zaterdag 27 december 2014

Gebakken zalm met garnalensaus




Zo, de kerst is weer achter de rug. Altijd erg gezellig maar ook wel vermoeiend vind ik. Dit jaar viel het gelukkig wel mee, we hebben het wat rustig gehouden omdat we net de verbouwing van onze huiskamer achter de rug hebben en ik daar nog best moe van ben.
Eerste kerstdag wilde mijn dochter graag vleesfondue eten. Dat vinden we allemaal lekker en qua werk valt het wel mee. Het is wat snijwerk en ik heb sausjes en een aardappelsalade gemaakt. Zo klaar allemaal en het was erg gezellig.
Voor gisteren hadden we afgesproken dat ieder een gang zou bereiden. Zoonlief heeft heerlijke spinaziesoep klaargemaakt en T. zorgde voor het dessert. Lekker ijs met vruchten en slagroom en wat chocolade. Ik heb voor het hoofdgerecht en de groenten gezorgd.
Na dat vleesgeweld van eerste kerstdag heb ik voor tweede kerstdag voor vis gekozen. Mijn mannen zijn dol op gebakken zalm en daar heb ik dan dit keer een garnalensaus bij gemaakt. Ook heel simpel om te maken en het ziet er heel feestelijk uit. Ik heb dit keer een glas witte wijn door de saus gedaan. Als je kookt voor kinderen of om een andere reden geen alcohol wilt gebruiken dan kun je het vervangen door water of desnoods wat bouillon. Besef wel dat de garnalen al wat zout zijn dus als je bouillon gebruikt pas daar dan een beetje mee op. De saus is trouwens ook lekker over andere vis, en zelfs bij een stukje gebakken kip of biefstuk smaakt het heerlijk.
Erbij had ik aardappelrozetjes uit de diepvries die ik in de oven heb gebakken, gekookte worteltjes en haricots verts.
Het was allemaal goed gelukt, we hebben lekker gegeten en ik heb geen uren in de keuken hoeven staan. Helemaal top dus!
Terug naar de zalm met garnalensaus. Voor drie personen heb ik het volgende gebruikt:

3 moten zalm (ja, ik had er 4... T. en zoon hebben de vierde gedeeld)
250 gram roze garnalen
150-200 ml kookroom
20 gram boter
1 eetlepel maizena
1 ui
1 teentje knoflook
1 glas witte wijn
1 flinke theelepel tomatenpuree
peper
3 takjes verse dille

Pel en snipper de ui fijn. Hak de dille grof
Smelt de boter in een sauspan en fruit hierin zachtjes de uisnippers totdat ze glazig zijn.
Pers het teentje knoflook boven de pan en roer even goed. Voeg de  tomatenpuree toe en laat even een minuutje bakken. Doe nu de maizena erbij terwijl je blijft roeren. Giet al roerend telkens een scheut kookroom in de pan en vervolgens de wijn. Mocht de saus nog te dik zijn doe er dan een scheutje water bij. Maak de saus op smaak af met wat versgemalen peper.
Doe de garnalen vlak voor het serveren door de saus en laat ze even warm worden. Roer er vervolgens iets meer dan de helft van de dille doorheen.
Maal wat peper over de moten zalm en bak ze in wat hete boter rondom bruin en gaar.
Leg de moten zalm op een schaal en schep er de garnalensaus over. Garneer met de achtergehouden dille.





vrijdag 12 december 2014

Glutenvrije gemberkoekjes



De laatste tijd heb ik een tikkie teveel gedaan vrees ik. Waarschijnlijk door de verbouwing van onze huiskamer. Niet dat ik daar iets aan mee getimmerd of gezaagd heb maar dingen die T. normaal gesproken voor mij doet heb ik nu zelf gedaan en het lijf protesteert dus nu.
De afgelopen dagen heb ik dus niets gedaan anders dan liggen en ´s avonds wat koken. Gisteren ging het iets beter en dan krijg ik altijd meteen weer zin om van alles te doen. Maar dat mag dus nog niet.
Dus heb ik toen maar koekjes gebakken. Dat kan ik zittend doen, ik vind het leuk werk en je houdt er nog iets lekkers aan over ook.
Nu lust T. eigenlijk alle koekjes wel maar laatst zat hij te mopperen dat glutenvrije koekjes altijd met chocolade zijn. Hij wilde eens wat anders maar dat lag dus niet in de winkel.
Vandaar dat ik gemberkoekjes heb gebakken, die horen ook wel bij deze tijd van het jaar toch? Heel simpel om te maken en erg lekker.

