Een weblog vol met eenvoudig te maken gerechten voor dagelijkse kost uit de hele wereld. Alle recepten zijn glutenvrij.
Pagina's
▼
vrijdag 1 januari 2010
Franse uiensoep
Jarenlang heb ik aan de, inmiddels niet meer bestaande, site Genieten van Vers meegewerkt. Een van de andere schrijfsters was Anna en van haar heb ik ooit dit recept van Franse uiensoep gekregen. Anna had dit recept in een oud soepenboekje gevonden. Het zou het authentieke recept zijn van de beroemde uiensoep die vroeger vanaf (of tot?) ´s morgens vroeg overal te krijgen was in de kroegen en bistro´s rond de oude Hallen van Parijs. Dit recept vraagt iets meer werk dan de gebruikelijke bouillon met gebakken uien, maar de smaak is dan ook navenant. Hoe langer de uien smoren en hoe langer ze daarna zachtjes sudderen in de bouillon, des te authentieker de soep.
Deze soep ga ik vandaag maken maar ik plaats het recept nu vast, de foto volgt straks.
4-5 grote uien
1 eetlepel boter
1 eetlepel olijfolie
1/2 theelepel suiker
2 eetlepels glutenvrij meel of maizena
1 1/2 liter runderbouillon
1 dl. droge witte wijn
peper
1-2 eetlepels cognac (optioneel)
1 sneetje glutenvrij stokbrood per kop
100 gram geraspte Gruyère
Pel de uien en snijd ze in lange, dunne snippers. Smoor ze langzaam in de boter met de olijfolie tot ze zacht en goudgeel zijn. Voeg de suiker toe en doe het deksel schuin op de pan. Laat de uien nog 15 minuten zachtjes sudderen onder af en toe roeren. De uien mogen slechts héél lichtbruin worden. Schep de glutenvrije bloem of maizena door de uien en laat dit een minuutje garen. Giet dan scheut voor scheut al roerend de bouillon en de wijn erbij tot een licht gebonden soep is ontstaan. Laat de soep nog 20 tot 30 minuten zachtjes koken. Breng de soep op smaak met peper, eventueel nog wat zout en eventueel de cognac. Leg de sneetjes stokbrood in de soepkommen en schep de hete soep erover. Bedek het brood zodra het weer naar boven is gekomen met een dikke laag Gruyère en laat dit onder de grill of in een hete oven (250-275 graden) gratineren. Als je geen vuurvaste soepkommen hebt dan kun je ook de sneetjes stokbrood bedekken met de kaas en even onder de grill gratineren en ze dan in de soep leggen zoals ik vandaag gedaan heb.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten