woensdag 27 februari 2013

Knoflookbrood en knoflookcroûtons

Vorige week ben ik geopereerd aan mijn arm. Het is allemaal goed gegaan gelukkig en het gaat weer de goede kant uit. Helaas moet ik mijn arm nog wel een tijdje ontzien en dat is lastig. Gedwongen nietsdoen dus en ik heb me voorgenomen om hier dan wat tapasrecepten neer te zetten. Met kerst en vrij recent nog heb ik diverse soorten tapas gemaakt en daar zal ik de komende dagen dan telkens wat verder op ingaan.

Ik begin met knoflookbrood. Altijd lekker en erg simpel om te maken.
Helaas heb ik geen foto. Ik heb eerst de schalen brood naar binnen gebracht en toen ik even later met mijn fototoestel naar binnen ging waren de schalen leeg.. Gelukkig waren er nog volop andere lekkere hapjes, ik heb geen honger geleden hoor. Maar de rest van de foto´s heb ik vast in de keuken gemaakt.
Wat heb ik gebruikt?

stokbrood van Schär, ik gebruik ook vaak mini baguettes
ca. 2 dl. olijfolie (de hoeveelheid hangt af van de hoeveelheid brood)
2-3 teentjes knoflook

Verwarm de oven voor op 200°C. Doe de olie in een schaaltje. Pel de knoflook en pers de teentjes uit boven de olie. Snijd het brood in plakken.
Leg bakpapier op een bakplaat en leg de stukken brood erop. Besmeer nu de plakken brood aan de boven- en de onderkant met de knoflookolie. Ik gebruik daar een siliconen kwastje voor.
Schuif de bakplaat in de oven en bak de plakken brood in een 15 tot 20 minuten goudbruin.

Hetzelfde recept gebruik ik voor croûtons. Snijd het brood dan in dobbelstenen, doe die in een kom en giet de knoflookolie erover. Hussel het goed door elkaar en verdeel de stukjes brood dan over de bakplaat.
Kwartiertje in de oven tot de croûtons goudbruin zijn.


woensdag 13 februari 2013

Stifado van rundvlees



Vorige week ben ik met mijn dochter naar de Sligro geweest. Dat beschouwen we voornamelijk als een middagvullend uitstapje. Allerlei heerlijke dingen bekijken en veel proeven is gewoon erg leuk. Ik heb diverse soorten heerlijke vis gekocht en thuis ingevroren. Een flinke moot zeewolffilet, flink wat schelvis en een handvol scholfilets, ik kan voorlopig even vooruit. Bij de afdeling groente en fruit zag ik oa. verse zilveruitjes liggen. Ik kreeg meteen zin in stifado en ik heb de uitjes gekocht. Maar als je nergens zilveruitjes kunt krijgen dan kun je ook kleine sjalotjes of  kleine uitjes gebruiken. Het is best even een werkje om de uitjes te pellen trouwens. Trek daar voldoende tijd voor uit. Gisteren ging ik voor riblappen maar ik heb uiteindelijk prachtige sukadelappen gekocht en daarmee de stifado gemaakt. Dit keer heb ik de Römertopf gebruikt maar met een gewone (flinke) braadpan kan het natuurlijk ook.
Voor 4 personen heb ik het volgende gebruikt.

700 gram sukadelappen
500 gram verse zilveruitjes
1 ui
3-4 teentjes knoflook
1 blik tomatenblokjes
1 klein blikje tomatenpuree
1 glas rode wijn
2 eetlepels rodewijnazijn
1 kaneelstokje
3 kruidnagels
1 takje rozemarijn
2 laurierblaadjes
peper

