dinsdag 24 mei 2011

Glutenvrije ravioli in tomatensaus





Toen T. en ik nog geen verkering hadden woonde hij al wel op kamers. En hij kookte altijd zelf. Nu komt hij uit een ouderwets groot gezin waar het vanzelfsprekend was dat de mannen/jongens niets hoefden te doen (en de vrouwen/meisjes des te meer) en koken had hij thuis nooit geleerd. Dus toen hij op kamers kwam leefde hij zo'n beetje op blikspul en snelklaarvlees. Slavinken, rookworst, rode kool uit de vriezer, witte bonen en absolute topper was toch wel ravioli uit blik met daarbij doperwten die vanzelfsprekend ook uit blik kwamen. Toen had hij nog geen coeliakie en hij vond het superlekker. Ik ben er zelf nooit fan van geweest. Goed, het was gemakkelijk maar ik vond het een nietszeggende zoetige hap. Inmiddels heeft T. al 27 jaar coeliakie en ravioli uit blik is voor hem streng verboden. Jaren geleden heb ik eens geprobeerd om het zelf te maken maar dat is me toen niet gelukt. Vorig jaar hebben we eens een portie van Les Recettes de Céliane gekocht. Dat was maar een klein bakje (300 gram) maar wel stevig aan de prijs. T. heeft het een keer gegeten toen ik niet thuis was en hij vond het wel lekker maar voor avondmaaltijd was het lang niet genoeg.
Vandaag heb ik weer eens geprobeerd om zelf ravioli te maken. Dit keer heb ik voor het deeg het pastarecept van de onvolprezen Jeandrine Kastelein gebruikt. Zij is bestuurslid en bakinstructrice van de NCV en heeft een eigen site vol met geweldige glutenvrije recepten. Zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen en eens wat recepten te proberen.
Terug naar de ravioli nu.
Eerst heb ik het deeg gemaakt volgens het recept van Jeandrine. Ik heb de dubbele hoeveelheid gebruikt. De eiwitten die ik overhield heb ik in een kommetje klaargezet om het deeg mee te bestrijken. Terwijl het deeg lag te rusten heb ik de vulling gemaakt van:

100 gram rundergehakt
100 gram rauwe ham
50 gram Parmezaanse kaas
6 zongedroogde tomaatjes

Snijd de ham, de kaas en de tomaatjes een beetje klein en maal het dan even in de keukenmachine of met de staafmixer totdat je een homogene massa krijgt.
Zet dit zolang in de koelkast.


Draai na de rusttijd mooie dunne lappen van het deeg in een pastamachine.
Bestrijk een lap met wat van het eiwit. Leg daarop telkens een paar centimeter van elkaar af een heel klein balletje van het gehaktmengsel. Ik kon twee rijen boven elkaar leggen. Pak nu een tweede lap deeg en leg die er voorzichtig bovenop. Druk met je je vingers voorzichtig de twee deeglappen tussen de gehaktballetjes op elkaar zodat alle lucht er tussenuit verdwijnt. Snijd vervolgens de randen mooi recht af en druk ze met de tanden van een vork licht aan. Ik heb in een grijs verleden per ongeluk een raviolirolmesje gekocht terwijl ik toen nog dacht dat het een pizzamesje was maar dat kwam nu dus goed uit want dat snijdt en drukt meteen de randen mooi aan. (Pizza's sneed het overigens voor geen meter.)
Ga zo door tot het deeg op is. Van de afsnijdsels kun je misschien nog een klein lapje draaien en ook dat nog vullen. Ik had overigens vulling over. Daar heb ik balletjes van gedraaid en die in wat olie gebakken. Dat is mooi voor T. voor op de boterham morgen.

De tomatensaus heb ik simpel gehouden. Het gaat uiteindelijk om de ravioli.

1 blikje tomatenblokjes
1 gesnipperde ui
1 teentje knoflook
wat verse basilicum, klein gesneden
peper uit de molen.

Fruit de ui en de knoflook in wat olijfolie tot de ui zacht is. Doe de inhoud van het blikje tomatenblokjes erbij en maal er wat peper over. Laat het even pruttelen en roer er dan de basilicum door. Draai het vuur uit.

De ravioli heb ik 5 minuten gekookt. Toen was het gehakt gaar en het deeg nog mooi al dente. Dat proef ik altijd gewoon even na een paar minuten.
Doe een paar eetlepels van het kookwater bij de tomatensaus en giet de rest af. Schep de ravioli bij de tomatensaus en roer het geheel voorzichtig om terwijl je het nog even doorwarmt.


