woensdag 30 november 2016

#decemberglutenvrij 2016



Logo gemaakt door Bakers and Fakers



Kennen jullie die adventskalenders waar je vanaf 1 december tot en met kerstavond elke dag een luikje openmaakt met een plaatje of chocolaatje erachter? Het is een soort aftelkalender tot de kerst. Wij hebben een glutenvrije aftelkalender voor jullie in petto. Niet tot kerst, maar zelfs tot het nieuwe jaar!

Vanaf 1 december tot nieuwjaarsdag verschijnt er elke dag één blog van één van ons met als thema december. Als een soort estafette geven we de virtuele pen elke dag aan elkaar door.
Wij weten al wanneer we wat gaan schrijven, maar dat is voor jullie een verrassing!

Morgen begint #decemberglutenvrij op Glutenvrij Kind. Onderaan die blogpost staat wie het stokje overneemt. En zo gaat het door tot en met 31 december.
Daarnaast zullen we op Facebook, Twitter en onze blogs bekend maken wie de blogger van de dag is. We gebruiken de hashtag #decemberglutenvrij.

Wie doen er mee?

In alfabetische volgorde:

Bakers and fakers
Boeddhamum glutenfree
Creatief glutenvrij
Daily inception
De glutenvrije man
Doe mij glutenvrij
Foodless
Gebaksjuwelier
Glutenvrije blog
Glutenvrije keuken
Glutenvrije mama
Glutenvrij hoort erbij
Glutenvrij kind
Glutenvrij kookhoekje
Het meisje met de voedselallergie
Ik ben glutenvrij
Kook de wereld rond!
Koos glutenloos
Mama en Emily
Miss glutenvrij
Oh my pie
Schrijfsels van mij
Stories of a coeliac
The coffeetype







donderdag 24 november 2016

Gestoofde bietjes




Vandaag maar eens een recept van een groentegerecht, gestoofde bietjes. Ik ben er altijd dol op geweest, mijn moeder stoofde ze eigenlijk net zoals ik nu nog doe en presenteerde daar dan wat mosterd bij die iedereen er naar believen bij kon nemen. Mijn schoonmoeder deed de mosterd al meteen tijdens het stoven bij de bietjes en dat doe ik tegenwoordig ook erg vaak. Uiteindelijk vinden T. en ik mosterd bij de bietjes allebei erg lekker en dan is dat wel zo gemakkelijk.
Vaak neem ik al kant en klaar gekookte bietjes maar als begin juli de zomerbietjes vers op de markt komen dan koop ik die. Even goed wassen en dan 20-25 minuten koken, buitenste vel eraf en dan zijn de bietjes klaar voor verdere verwerking. De winterbieten moeten veel langer koken, wel 2 uur, en daar heb ik nooit zo´n zin in.

Voor T. en mij samen heb ik het volgende gebruikt:

1 pakje gekookte bietjes van 500 gram
1 kleine ui
klein scheutje zonnebloemolie
scheutje kruidenazijn of gele azijn
1/2 schepje suiker
1/2-1 theelepel kruidnagelpoeder
1/2-1 theelepel gemalen laurierblad
1-2 theelepels mosterd (maar je kunt de mosterd dus ook apart serveren)

Pel en snipper de ui fijn. Doe wat olie in de pan en bak de uisnippers tot ze bruin beginnen te worden. Draai dan de pit uit. Schaaf de bietjes boven de pan in dunne plakjes. Doe nu de rest van de ingrediënten erbij en draai de pit weer aan. Roer alles goed door en laat het gerecht door en door warm worden.




