maandag 27 februari 2012

Griekse salade

Bij de Griekse maaltijd van eergisteren hoorde natuurlijk ook een Griekse salade. Altijd lekker en heel erg simpel om te maken. Ik vind het het lekkerst om Kalamata olijven te gebruiken maar je kunt er natuurlijk ook gewone groene of zwarte olijven in gebruiken. Verder gebruik ik witte kaasblokjes uit zo’n pot met olie. Jullie kennen ze wel, het ziet eruit als feta, het smaakt als feta maar mag geen feta heten. Zeker omdat wij vaak met 2 personen eten is zo’n pot gewoon gemakkelijk. Je schept er wat blokjes uit en de rest gaat gewoon in de koelkast. Dat blijft best wel een tijdje goed.
Goed, voor 2 personen heb ik het volgende gebruikt:

½ komkommer
2 tomaten
1 rode ui
(lekker veel) Kalamata olijven
een paar eetlepels witte kaasblokjes of feta
1 eetlepel rodewijnazijn
3 eetlepels (goede) olijfolie
peterselie, fijngehakt
munt, fijngehakt
zwarte peper

Schil de komkommer en snijd hem in kleine blokjes. Ook de tomaten gaan in kleine blokjes. Pel de rode ui en snijd de ui in vieren. Snijd vervolgens de stukken ui in dunne schijfjes zodat je kwart ringen krijgt.
Doe de komkommer, ui en tomaat in een kom en doe er de olijfolie en de rodewijnazijn bij. Doe er vervolgens de kruiden naar smaak bij en maal er wat peper over. Hussel het nu door elkaar. Schep nu de olijven en de kaasblokjes feta op en roer het nog eens voorzichtig om.
Laat het in de koelkast een tijdje intrekken. De salade is het lekkerst trouwens als je hem niet recht uit de koelkast eet. Ik haal hem meestal een uurtje voor we gaan eten eruit.









zondag 26 februari 2012

Tzatziki

Bij gyros hoort tzatziki vind ik. Het recept dat ik altijd gebruik heb ik ooit van een Griekse gekregen en ik vind het erg lekker. Het wordt gemaakt met van die hele dikke Griekse (of Turkse, maar laat dat de Grieken maar niet horen) yoghurt. Gisteren kon ik die niet krijgen en toen heb ik een klein bakje demi crème fraîche gebruikt. Dat ging heel erg goed en eigenlijk proefde ik amper verschil met anders.

Gisteren heb ik voor ons samen het volgende gebruikt:



125 ml demi crème fraîche (normaal gebruik ik dus hele dikke yoghurt)

1/2 komkommer

1 teentje knoflook

1 eetlepels wittewijnazijn

2 eetlepels olijfolie

wat verse dille, fijngesneden

zwarte peper



Komkommer schillen en fijn raspen. Een paar uur laten uitlekken. Dat doe ik in een vergiet met op de komkommer een klein bord met iets zwaars erop zodat de komkommer flink aangedrukt wordt. Voeg dan de komkommer, de uitgeperste knoflook, azijn en de peper en dille toe aan de crème fraîche. Roer het goed door en voeg dan lepel voor lepel de olijfolie toe. Laat een paar uur in de koelkast intrekken en goed koud worden. Vlak voor het serveren nog een keer doorroeren.







Gyros





Het is niet altijd gemakkelijk om elke dag weer te verzinnen wat we die dag zullen eten. En aan mijn lief heb ik dan ook niet altijd iets want die is nogal makkelijk met zeggen dat hij iets lekkers wil eten, of dat het hem niets uitmaakt. Maar gisteren wist hij het, Grieks moest het worden…. gyros ofzo… Goed, mijn Griekse kookboek gepakt en daar staan heel veel lekkere gerechten in maar geen gyros.
Daarom heb ik zelf maar wat verzonnen. Eerst een kruidenmengsel gemaakt en daar heb ik reepjes lamsvlees mee ingesmeerd. Dat heb ik een paar uur in laten trekken. Voor erbij heb ik tomatenrijst gemaakt, tzatziki met lekker veel knoflook en een Griekse salade. Vlak voor we gingen eten heb ik het vlees geroosterd in een grillpan en er wat rauwe ui over gesnipperd. Het was erg lekker, zeker voor herhaling vatbaar!

