zaterdag 20 april 2013

Koolrolletjes in tomatensaus met gele rijst





Ik had al een tijdje in mijn hoofd dat ik weer eens gevulde koolrolletjes wilde maken. Dat vind ik erg lekker maar het is wel een heel gedoe met koolbladeren die scheuren zodat je ze met goed fatsoen niet meer opgerold krijgt. Ik ben niet zo heel handig in dingen die een goede fijne motoriek vereisen helaas.
Nu zag ik bij 24Kitchen een recept van Bianca Janssen voor gevulde koolrolletjes en zij gebruikte Chinese kool. Daar zijn de bladeren erg gemakkelijk vanaf te halen zonder dat ze scheuren of breken en je hoeft er ook geen harde nerf uit te snijden. Dat vind ik bij witte kool ook een nadeel. Dus dat idee van die Chinese kool sprak me erg aan en ik heb dat dan ook maar meteen gepikt. Net zoals het idee van de gele rijst. Dat staat erg fleurig bij het groen van de rolletjes en het rood van de tomatensaus. Verder is het gewoon het recept voor gevulde koolrolletjes dat ik ooit van mijn moeder geleerd heb en dat in de loop van de jaren aan onze smaak is aangepast.
Voor T. en mij samen heb ik het volgende gebruikt:

1/2 Chinese kool
1/2 liter groentebouillon

250 gram rundergehakt
1 teentje knoflook
1 ei
glutenvrij paneermeel
1 theelepel paprikapoeder
zwarte peper
1/2 Spaanse peper (naar smaak gebruiken)
2 dessertlepels saladekruiden (gevriesdroogd, bij Lidl gekocht, al mijn kruiden zijn kapot gevroren..)
1/2 winterpeen (die had ik nog liggen en moest op, kan weggelaten worden)

1 dunne steel prei
1 steel bleekselderij
1 blik tomatenblokjes
scheutje gembersiroop
zwarte peper
(olijf)olie om te bakken

Begin met de tomatensaus. Snijd de steel prei in kwart ringetjes en was zorgvuldig evt. zand eraf. Snijd de steel bleekselderij in kleine blokjes. Fruit de stukjes bleekselderij en prei in de olie totdat ze zacht beginnen te worden. Doe de inhoud van het blik tomatenblokjes en een scheut gemerbsiroop erbij en maal er peper overheen. Vul het lege blik half met groentebouillon en giet bij het groente/tomatenmengsel. Roer even goed door en giet de saus vervolgens in een ovenschaal.
Snijd de onderkant van de halve kool. Breng de rest van de groentebouillon aan de kook en giet er kokend water bij zodat de pan vol genoeg is om de koolbladeren even in te koken. Ik heb hier toen de geschilde winterpeen even in gekookt en die met een schuimspaan er na een paar minuten weer uitgehaald. Doe dan de halve kool in de pan en laat de bladeren zacht worden. dat is zo gebeurd, ze hoeven niet gaar te zijn maar zacht genoeg om te kunnen rollen. Giet ze af boven een vergiet en spoel goed af met koud water. Laat even staan uitlekken terwijl je met het gehakt begint. Verwarm nu de oven voor op 200 °C.
Doe het gehakt in een ruime kom. Snijd de Spaanse peper heel erg fijn en doe bij het gehakt. Pers het teentje knoflook en doe dat ook bij het gehakt. Zo ook de saladekruiden, het paprikapoeder, de peper, en eventueel de winterpeen die je in piepkleine blokjes gesneden hebt. Breek het ei boven de kom en kneed het gehakt goed door terwijl je telkens wat paneermeel toevoegt. Het gehakt mag niet te droog worden.
Spreid de koolbladeren uit op een plank. Eventueel leg je twee kleine bladeren overlappend op elkaar. In totaal moet je 6 rolletjes kunnen maken. Verdeel het gehakt in 6 porties, maak van elke portie een worstje en leg elk worstje op een koolblad. Begin dan te rollen. Als je een rolletje klaar hebt leg het dan in de tomatensaus met de naad naar beneden.
Zet de schaal in de oven en laat de rolletjes in ca. 25 minuten gaar worden.
Serveer met (gele) rijst.