woensdag 23 november 2016

Glutenvrije Bulgaarse gyuvech





Gisteren waren T. en ik even bij de Glutenvrije Super Eindhoven. Daar wippen we regelmatig even binnen om (vooral) broodjes en koekjes te halen. Ook dit keer kwamen we weer met een tas vol lekkere dingen de deur uit. Nu zit er een paar winkeltjes verderop, op nummer 125, nog een heel leuk zaakje, l´Oriental Sofia en daar ontdekten we een prachtige Bulgaarse aardewerk pot voor een heel schappelijke prijs. Die hebben we gekocht en daar heb ik vandaag gyuvech (spreek uit als joe-ve-tsje met de klemtoon op de tweede lettergreep) in gemaakt, Het was heel erg lekker, ook T. en onze kinderen waren erg enthousiast .
Je ziet dit gerecht over de hele Balkan, alleen de naam is telkens wat anders, dzhuvech/dyuvats/djuvec/gyuvech. En dat laatste wordt gebruikt in Bulgarije en ik heb dus nu een Bulgaarse pot en daarom noem ik het ook gyuvech.
Er zijn veel verschillende bereidingswijzen voor dit gerecht. Het kan met rundvlees, varkensvlees, kip of lamsvlees en het kan zelfs met vis. Ook wat groente betreft zie je veel verschillen. Eigenlijk kan er alles in wat voorhanden is en wat je lekker vindt. En verder is het een kwestie van lang in de oven maar wel op een lage temperatuur. Voordat ik de pot ging vullen heb ik hem eerst een half uurtje laten weken in koud water. Als je nu niet zo´n pot hebt dan kan dit natuurlijk ook in een ovenschaal, dat moet er dan wel een met deksel zijn. Maar je zou ook bv. een tajine kunnen gebruiken of een Römertopf.

Goed, voor ons vieren heb ik het volgende gebruikt (er bleef nog een bakje over dat dochterlief heeft meegenomen):

750 gram riblappen
1 ui
2 stelen prei
2 puntpaprika´s
2 winterpenen
4 teentjes knoflook
4 tomaten
1 theelepel gerookt paprikapoeder
2-3 eetlepels gewoon paprikapoeder
2 theelepels bonenkruid
peper
cayennepeper naar smaak
ca. 750 ml runderbouillon
250 gram rijst (ik had parboiled langkorrelrijst)

Laat het vlees op kamertemperatuur komen en snijd het in stukjes. Pel en snipper de ui grof. Snijd de prei in dikke halve ringen, was deze goed en laat in een vergiet uitlekken. Schil de winterpenen, snijd ze in de lengte doormidden en snijd ze dan in dikke plakken. Snijd de paprika´s in niet te kleine stukken. Snijd de tomaten doormidden, verwijder de steelaanzet en snijd ze in kleine blokjes.
Maal peper naar smaak over de stukjes vlees en bak deze vervolgens in porties in wat hete boter rondom bruin, schep ze uit de boter en doe ze in de pot. Fruit in dezelfde pan de ui en de knoflook en doe daar dan het paprikapoeder en het bonenkruid bij. Even op temperatuur laten komen en dan de tomatenblokjes erbij, de cayenne peper en een scheutje van de runderbouillon. Roer de aanbaksels goed los en giet het geheel vervolgens in de pot. Ook de stukjes prei, paprika en winterpeen kunnen nu in de pot. Als laatste gaat de rijst erbij en de rest van de bouillon, roer alles nog een keer goed door en doe het deksel op de pot. Zet de pot in een koude oven, dus niet voorverwarmen, en stel de oven in op 4 uur. Ik heb de eerste 2 uur de oven op 160°C gezet en hem toen terug gedraaid naar 120°C. Halverwege heb ik een keer gekeken of er wel genoeg vocht in de pot zat, maar de hoeveelheid vocht was precies goed. Mocht je nu aardappels in plaats van rijst willen gebruiken dan kan dat natuurlijk zonder meer maar dan zou ik wel flink wat minder bouillon gebruiken. En mocht je kip of varkensvlees gebruiken dan kan de ovenduur natuurlijk met een paar uur verkort worden.
Hieronder nog een foto van de pot met inhoud vlak voordat hij de oven inging,