De samenstelling van mijn gyroskruidenmengsel is als volgt:
4 theelepels komijnpoeder
4 theelepels paprikapoeder
3 theelepels gedroogde oregano
3 theelepels gedroogde basilicum
2 theelepels gemalen zwarte peper
2 theelepels uienpoeder
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel gedroogde tijm

Ik heb alles goed door elkaar geroerd en toen de reepjes vlees ermee ingesmeerd. Natuurlijk had ik niet alles nodig. De rest heb ik in een potje gedaan en dat kan ik mooi een volgende keer gebruiken.

De foto is niet geweldig goed gelukt. Ik weet niet wat er mis is gegaan met de kleuren. Maar we doen het er maar mee. ;)





zaterdag 25 februari 2012

Chocoladerol





Goed, ik heb me voorgenomen om het weer eens een tijdje te proberen. De oude berichten zal ik wel weer een voor een nakijken en corrigeren maar dat heeft geen haast. Eerst  maar weer eens zin krijgen om regelmatig wat te posten hier.

De afgelopen maanden heb ik natuurlijk wel veel gekookt en zelfs ook een paaar keer gebakken. Met T. zijn verjaardag heb ik een chocoladerol gemaakt. Het was oorspronkelijk een recept uit Allerhande maar dat was met gember en banaan. Nu ben ik dol op fruit maar banaan vind ik niet echt geweldig. Dat zal ik dus niet snel in gebak stoppen. Vandaar dat ik de banaan heb vervangen door zwarte kersenjam. Ik heb zo’n potje van St. Dalfour gekocht en dat heb ik helemaal gebruikt. De combi gember-zwarte kers trok me niet zo dus de gember heb ik weggelaten.
Uiteindelijk heb ik het volgende gebruikt:

250 gram pure chocolade 72%
5 eieren, gesplitst
175 gram suiker
100 gram boter
1 bakje mascarpone (250 gram)
1 potje St. Dalfour zwartekersenjam
2 el cacaopoeder
1 el poedersuiker

Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de boter even in de magnetron en laat weer iets afkoelen. Smelt 175 gram chocolade au bain-marie. Laat iets afkoelen.
Klop de eidooiers met de suiker lichter van kleur en luchtig. Spatel de afgekoelde chocolade en gesmolten boter erdoor. Klop de eiwitten in een vetvrije kom stijf en spatel luchtig door het chocoladebeslag.
Verdeel het beslag over een met bakpapier beklede bakplaat tot een rechthoek van 30 x 20 cm. Strijk glad en bak in 20-25 min. gaar. De cake moet stevig en sponzig aanvoelen. Neem uit de oven en laat in 2 uur helemaal afkoelen.
Schaaf ondertussen de rest van de chocolade met een kaasschaaf tot flinters. Meng de inhoud van het potje jam met de mascarpone. Zet in de koelkast.
Bestrooi de cake met 1 el cacaopoeder. Keer de cake om op een nieuw stuk bakpapier en verwijder voorzichtig het oude stuk bakpapier. Bestrijk de cake met het jam/mascarponemengsel en bestrooi met 3/4 van de chocoladeflinters. Rol de cake in de lengte op met behulp van het bakpapier.
Bestrooi met de rest van de cacao, poedersuiker en flinters.

woensdag 22 februari 2012

Ergernissen 3

Al een tijd niets geplaatst hier maar dat komt omdat de lol er voor mij wel een beetje af is. Het schijnt gewoon niet fatsoenlijk te kunnen werken, regelmatig foutmeldingen en vervolgens is al het correctiewerk dat ik heb gedaan na de migratie weer ongedaan gemaakt.

Ik weet nog niet wat ik doe. Omzetten naar een ander platform kost ook weer heel veel tijd en moeite. Bah, ik baal er ontzettend van.....