dinsdag 9 april 2013

Glutenvrije amandelappelcakejes



Er lag al een paar weken een appel op de schaal. En naarmate die appel er langer lag hoe minder aantrekkelijk het werd om die appel op te eten. Op T. hoefde ik niet te rekenen want die eet nooit fruit. Maar weggooien dat mag niet. Dat is er vroeger ingestampt door mijn moeder die de hongerwinter had meegemaakt en de arme kindertjes uit China die wel zouden willen dat ze zo´n lekkere appel hadden.
Nu zag ik laatst een recept voorbijkomen van Rudolph van Veen bij 24kitchen. Amandel-appelcake met vanille crème fraîche is een glutenvrij recept en het leek me wel lekker. Leuk om eens te maken.
Gisteravond zat ik weer naar mijn appel te kijken en toen bedacht ik dat ik het recept van 24kitchen natuurlijk ook wel kon verkleinen. Verrassing voor T., punten voor mij!
Kleine aanpassing gedaan, 6 stuks gebakken, en ze vielen in de smaak.
Wat heb ik gebruikt:

1 appel (ha!)
125 gram blanke amandelen
100 gram poedersuiker (dat is incl. de eetlepel die bij de appel gaat)
citroensap (een flinke kneep uit zo´n plastic flesje)
3 eieren M (maar dat hadden er ook wel 2 mogen zijn, ik heb het beslag iets moeten verdikken met Schär Mehl)
kaneel

Verwarm de oven voor op 180°. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes.
Doe de stukjes appel in een steelpannetje of iets dergelijks en doe er een eetlepel poedersuiker bij en een kneep citroensap. Zet zachtjes op en laat het een minuut of 8 pruttelen. Haal het dan van het vuur af.
Maal de amandelen fijn. Ook de poedersuiker, de eieren en de appel kunnen er nu bij. Voeg kaneel naar smaak toe. Maal het geheel tot een glad beslag. Giet dit beslag in (licht) ingevette muffinvormen.
Zet de vormen in de oven en bak de cakejes in 25 minuten mooi lichtbruin en gaar.
Ik heb 6 cakejes kunnen maken met deze hoeveelheid.

Glutenvrije kaassoufflé´s



T. heeft al bijna 30 jaar coeliakie en hij volgt dus al even lang het glutenvrije dieet. Veel dingen die in de laatste 30 jaar nieuw in de winkels kwamen en die niet glutenvrij zijn heft hij dus nooit geproefd.
Dat is voor mij wel makkelijk want als ik dan de glutenvrije variant ga maken heeft hij geen vergelijkingsmateriaal en dat scheelt vaak in het beoordelen van de smaak. Waar ik iets nog wel eens vind tegenvallen, vindt T. datzelfde ding zalig. Deze kaassoufflé´s vinden we echter allebei lekker. ik vind ze zelfs beter dan de originele die je in een cafetaria koopt.
En dan zijn ze nog eens heel simpel om te maken ook!
Voor 2 personen heb ik het volgende gebruikt:


(extra) belegen kaas
2 eetlepels maizena
1-2 eetlepels water
glutenvrij paneermeel (ik gebruikte beschuitpaneermeel)

Haal de korst van de kaas en snijd hem in 4 dikke plakken.  (Meestal snijd ik ze 6-7 mm, zoiets.)
Doe de maizena in een diep bord, doe er het water bij en roer het tot een dik papje. Doe het paneermeel ook in een diep bord. Haal elke plak kaas door het maizenapapje en daarna door het paneermeel. Zorg dat elke kant goed bedekt is. Bak de gepaneerde plakken in wat boter aan twee kanten mooi lichtbruin.

Lekker bij frites of gebakken aardappels.