Lekker met een salade maar voor T. heb ik er uit nostalgische overwegingen een blik erwten bij opengetrokken.



maandag 16 mei 2011

Glutenvrije kokostaart





Gisteren hadden we het verjaardagsfeestje van onze zoon en dochter. Die zijn allebei in mei jarig en dat vieren ze voor de familie eigenlijk altijd samen. Mijn dochter had gevraagd of ik dit jaar zelf voor glutenvrij gebak wilde zorgen omdat er dit jaar ook iemand kwam die niet alleen glutenvrij maar ook lactosevrij moet eten en ze had liever dat ik dat dan regelde. We hadden nog, wat een luxe, een glutenvrij chocoladetaartje staan dat mijn fysiotherapeute voor T. had meegenomen uit Engeland. Dat staat daar dan gewoon bij Marks & Spencer, net zoals de fruitcake en de heerlijke koekjes die ze had meegenomen. Maar ja, helaas niet lactosevrij dus daar schoot ik voor gisteren niets mee op. Nu had ik laatst op een ander weblog een recept gezien van een kokostaart met abrikozenmoes erop van bakker Holtkamp. Dat leek me erg lekker en daarom heb ik er een simpele glutenvrije uitvoering van gemaakt.

Voor een kleine springvorm heb ik het volgende gebruikt:

150 gram gemalen kokos
150 gram suiker
3 eieren

abrikozenmoes:
100 gram gedroogde abrikozen
100 gram water
70 gram geleersuiker
50 gram suiker

Week de abrikozen minstens een uur in het water.
Meng de kokos, de suiker en de eieren en schep het mengsel in een licht ingevette springvorm. Ik heb hiervoor Wajang plantenmargarine gebruikt, die is glutenvrij en lactosevrij. Strijk de bovenkant glad af en bak de kokostaart ca. 25 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden Celsius.
Breng de abrikozen met het weekwater, de geleersuiker en de suiker aan de kook en laat 2 minuten doorkoken. Pureer het geheel met een staafmixer.
Als de kokostaart klaar is haal je hem uit de oven en schep er dan meteen het abrikozenmengsel overheen. Strijk het weer glad af met de bolle kant van een natgemaakte lepel en laat alles vervolgens afkoelen.

zondag 1 mei 2011

Bonensalade





Zowel T. als mijn dochter houden niet van sla. Of, zoals mijn dochter zegt, ze zijn gek op ijsbergsla maar dan zonder die berg sla. Wat ze wel graag lusten is een salade van andere groenten en daarom maak ik dat dan vaak als bijgerecht. Bij de Griekse gehaktrolletjes heb ik een bonensalade gemaakt. Deze keer een heel simpele, gewoon wat verschillende bonen met paprika en prei en een eenvoudige vinaigrette erover. Dat vind ik eigenlijk het lekkerst want zo proef je vooral de groenten en smaakt niet alles alleen maar naar dressing.

Goed, voor 3 personen heb ik het volgende gebruikt:

3 ons sperzieboontjes of haricots verts
1 blikje grote witte bonen
1/2 stengel prei
3 geroosteerde paprika's uit een pot
tuinkruiden zoals peterselie, bieslook. Dit keer heb ik een eetlepel gevriesdroogde saladekruiden gebruikt.

vinaigrette:
6 eetlepels olijfolie
2 eetlepels witte wijnazijn
2 theelepels mosterd
1 theelepel suiker
zwarte peper

Maak de sperzieboontjes schoon en kook ze beetgaar. Giet het vocht uit het blikje grote bonen. Was de prei en snijd de steel in de lengte doormidden en vervolgens in zeer dunne halve ringetjes. Klop de ingredixebnten voor de vinaigrette door elkaar. Snijd de geroosterde paprika's in stukken.
Doe de sperzieboontjes, grote bonen, prei en paprika in een slabak en hussel voorzichtig door elkaar. Strooi wat tuinkruiden erover en giet vervolgens de vinaigrette over de salade. Laat even intrekken.

Griekse gehaktrolletjes in tomatensaus





Deze week heb ik dus samen met mijn dochter de keuken gepoetst en de kastjes ingeruimd en zoals ik al schreef was dat veel werk. Op dit moment is mijn conditie ook nog eens niet om over naar huis te schrijven en dat betekende dat ik echt supermoe was. We moesten nog wel eten en daarom hebben mijn dochter en ik samen dit eenvoudige gerecht gemaakt. Het is heel simpel om te maken maar wel erg lekker. Griekse gehaktrolletjes in een tomatensaus en erbij aten we een eenvoudige bonensalade. Die zal ik straks beschrijven maar eerst de gehaktrolletjes.

Voor 4 personen heb je het volgende nodig:

500 gram lams- of rundergehakt
1 ei
1 kleine ui, fijngesnipperd
1-2 teentjes knoflook uit de knijper
peper
oregano
komijn
wat gv paneermeel of gv broodkruim
maizena of gv meel
pakje gezeefde tomaten (500 ml, je kunt ook tomatensaus gebruiken oid)
olijfolie om in te bakken

Meng het gehakt met het paneermeel/broodkruim, het ei, de ui, de knoflook en de kruiden, maak er kleine worstjes van.  Haal die door de maizena/bloem en bak ze rondom bruin in de olijfolie.
Doe de gezeefde tomaten of tomatensaus bij het gehakt in de pan en laat het 15-20 minuten op een laag pitje doorpruttelen tot het gehakt gaar is.

Wij eten er meestal rijst bij maar ook met pasta smaakt het goed.