikt:

1 blikje Consenza kippenragout
1 gesnipperde ui
1-2 ons kipfilet in kleine stukjes gesneden
1/2-1 bakje champignons
1-2 dl. bouillon
1 eetlepel maizena met 1 eetlepel water erdoor geroerd

Fruit de ui in wat boter of olie totdat de snippers zacht zijn. Doe nu de kipfilet en de champignons erbij en laat het geheel onder voortdurend roeren een paar minuten bakken totdat de stukjes kip gaar zijn.
Voeg nu de inhoud van het blik ragout en de bouillon toe en laat het geheel goed warm worden. Bind het geheel met de aangemaakte maizena om de juiste dikte te krijgen.