Wat heb ik gebruikt voor 24 koekjes?

115 gram margarine
1 klein ei
60 gram suikerstroop (dat had ik dat niet in huis en ik heb een mengsel gebruikt van honing, maple syrup en gembersiroop, ik heb 3 gelijke delen gebruikt)
1/4 theelepel vanilleëxtract
75 gram lichte basterdsuiker
60 gram witte basterdsuiker
125 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel (ik gebruikte Doves Farm)
50 gram ketanmeel (kleefrijstmeel)
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel kaneelpoeder
2 theelepels gemberpoeder(of meer als je van pittig houdt)
1/4 theelepel kruidnagelpoeder
klein beetje nootmuskaat
optioneel: beetje (zwarte) peper

poedersuiker (ik had een mengsel van poedersuiker en kaneelsuiker)

Laat het ei en de boter op kamertemperatuur komen.
Doe de boter in een kom en maak romig met een mixer. Doe er nu het ei bij, het vanilleëxtract en de stroop. Mix het een paar minuten door. Roer in een andere kom of schaal de droge ingrediënten door elkaar en voeg dat geheel aan het botermengsel toe. Mix het een paar minuten flink door.
Zet het een uur in de koelkast om op te stijven.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe wat poedersuiker in een klein schaaltje.
Haal het deeg uit de koelkast en schep er met een lepel een kleine portie van en neem dat in je hand. Rol er een balletje van zo groot als een walnoot. Leg dat balletje in het schaaltje met poedersuiker en bedek het rondom. Schud de overtollige suiker eraf en leg het balletje op de bakplaat.
Zorg dat de balletjes zo´n 5 cm van elkaar af liggen, de koekjes vloeien uit. Ik heb 2 porties van 12 koekjes gebakken. Als je de bakplaat vol hebt druk dan voorzichtig met je vingers de balletjes wat plat.
Schuif de bakplaat in de oven en bak ze in 16 minuten bruin en gaar. Haal dan de bakplaat eruit en schep de koekjes voorzichtig op een taartrooster. Voorzichtig want de koekjes zijn nu nog zacht. Zodra ze afkoelen worden ze heerlijk bros.





maandag 1 december 2014

Glutenvrije Mexicaanse hartige taart zonder bodem


Vandaag had ik zin om lekker Mexicaans te eten. Nu hebben we nog niet zo lang geleden burrito´s met kip gegeten en ook taco´s was eigenlijk ook nog vrij recent.
Dus wat dan? Het moest ook nog niet teveel werk zijn want ik heb weinig energie om uitgebreid te koken op het moment. Dus mijn kookschrift eens doorgebladerd en daar kwam ik een oud recept tegen van een hartige Mexicaanse taart zonder bodem. Lang geleden dat ik dat gemaakt had dus dat werd het vandaag.
Normaal gesproken maak ik het met rode kidneybonen maar ik had nog een restje witte bonen in de koelkast staan dat toch wel op moest dus vandaag heb ik witte bonen gebruikt. Als je ervan houdt zou je ook zwarte bonen kunnen nemen, dat is ook lekker vind ik zelf.
Verder gebruik ik mijn zelfgemaakte tacokruiden zonder zout, je kunt natuurlijk ook een glutenvrije kant en klare mix kopen.

Goed, de hartige taart. Ik heb voor 4 personen het volgende gebruikt:

300 gram ongekruid rundergehakt
2 eetlepels tacokruiden
1 flinke ui
1 klein blik rode kidneybonen
1 miniblikje maiskorrels
2-3 eetlepels salsa (zelfgemaakt of uit een pot)
1 rode paprika
knoflook naar smaak (ik hou van knoflook en gebruikte 4 teentjes)

100 gram zelfrijzend bakmeel (ik had Doves glutenfree selfraising flour)
2-3 eieren
300 ml melk

75 gram geraspte Cheddar maar elke andere pittige kaas is prima

Om op het bord te gebruiken als garnering heb ik zure room, wat gesneden bosui en een tomaat in stukjes. Gesneden sla en gesneden jalapeñopepers voor mij, en wat salsa en nog wat geraspte Cheddar voor T. en wat tortillachips. Op het laatste moment snijd ik nog een avocado in stukjes. Doe je dat eerder dan worden die stukjes bruin en dat is niet zo lekker. Wat druppels citroen er overheen helpt tegen het verkleuren.

Verwarm de oven voor op 200°C.
Doe de bonen in een zeef en spoel ze even af met water. Doe de mais erbij en laat het geheel goed uitlekken. Snijd de paprika in kleine blokjes.
Pel en snipper de ui fijn. Fruit de ui in een koekenpan met wat olijfolie op een zeer laag pitje lekker lang. Dat komt de smaak echt ten goede. Als je die tijd niet hebt dan maak je de hele bubs gewoon in 1 grote koekenpan klaar dat kan ook natuurlijk. Doe op het laatst de uitgeperste knoflook en de stukjes paprika erbij en fruit dat nog even mee.
Terwijl de ui langzaam fruit begin je met het gehakt. Doe een klein beetje olijfolie in een grote koekenpan en bak daarin het gehakt rul. Giet daarna het overtollige vet weg. Ik heb het geheel even in een andere zeef gedaan en heb het laten uitlekken. Doe dan het droge gehakt weer terug in de pan en voeg er de tacokruiden, de bonen en de mais, de salsa en het ui/knoflook/paprikamengsel. Roer het goed door elkaar tot een vrij droge massa en doe het vervolgens in een ingevette lage ovenschaal.
Klop in een kom de eieren los met de melk en voeg dan het zelfrijzend bakmeel toe. Giet dit mengsel over het gehakt in de ovenschaal en zet de schaal in de oven. Bak het gerecht 30 minuten, haal dan de schaal uit de oven, strooi de kaas erover en bak het geheel nog eens een minuut of 10. Haal de schaal uit de oven en laat het een minuut of 5 afkoelen dan is het iets beter te snijden.
Presenteer in de schaal, snijd er stukken van en laat iedereen garnering naar eigen smaak toevoegen.




Glutenvrije applecrumble naar Gordon Ramsay




T. is de huiskamer aan het verbouwen. Hij heeft een wandje geplaatst en heeft met hulp van goede vrienden van ons en onze zoon een nieuwe vloer gelegd in onze huiskamer. Het is heel mooi geworden maar het was ook heel veel werk. Nu kon ik daar niet echt bij helpen maar alle kasten moesten leeg. Dus alle kookboeken moesten ingepakt worden maar ook borden, glazen, schalen en alles wat ik nog meer in de kasten gepropt had.
Het werk is bijna gedaan, de kasten staan weer op hun plaats en vanmiddag heb ik weer een heleboel dozen uitgepakt en alles weer terug op zijn plaats gezet. In ee van de laatste dozen die ik uitpakte zaten cocottes. Van die kleine eenpersoonspannetjes zijn dat. En door die pannetjes moest ik ineens weer denken aan de applecrumble die ik een tijd geleden gemaakt heb. Tot nu toe heb ik applecrumble altijd in een ovenschaal gemaakt maar ik wil het nog steeds een keer in die cocottes klaar maken, vandaar dus.
Applecrumble is heel gemakkelijk om te maken. We eten het hier altijd in combinatie met een bol roomijs en in de familie wordt het "verbrand-je-bek-ijs" genoemd.
Deze glutenvrije uitvoering is een variant op een recept van Gordon Ramsey.

Wat heb ik gebruikt voor 5 personen?

3 goudrenetten
3 eetlepels lichte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
klein beetje citroensap
kaneel

voor de kruimels:
50 gram Schär Mehl
1 eetlepel lichte basterdsuiker
40 gram margarine
kaneel

4-5 eetlepels Nutty Crunch (van Peaks Free From)

Verwarm de oven voor op 200°C.
Schil de goudrenetten. Rasp een halve en snijd de rest in kleine blokjes. Meng de appelrasp en de appelblokjes met de 3 eetlepels basterdsuiker, de vanillesuiker, het citroensap en de kaneel en doe het geheel over in een ingevette ovenschaal. (Of in de ingevette cocottes..)
Doe de ingrediënten voor de kruimels in een kom en verkruimel het met je vingers. Pas op dat het niet te warm wordt, het moeten kruimels worden en geen glad deeg. Eventueel vooraf de margarine in kleine blokjes snijden vergemakkelijkt het kruimelen wat. Als de kruimels klaar zijn schep er dan de Nutty Crunch door en doe het geheel op het appelmengsel.
Zet de schaal in de oven en bak de applecrumble in ongeveer 20-25 minuten gaar en goudbruin.

Serveer met een bol room- of vanilleijs.