zaterdag 19 februari 2011

Snelle glutenvrije trifle




Half januari belde een goede vriend van ons op. Of we thuis waren want hij wilde ons nog feliciteren met onze verjaardagen. Nou, we waren thuis en dan wilde hij ook wel een hapje eten. Een boterham met pindakaas was genoeg. Nu is hij altijd welkom maar een boterham met pindakaas zet ik 's avonds niemand voor. Nu had ik voor die dag kip op het programma staan, ik was ze net aan het aanbraden toen hij belde, maar hij is streng vegetarisch dus dat was geen optie. Snel naar de winkel om het een en ander in huis te halen. Het menu was vlot genoeg bedacht: vooraf gevulde portobello's, dan groentetaart en een salade met champignons en als toetje wilde ik eigenlijk een trifle maken maar het was al achter in de middag en dat zou gewoon niet meer lukken. Bij een trifle immers maak je zelf vanllevla en voodat die goed afgekoeld is ben je al gauw een paar uur verder. Ik heb het dus maar wat aangepast zodat het toch op tijd klaar kon zijn. Verder heb ik de drank weggelaten. In plaats daarvan heb ik een sinaasappelkaramelsaus gebruikt die ik laatst op een kookworkshop van Bio+ heb geleerd. Het etentje was een succes en het was enorm gezellig. De kip hebben we daags erna gegeten.
Voor de trifle heb je voor 4 personen het volgende nodig:

1 pakje Saroma (smaak kun je zelf kiezen, ik had vanille)
1/2 liter magere yoghurt
1 pakje Consenza tulbandjes (of zelfgebakken cake), T. heeft er meteen 1 opgegeten en de rest heb ik gebruikt voor de trifle
1 goudreinet
50 gram suiker
1/2 eetlepel water
1/2 kopje sinaasappelsap

Schil de appel, snijd in vieren en haal het klokhuis eruit.Rasp de stukken appel. Breek de tulbandjes boven een kom in grove stukken. Doe de suiker en het water in een pan met anti-aanbaklaag. Laat de suiker karameliseren zonder te roeren. Giet als de suiker bruin is het sinaasappelsap erbij. Let wel op want het bruist flink. Roer het goed door en giet over de stukken tulband. Schep de geraspte appel over de tulband. Doe de yoghurt in een aparte kom en doe de Saroma erbij. Mix het een minuut goed door en schenk het over de tulband/appelrasp. Zet in de koelkast en laat opstijven.

De foto doet geen recht aan de smaak van dit gerecht. Verwacht niet dat miersig zoete van de Saroma want als je die maakt met yoghurt smaakt het compleet anders.
Een paar weken later heb ik weer zo'n trifle gemaakt maar nu met marmertulbandjes en chocoladesaroma. Ook heel lekker. Je kunt de trifle natuurlijk ook nog leuk decoreren me toefjes slagroom enzo maar dat was me nu teveel werk.



Bloemen

Zojuist is er een fantastisch boeket bloemen bezorgd afkomstig van alle vrijwilligers van het Livaad team! Echt een gigabos, dat was even zoeken om een geschikte vaas te vinden. Wat een geweldige verrassing, heel hartelijk bedankt!



Goede voornemens

Voor de zoveelste keer kom ik tot de ontdekking dat ik hier al veel te lang niks geschreven heb. En opnieuw vraag ik me af waarmee ik het dan zo druk heb dat ik geen tijd overhoud, integendeel, tijd tekort kom. Tja, feit is nu eenmaal dat ik door mijn gezondheid weinig energie heb en dan ben je met weinig inspanning wel snel heel moe. Reden voor mij om eens een inventarisatie te maken van mijn bezigheden. Uiteindelijk heb ik moeten concluderen dat het werk voor Livaad Online een veel te groot aandeel van mijn energie vroeg. En een paar weken geleden heb ik dan ook de moeilijke beslissing genomen om daarmee te stoppen. Gelukkig heb ik een opvolgster gevonden zodat al het werk dat ik er, samen met een paar trouwe vrijwilligers, in heb gestopt niet verloren gaat. Een pak van mijn hart Martine, nogmaals dank!
En dat betekent dat ik nu hopelijk wat meer tijd overhoud voor dit weblog. Zeker nadat ik van mijn kinderen een paar prachtige kookboeken heb gekregen voor mijn verjaardag waarin alle recepten van dit web-log staan compleet met foto's, Vier deeltjes zijn het, twee met alles uit 2009 en twee voor 2010. Dus nu ga ik ijverig werken aan mijn deeltjes voor 2011. Hoeven ze volgend jaar geen nieuw idee te verzinnen.
Kortom, goede voornemens genoeg en het is niet eens Nieuwjaar!