zaterdag 23 augustus 2014

Glutenvrije woksauzen


                                                                                              Toon van Driel - Stamgasten


Wokken of roerbakken is een hele gezonde manier van eten bereiden. Je gebruikt amper vet en de vitaminen blijven behouden in de (ruime) hoeveelheid groente die je gebruikt.
Bovendien is het ook nog eens heel snel klaar altijd. De meeste tijd gaat meestal zitten in het snijden van de groente.
Ik maak mijn woksauzen altijd zelf. De sausjes die je in een flesje kunt kopen vind ik veel te zoet, ze bestaan vaak voor de helft uit suiker, vaak zijn ze me ook te zout en dan zijn er ook nog woksauzen die sowieso niet in aanmerking zouden komen omdat ze niet glutenvrij zijn. Daarnaast betaal je ook nog eens de hoofdprijs voor zo´n flesje en ik kan goed geld uitgeven maar niet aan iets dat zo makkelijk zelf te maken is.
Hieronder geef ik wat ideetjes voor verschillende soorten woksauzen. Wijk er gerust van af, maak het pittiger of juist minder pittig, pas het gewoon aan aan je eigen smaak.

Saus 1 (bruin, zoetzuur en licht pittig)

Deze saus is een variant op de Chinese Gonbao saus. Heel erg lekker in combinatie met kip, gember, knoflook, peultjes, (kool of paksoi), lenteui en pinda´s.

1 eetlepel gv oestersaus (gv moelijk te vinden bij toko, ik heb Lee Kum Kee gv oestersaus gekocht bij de toko)
1 eetlepel gv sojasaus (ik gebruik Kikkoman glutenfree soyasauce)
2-3 theelepels maizena
1 dessertlepel bruine suiker
1 eetlepel rijstazijn
1 eetlepel Shaohsing rijstwijn
1 dl bouillon (ik gebruik meestal kippenbouillon hiervoor maar wil je het vegetarisch houden dan pak gerust groentebouillon)
fijngehakte Spaanse peper of sambal oelek naar smaak (ik gebruik meestal sambal oelek)
1-2 theelepel(s) sesamolie

Alles door elkaar roeren en zodra je groente en vlees of vis gewokt hebt giet je de saus erover en laat even nog een paar minuten bakken. De saus krijgt dan de tijd om iets in te dikken door de maizena die gebruikt is.

Saus 2 (rood, zoetzuur)

Dit is een sausje dat prima geschikt is voor kinderen. In plaats van rijstazijn kun je ook citroensap gebruiken maar dan zou ik iets minder doen. Zoals altijd geldt ook hier, proef wat je aan het doen bent!
Het past overal bij dus probeer het gerust.

4 eetlepels tomatenketchup
2-3 eetlepels witte rijstazijn
1 eetlepel gv sojasaus
1 eetlepel gv worcestershiresaus
1 eetlepel maizena
100 ml water

Alles door elkaar roeren en zodra je groente en vlees of vis gewokt hebt giet je de saus erover en laat even nog een paar minuten bakken. De saus krijgt dan de tijd om iets in te dikken door de maizena die gebruikt is

Saus 3 (geel, zacht en romig)

Een kerriesaus, ook altijd lekker in een wokgerecht. Ik vind het erg lekker om deze saus te gebruiken bij dungesneden varkensvlees met stukken prei en wortel.

3 eetlepels kerrie (ik gebruik meestal 2 eetlepels kerrie massala en 1 eetlepel kerrie madras)
5 eetlepels (kruiden)azijn
200 ml kokend water of kokosmelk

Hoe simpel is dit? Roer de azijn door de kerrie en giet dit papje over je gewokte vlees en groente. Laat het even meebakken zodat de azijn begint te verdampen. Giet er dan het kokende water bij en roer het goed door. In plaats van water kun je ook kokosmelk gebruiken dan wordt het wat zachter en romiger.

Saus 4 (groen, licht pittig)

Een Thaise groene curry, altijd lekker. Ook deze kun je eventueel met kokosmelk maken in plaats van met bouillon. Deze saus is heerlijk bij garnalen, zeker als je er ook nog fijngehakte gember en knoflook bij doet.

1 eetlepel vissaus
1 1/2 eetlepel gv oestersaus
4 eetlepels bouillon of kokosmelk
2 dessertlepels groene currypasta (of naar smaak)

Alles door elkaar roeren en zodra je groente en vlees of vis gewokt hebt giet je de saus erover en laat even nog een paar minuten bakken.




woensdag 6 augustus 2014

Foodblogswap: Homemade hamburgers van Annemieke



Sinds eind juni niets meer geschreven omdat ik maar niet wil opknappen. Nou ja, ik wil dat wel, maar mijn lijf werkt niet echt mee. En dat betekent dat ik het op culinair gebied heel erg simpel hou. Vaak trek ik een maaltijd uit de vriezer die ik in betere tijden speciaal voor deze gelegenheden gekookt en ingevroren heb.
Op andere dagen heb ik heel eenvoudig gekookt of heeft T. de avondmaaltijd bereid.
Gelukkig gaat het nu weer langzaam vooruit en kan ik iets meer mijn eigen gang gaan in de keuken.

Voor de Foodblogswap van juli kreeg ik de site van Annemieke toegewezen, www.eethetbeter.nl. Annemieke eet heel bewust en heeft ervoor gekozen om suikervrij te eten. Haar weblog is de moeite waard om eens rond te kijken. Het was moeilijk om een recept te kiezen omdat er zoveel lekkers op haar weblog staat. Maar omdat ik nog niet fit was heb ik gekozen voor een simpel recept, homemade hamburgers.
Nu maak ik die bijna altijd zelf omdat de kant en klare hamburgers meestal niet glutenvrij zijn en daarnaast ook nog eens heel veel zout bevatten maar het recept van Annemieke was heel anders.
Ik gebruik redelijk vet rundvlees dat ik zelf maal en doe er eigenlijk niet zoveel kruiden door. Annemieke maakt het gehakt aan eigenlijk meer zoals voor gehaktballen, met paneermeel en een eitje.
Ik heb haar recept precies gevolgd, alleen heb ik natuurlijk voor het kokosmeel gekozen in plaats van voor het paneermeel omdat het glutenvrij moet zijn.  En ik heb alleen maar grote burgers gemaakt, wij hoeven natuurlijk geen rekening te houden met kleine etertjes. Dus voor het recept moeten jullie gewoon even op de site www.eethetbeter.nl kijken.

Ze waren lekker, erg lekker zelfs, maar ze smaakten niet naar hamburgers. Het zag eruit als een hamburger, al vielen ze door de stukjes augurk en sjalot wel wat uit elkaar, maar ze smaakten naar lekkere gehaktballen. De volgende keer laat ik ze gewoon rond.