Pel de zilveruitjes, de ui en de teentjes knoflook. Snipper de ui. Snijd het vlees in flinke dobbelstenen en maal er flink wat peper over. Verwarm wat olie in een pan en bak de dobbelstenen vlees rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en bak de uisnippers en de knoflook in de vleespan. Doe vervolgens het vlees terug in de pan. Verwarm de wijn even een halve minuut of zo in de magnetron. Draai het vuur hoog en blus het vlees af met de warme wijn. Doe vervolgens de inhoud van het blik tomatenblokjes, de tomatenpuree, de rodewijnazijn, het kaneelstokje, de kruidnagels, de rozemarijn en de laurierblaadjes in de pan. Roer het geheel even door en laat het vervolgens op een zeer laag vuur zo´n 2 ½ tot 3 uur stoven. Bak de zilveruitjes rondom mooi bruin en voeg die als het vlees een uur gestoofd heeft aan het gerecht toe.
Zelf heb ik het vlees na het bakken in de Römertopf gedaan en daar de rest aan toegevoegd. Toen 2 ½ uur in een oven van 200° C laten staan. Na een uur heb ik de gebruinde zilveruien toegevoegd. De Römertopf heb ik voor ik begon met koken een uurtje in koud water gezet. Vlak voor het opdienen moeten het kaneelstokje, de laurierblaadjes, de kruidnagels en het rozemarijntakje nog wel even uit de pan gevist worden.
Zelf vind ik het heerlijk om er sla bij te eten maar daar zijn ze hier thuis niet dol op en daarom heb ik vandaag gekozen voor gekookte snijbonen waar ik een blik reuzebonen doorheen heb geroerd. Wij eten er altijd gekookte rijst bij, dat vind ik het lekkerst.

dinsdag 12 februari 2013

Hartige taart met bodem van glutenvrij bladerdeeg



Vanmorgen kreeg ik ineens zin in een hartige clafoutis. Een clafoutis is eigenlijk iets dat je eet als dessert, maar ik maak ook wel eens een hartige clafoutis naar een recept dat ooit in een Allerhande stond.
Lekker met haricots verts, olijven, paprika en geitenkaas. Als je daar een groene salade bij eet dan heb je een heerlijk vegetarische maaltijd.
Nu is T. niet zo vegetarisch aangelegd en niet zo dol op geitenkaas en ik had vandaag ook niet zoveel tijd dus heb ik het recept maar weer aangepast.
Voor ons samen heb ik het volgende gebruikt:

1 pakje glutenvrij bladerdeeg van Schär (daar zit 250 gram in. Let wel op, het moet 3 uur ontdooien!)
250 gram haricots verts
1 ui
1 rode paprika
knoflook naar smaak
100 gram spek
12 groene en zwarte olijven
gedroogde tomaten (vandaag had ik halfgedroogde stukken en daar heb ik er denk ik wel 10 van gebruikt)
wat geraspte kaas (50 gram gok ik)
scheutje melk
4 eieren
peper
tijm
basilicum

Begin van de middag heb ik het bladerdeeg al uit de vriezer gelegd en de haricots verts schoongemaakt en beetgaar gekookt.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Pel de ui en snipper hem grof. Snijd de paprika in smalle reepjes. Snijd het spek in kleine stukjes. Bak het spek uit in een koekenpan met antiaanbaklaag. Doe er na een paar minuten de ui, paprika en de knoflook bij en bak alles totdat de uitsnippers glazig zijn. Snijd intussen de olijven in ringen en de gedroogde tomaatjes in stukjes.
Klop de eieren in een kom los met een scheut melk en maal er wat peper over.
Vet een ovenschaal licht in. Rol het bladerdeeg uit en kijk of het in jouw schaal past. Anders nog even uitrollen met een deegroller. (Dan wel even wat glutenvrije bloem over het bladerdeeg strooien tegen het plakken.) Drapeer de lap deeg in je schaal en werk de randjes af.
Verspreid nu de boontjes, het spek/ui/paprika/knoflookmengsel, de olijven en de tomaten over het deeg. Strooi er wat tijm en besilicum over en wat geraspte kaas. Giet dan het ei/melkmengsel erover en zet de schaal inde oven.  Bak de taart in ca. 45 minuten goudbruin en gaar.

Ik had de kaas door het ei gedaan maar dat verdeelde helemaal niet fijn. De volgende keer strooi ik de kaas over de groente en giet er dan pas het ei/melkmengsel overheen.