dinsdag 8 maart 2016

Mexicaanse glutenvrije rijstovenschotel



Vandaag heb ik voor twee dagen gekookt. Dat doe ik wel vaker en meestal vries ik dan de helft in omdat ik het niet leuk vind om twee dagen achter elkaar hetzelfde te eten. Dit keer vries ik niets in want morgen eet ik niet thuis maar T. wel, samen met onze zoon, en T. kookt liever niet dan wel.
Ik heb gekozen voor een gemakkelijke ovenschotel. Met groenten uit een blikje, Lui, maar wel lekker.
En aangezien vandaag iets met rijst aan de beurt was werd het dus een rijstovenschotel.
Ik maak meestal een sausje van tomatenblokjes met mijn zelfgemaakte tacokruidenmix maar je kunt ook een zakje glutenvrije kant en klare kruidenmix gebruiken of een pot salsa en dan laat je de tomatenblokjes weg.

Voor 4 personen heb ik het volgende gebruikt:

300 gram rijst
500 gram gehakt (vandaag had ik half om half maar rundergehakt gebruik ik ook wel)
1 ui
1 groene en 1 rode paprika
3 teentjes knoflook
1 blik rode kidneybonen
1 blik maiskorrels
1 blikje tomatenblokjes
tacokruiden naar smaak
peper naar smaak
1 theelepel gemalen komijn

ca. 200 gram extra oude kaas (die had ik nu in huis, je kunt ook Cheddar of een andere pittige kaas gebruiken)

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Pel en snipper de ui. maak de paprika´s schoon en snijd ze in blokjes. Pel de teentjes knoflook.
Laat de kidneybonen en de mais in een zeef uitlekken. Ik spoel ze altijd af met wat water. Maal de kaas.
Bak het gehakt rul in een grote pan en voeg de ui en de paprika toe. Laat even zachtjes meebakken, Pers nu de teentjes knoflook en voeg toe aan de pan samen met de tomatenblokjes en de tacokruiden (of de salsa). Roer alles goed door en doe de kidnebonen en de mais erbij. Roer alles goed door en maak op smaak af met peper en komijn. Roer de helft van de gemalen kaas erdoor.
Verwarm de oven voor op 190°C.
Vet een ovenschaal licht in met wat margarine of olie en schep de gekookte rijst erin. Strijk mooi glad af en verdeel het gehakt/groentemengsel erover. Doe aluminiumfolie over de schaal en zet deze in de oven voor zo´n 45 minuten. Haal een paar minuten voor het einde van de oventijd het aluminiumfolie van de schaal en strooi de rest van de kaas erover.






dinsdag 1 maart 2016

Glutenvrije visragout



Op deze foto ziet ie er een beetje zielig uit mijn visragout. Pas na het eten dacht ik aan foto´s maken. En een restje ziet er nu eenmaal niet zo mooi uit als een volle pan ragout vol vis en garnalen. Ach, het gaat mij er maar om dat er een plaatje boven het recept staat toch?
En de ragout was wel superlekker. En heel simpel om te maken ook nog. Vandaag zelfs extra simpel omdat ik een pot visfond heb gebruikt. Geen zin en energie om zelf te maken. En die visfond van Jumbo die ik gebruikt heb is glutenvrij en ook nog minder zout dan bouillon van visbouillonblokken.
Visragout maak ik eigenlijk altijd als ik losse stukjes vis uit de vriezer op wil maken. Jullie kennen dat vast wel. Je koopt een verpakking waar een moot vis teveel inzit en die vries je dan in. En de keer erna weer, en weer,,, En eens in de zoveel tijd vis ik dus wat van die losse stukken uit mijn vriezer en maak er ragout van.
Voor 3 personen, want zoonlief at vandaag ook mee, heb ik het volgende gebruikt:

vis (ik had 2 moten zalm, 1 stuk kabeljauw en een stuk of 12 grote ongekookte gepelde garnalen)
1 kleine ui
3 bosuitjes
1/2 bakje champignons
1 pot visfond
peper naar smaak
oregano naar smaak
dille naar smaak
dragon naar smaak (voorzichtig toevoegen want dit overheerst snel)
maizena
olijfolie
1 glas witte wijn
melk

Pel en snipper de ui. Snijd de bosuitjes in ringetjes. Borstel de champignons en snijd ze in plakjes. Laat de vis en de garnalen ontdooien en snijd de vis in hapklare stukken.
Fruit de ui en bosuitjes in wat olijfolie. Voeg de champignons toe en laat even meebakken. Doe er peper, dille en dragon bij. Voeg nu 2 volle dessertlepels maizena toe en roer het goed door. Giet de visfond en de witte wijn erbij en blijf goed roeren terwijl je het geheel langzaam aan de kook brengt. Voeg melk toe totdat de gewenste dikte is bereikt. Voeg nu de vis en garnalen toe en laat deze op een laag pitje in de saus garen. Proef en maak op smaak af met wat peper. Eventueel nog wat binden met aangemaakte maizena.

Lekker met aardappelpuree maar ook op rijst of pasta.