dinsdag 26 oktober 2010

Paprikakip

En dan zijn er ineens drie maanden voorbij... Maanden waarin we op vakantie zijn geweest en het verder ontzettend druk hebben gehad. Waarmee? Joost mag het weten. De tijd glipt door mijn vingers en als ik terugkijk vraag ik me af wat we nu werkelijk allemaal gedaan hebben. Ontelbaar veel kleine klusjes die al veel te lang lagen, dochterlief geholpen met klussen in haar flat en excursies naar keukenwinkels in verband met de geplande keukenverbouwing. Die staat er nu eindelijk aan te komen en daar moest natuurlijk veel voorbereidend onderzoek voor gedaan worden. Maar alles is nu uitgezocht, nagemeten en uitgetekend dus wat mij betreft kan de verbouwing beginnen. Het zal wel eind december, begin januari worden voordat het zover is trouwens maar dan heb ik tijd om vooraf heel veel maaltijden klaar te maken en in te vriezen want ik kan dan een week of twee niet koken. En dan is het natuurlijk wel gemakkelijk als er wat in de vriezer staat dat zo de magnetron in kan. Verder hebben we onszelf uitgenodigd bij zowel onze dochter als onze zoon. Inmiddels is hij met zijn kookkunsten al zover dat wij er best eens kunnen gaan eten.
In de afgelopen maanden heb ik natuurlijk wel bijna elke dag gekookt, Van een stel gerechten heb ik ook nog foto's gemaakt en ik zal proberen om de komende tijd alsnog het een en ander hier te plaatsen.
Laat ik nu maar gewoon beginnen met wat we vandaag hebben gegeten. Het recept is gebaseerd op het Hongaarse kiprecept van mijn moeder. Voor 2 personen heb ik het volgende gebruikt:

2 biologische kippenbouten
1/2 rode paprika
1/2 groene paprika
1 ui
2 teentjes knoflook
3 tomaten
1 flinke steel prei
1 eetlepel paaprikapoeder
peper naar smaak
scheut kookroom

Pel en snipper de ui. verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd de helften in blokjes. Pel de teentjes knoflook. Snijd de prei in ringen en was deze goed zodat al het zand weg is. Was de tomaten en snijd ze in blokjes. Bak de kippenbouten rondom iets bruin in wat olie of margarine. Haal ze even uit de pan en fruit in het bakvet de uisnippers, de geperste knoflook en de stukjes paprika. Voeg de prei toe en bak even mee. Doe nu de stukjes tomaat erbij, het paprikapoeder en wat peper. Leg de kippenbouten weer terug in de pan, roer het geheel goed door en laat de kip met het deksel op de pan in ongeveer drie kwartier gaar worden. Af en toe even kijken of het niet te droog wordt, desnoods een scheutje water toevoegen. Haal de kippenbouten uit de pan en haal het vlees van de botten. Snijd het kippenvlees eventueel wat kleiner en doe het dan terug in de pan. Giet een scheutje kookroom in de pan en roer alles goed door. Proef de saus en maak op smaak af met (cayenne)peper.
Wij hebben er vandaag rijst bij gegeten maar het is ook erg lekker met tagliatelle.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten