Een weblog vol met eenvoudig te maken gerechten voor dagelijkse kost uit de hele wereld. Alle recepten zijn glutenvrij.
Pagina's
▼
dinsdag 20 maart 2012
Glutenvrije rundvleeskroketten
Vandaag heb ik rundvleeskroketten gemaakt, glutenvrije natuurlijk. Dat is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt en eigenlijk is het wel heel leuk om te doen. En het resultaat is zoveel beter dan de diepvrieskroketten die je bij de reformwinkels koopt. Dat zijn van die vage papperige dingen waar je met een vergrootglas naar wat vlees moet zoeken. Dat kan anders dus.
Als je zelf kroketten gaat maken dan kun je dat het beste in twee fases doen: De eerste dag maak je de vulling en die laat je dan in de koelkast opstijven. De tweede dag draai je daar worstjes van en die ga je dubbel paneren.
Welk paneermeel je gebruikt moet je helemaal zelf weten. Er zijn diverse merken glutenvrij paneermeel op de markt en je kunt het ook zelf maken. Dat laatste heeft bij kroketten mijn voorkeur. Ik heb vandaag glutenvrije beschuiten van CVV gebruikt. De helft van de beschuiten heb ik fijn gemalen en dat gebruikte ik voor de eerste keer paneren. De tweede helft van de beschuiten heb ik grover gemalen en dat heb ik gebruikt voor de tweede paneerlaag. Wij vonden dat dit een zeer lekkere korst gaf. Maar nogmaals, ook kant en klaar gekocht paneermeel voldoet uitstekend.
Ik heb in totaal 18 kroketten gemaakt en daarvoor heb ik het volgende gebruikt:
ca. 600 gram magere riblappen
1 ui, gepeld en doormidden gesneden
3 laurierblaadjes
2 kruidenbuiltjes voor rundvlees
70 gram margarine
90 gram Mehl van Schär
5 dl. bouillon (afkomstig van het vlees)
1 eidooier
peper
nootmuskaat
3 eieren
1 eiwit (dat is overgeleven toen je de eidooier door de vulling moest doen)
paneermeel (de hoeveelheid vind ik wat moeilijk aan te geven)
Zet het vlees met wat water op (het vlees moet net onderstaan). Schep het schuim dat onstaat zodra het water kookt eraf. Voeg er nu de uihelften en de laurierblaadjes aan toe en hang de kruidenbuiltjes erin. Laat dit op een heel laag pitje zo'n 3 uur pruttelen. Draai het vlees af en toe een keer om.
Verwijder zodra het vlees gaar is de uihelften, de laurierblaadjes en de kruidenbuiltjes en haal het vlees uit de bouillon. Laat die nu even inkoken tot je ongeveer een halve liter over hebt en zet dat dan even apart. Trek het vlees met 2 vorken uit elkaar in mooie draadjes.
Smelt in een braadpan oid. de margarine en voeg daar dan in één keer de glutenvrije bloem bij. Roer flink tot je uiteindelijk een soort plakkerige bal hebt. Voeg daar nu de helft van de bouillon aan toe en begin met goed te roeren. Het ziet er nu meteen uit alsof dit nooit goed gaat komen. Je ziet alleen de vloeistof met her en der klonten erin. Gewoon door blijven roeren, het komt heus goed. Op een gegeven moment wordt het mooi glad en zelfs aan de dikke kant. Dat is het moment waarop je de rest van de bouillon erbij giet en de ellende weer opnieuw begint. Gewoon stug door blijven roeren.
Als het eruit ziet zoals op de foto dan haal je de pan van het vuur af. Roer er de eidooier door en voeg peper en nootmuskaat toe. Als laatste gaat het vlees erbij. Roer het geheel nogmaals goed door.
Pak nu een ovenschaal, een vierkante of rechthoekige is het fijnste en doe de kroketvulling erin. Strijk het mooi gelijkmatig uit en dek het af met keukenfolie. Dat keukenfolie komt echt rechtstreeks op de vulling te liggen. Zet nu de schaal nu een nachtje in de koelkast zodat de vulling goed kan opstijven.
De dag erna verdeel je met een mes de vulling in 18 gelijke delen. Kluts de eieren en het eiwit en doe het in een bord. Doe ook het paneermeel in een bord. Gebruik je, zoals ik, fijn en grof paneermeel dan doe je dat natuurlijk in twee borden. Als alles klaar staat kun je het beste je handen even invetten met wat olie (geen olijfolie, zonnebloemolie is prima). Pak nu een stukje vulling en draai er een worstje van. Leg dit op een plank ofzo en draai nog 17 worstjes. Als het op een gegeven moment te plakkerig wordt dan komt dat omdat de vulling te warm wordt. Hou dan even op, zet de vulling en de worstjes in de koelkast en laat de boel weer even wat afkoelen. Een half uurtje is meer dan genoeg.
Als alle worstjes klaar zijn begin je met paneren. Pak een worstje, haal het door het ei en vervolgens door het (fijngemalen) paneermeel. Zorg dat het rondom goed bedekt is en vergeet ook de uiteinden niet. Herhaal dit met de rest van de worstjes.
Vervolgens pak je een enkel gepaneerde kroket, haal die weer door het geklopte ei en dan door het (grofgemalen) paneermeel. Doe dit ook weer met de rest van de kroketten.
Waarschijnlijk eet je niet alle 18 kroketten in één keer op. Je kunt ze heel gemakkelijk invriezen. Ik leg onder in een diepvriesdoosje een stuk keukenfolie en leg daar dan kroketten op. Is er een laag vol dan leg ik eerst weer een stukje keukenfolie op de kroketten en daarop komt dan een volgende laag. Doosje vol, deksel erop, etiketje erop en in de vriezer.
De kroketten die je dezelfde dag wilt eten gaan totdat je ze gaat bakken terug de koelkast in.
Om de kroketten te bakken verwarm je (frituur)olie tot 180 graden. Laat de kroketten voorzichtig in de hete olie zakken en bak ze 3 tot 4 minuten tot ze mooi bruin zijn. Diepgevroren kroketten kunnen zo de olie in maar die hebben dan wat meer tijd nodig.
Wij hebben er vandaag broodjes kroket met mosterd van gemaakt (met Panini van Schär), en er een salade bij gegeten.
Wat een lekker recept, krijg er spontaan zin in ;-)
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor dit recept, de kroketten zijn prima gelukt en smaken echt heerlijk!!!! Mijn vriezer is weer gevuld met een voorraadje kroketten!
BeantwoordenVerwijderenElse Nouwen
Super recept. Alleen voor mij teveel werk. Koop altijd de kroketten van VA Foods.
BeantwoordenVerwijderenDat kan natuurlijk en die zijn ook lekker en gemakkelijk. Maar zelfgemaakt is wel véél goedkoper en nóg lekkerder.
Verwijderenje doet dit maar eens in de zoveel tijd en dan heb je voorraad. En ZOVEEL lekkerder dan die vieze meelhappen van de VA.
VerwijderenKan je het kruidenbuiltje ook vervangen door verse kruiden? Zo ja welke kruiden zijn dan het handigst om toe te voegen?
BeantwoordenVerwijderenIk hoor het graag.
Natuurlijk kan dat. In dat geval zou ik er een steel selderij, een ui met daarin een paar kruidnagels gestoken, laurierblad, foelie, tijm en peterselie gebruiken.
BeantwoordenVerwijderenNatuurlijk kan dat. In dat geval zou ik er een steel selderij, een ui met daarin een paar kruidnagels gestoken, laurierblad, foelie, tijm en peterselie gebruiken.
BeantwoordenVerwijderen