zondag 30 juni 2013

Paella met kip en garnalen en nog een paar dingen




Ik heb van T. een paellapan gekregen. Een hele mooie vind ik, met een deksel erbij. Zomaar, als tussendoorcadeautje. Maar toen moest er wel natuurlijk paella gegeten worden en het was wel heel erg lang geleden dat ik dat voor de laatste keer klaargemaakt had.
En dus ging ik zoeken naar het recept voor paella. Nou, ik ben er, na uren snuffelen in kookboeken en op internet, inmiddels wel achter dat dat net zoiets is als hèt recept voor erwtensoep of nasi goreng. Hèt recept bestaat gewoon niet, elke streek kent zijn eigen variatie, de enige gemeenschappelijke factor is paellarijst.
Tijdens mijn speurtocht kwam ik een paellarecept tegen op de site van Tapas Bonitas dat me wel lekker leek en dat heb ik gebruikt om voor ons paella te maken. Paellarijst was hier in de buurt niet te krijgen en daarom heb ik risottorijst gebruikt. Dat leek me dan de beste vervanger. Als we rijst eten gebruik ik meestal langkorrelrijst maar dat leek me voor paella niet zo geschikt. Met de arboriorijst kreeg ik een prima resultaat. De hoeveelheid bouillon is sterk afhankelijk van de rijst die je gebruikt. Kijk goed op de verpakking en gebruik de hoeveelheid die daar aangeraden wordt. Ik had nog heerlijke bouillon in de vriezer die laatst was overgebleven van de Chinese fondue. Dus getrokken van vis, kip en groenten, erg lekker.

Voor ons vieren heb ik het volgende gebruikt:

4 stukken kip, ik had zg. kipkarbonade (het bovenstuk van de poot) waar ik het vel vanaf gehaald heb.
1 flinke ui
4 flinke tenen knoflook
2 tomaten
1 eetlepel tomatenpuree
200 gram snijbonen
1 rode paprika
250 gram arboriorijst (andere risottorijst kan natuurlijk ook)
20 rauwe grote gepelde garnalen
200 gram kabeljauwfilet
50 gram chorizo
een paar takjes rozemarijn
een paar takjes peterselie
ongeveer 12 saffraandraadjes
een snufje cayennepeper
ca, 1 liter bouillon (kijk op de verpakking!)

Pel en snipper de ui. Pel de tenen knoflook en pers ze fijn. Ris de blaadjes van de takjes rozemarijn en hak ze fijn. Hak de peterselie fijn, die is straks voor de garnering. Controleer of het darmkanaal bij de garnalen verwijderd is. Maak de paprika schoon en snijd in stukjes. Maak de snijbonen schoon en snijd ze in ruitjes.
Ontvel de tomaten en snijd in kleine stukjes. Snijd de chorizo in kleine stukjes. Snijd de kabeljauw in grote stukken.
Bak de stukken kip rondom bruin in olijfolie. Leg ze daarna even apart.
Zet de bouillon in een pannetje op een zacht pitje. Doe de saffraandraadjes, de rozemarijn en de snijbonen erin. Niet koken ofzo, gewoon op een laag pitje warm houden.
Fruit de ui en de knoflook in de paellapan, voeg vervolgens de tomaten toe en de tomatenpuree en bak het geheel nog even zachtjes. Voeg nu de rijst toe en roer het geheel goed door totdat er geen droge korrels meer te zien zijn. Doe nu ook het snufje cayennepeper erbij, niet teveel doen, echt maar een snufje.
Doe nu de stukjes paprika en de chorizo in de pan en de bouillon met daarin de saffraan, rozemarijn en de snijbonen. Roer dit nog één keer goed door. Leg dan de stukken vis, de stukken kip en de garnalen in de pan.
Zet het vuur redelijk hoog en laat het 10 minuten, zonder te roeren, doorkoken. Plaats dan het deksel op de pan en zeg het vuur wat lager. Laat het zo nog eens 8 minuten doorpruttelen.
Mocht het te droog worden dan kan er altijd wat vocht bij. Bij mij was dat niet nodig. Ik had ook geen korstje in de pan, waar de Spanjaarden kennelijk dol op zijn. Ik vond het niet erg om eerlijk te zijn, had geen zin om de pan schoon te moeten bikken.
Strooi er vlak voor het opdienen de peterselie over, dat was ik vergeten ontdekte ik na het eten.






zaterdag 29 juni 2013

Glutenvrije kokoskoekjes


Van de week kreeg ik ´s avonds onverwacht bezoek. Alhoewel, onverwacht kan ik eigenlijk niet echt zeggen, de afspraak was al maanden geleden gemaakt maar ik was het vergeten. Pas achter in de middag dacht ik eraan. P. drinkt altijd maar één kopje koffie en ze neemt er bijna nooit wat bij maar om daar nu bij voorbaat al vanuit te gaan vind ik ook niet echt gastvrij.
Daarom maar fluks kokoskoekjes gebakken. Jaren geleden heb ik een recept van Livaad geplukt voor klapperkoeken en dat is de basis geweest voor hoe ik de koekjes nu maak. Geen meel erdoor en geen ouwel eronder, ze moeten uiteindelijk wel glutenvrij zijn natuurlijk. Omdat ik kleine koekjes maak gebruik ik niet zoveel kokos en suiker. Soms maak ik grotere koeken en dan heb je vanzelf meer nodig.
Het is heel makkelijk recept, ze zijn erg lekker en zo klaar.

Voor 15 koekjes heb ik het volgende gebruikt:

125 gram gemalen kokos
125 gram kristalsuiker
1 citroen
2 eieren maat M

Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Boen een citroen en rasp wat van de gele schil zonder het wit mee te raspen want dat is bitter en niet lekker in de koekjes. Een theelepel rasp is genoeg. Als je geen verse citroen in huis hebt kun je ook een theelepeltje citroensap gebruiken of het zelfs helemaal weglaten.
Roer de kokos en de suiker door elkaar en breek de eieren erboven. Roer dat helemaal erdoor.
Neem wat van het mengsel in je hand, knijp het even aan en vorm er dan een koekje van. Ik maak ze ongeveer een centimeter dik. Leg het koekje op de bakplaat. Ga zo door tot het op is.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekjes in ongeveer 20 minuten mooi goudbruin.






dinsdag 25 juni 2013

Foodblogswap: Glutenvrije speculaascake met amandelspijs en sinaasappel van Levine



Deze maand heb ik voor het eerst meegedaan aan de Foodblogswap. Ik kreeg de foodblog Uit de keuken van Levine toegewezen. Nu weet ik dat Levine natuurlijk ook wel recepten voor avondmaaltijden op haar blog heeft staan maar ze is vooral bekend om haar heerlijke baksels. De meest fantastische broden staan op haar blog en ze kan dat broodbakken zo goed dat ze er ook workshops over geeft.
Jaren geleden, toen haar blog nog Uit de keuken van Arden heette, heb ik eens geprobeerd om haar krentenbollen te bakken maar dan natuurlijk in een glutenvrije uitvoering. Dat was geen succes en dat is zachtjes uitgedrukt. Glutenvrij meel gedraagt zich zo anders dan meel met gluten, dat kun je niet zomaar even omzetten. Voor deze foodblogswap kwam een broodrecept dan ook niet in aanmerking.
Maar ik wilde wel wat bakken, gewoon om het een beetje spannend te houden.
Dus, T. de link naar Levine´s receptenindex gegeven en gezegd dat hij iets mocht uitzoeken uit de hoofdstukken cakes/koekjes/(hartige) taarten. Uren heeft hij zitten watertanden achter de computer en uiteindelijk kwam hij met zijn bestelling, speculaascake met amandelspijs en sinaasappel moest het worden.
Een leuk recept daar niet van maar speculaascake? In de zomer? Had hij niet liever die leuke hi-hat cakejes...? Nee dus. Speculaascake moest het worden.
Vanmiddag ben ik dus aan de slag gegaan, het ruikt nu heerlijk in huis. De speculaascake staat af te koelen en we gaan hem vanavond proeven. Hij ziet er wel fantastisch uit!
(En die hi-hat cakejes ga ik binnenkort ook een  keer maken.)

Het recept van Levine met tussen haakjes mijn aanpassingen:

Speculaascake met amandelspijs en sinaasappel
  • 200 gram zachte ongezouten roomboter (ik heb ongezouten lactosevrije margarine gebruikt)
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 100 gram amandelspijs, in kleine stukjes (dat heb ik dus eerst moeten maken omdat k&k amandelspijs sporen van gluten kan bevatten. 50 gram amandelen malen met 50 gram suiker en een pietsie ei erbij)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 4 grote eieren (een heel klein beetje hiervan heb ik voor de amandelspijs gebruikt)
  • 45 ml melk
  • 200 gram patentbloem (ik heb 100 gram Schär Mehl gebruikt en 100 gram kleefrijstmeel)
  • 1 theelepel bakpoeder (glutenvrij beslag met amandelen mag wel iets meer hebben, 2 theelepels dus)
  • (1 theelepel Fiberhusk om het geheel wat minder droog te maken)
  • snuf zout
  • 15 gram speculaaskruiden
  • 60 gram gekonfijte sinaasappelschil, in kleine stukjes (ik heb een sinaasappel goed geboend en het oranje eraf geraspt, dat raspsel heb ik gebruikt)
  • geschaafde amandelen
  • springvorm van 24 cm Ø, ingevet en bodem bekleed met bakpapier

Verwarm de oven voor op 180 ºC.
Meng de bloem met het bakpoeder, het zout en de speculaaskruiden.
Mix (met mixer of platte klopper standmixer) de boter romig. Voeg de suiker en de amandelspijs toe en mix in 5 minuten tot een luchtig mengsel. Voeg het vanille extract en de eieren één voor één toe, voeg het volgende ei pas toe als het vorige geheel is opgenomen. Blijf na het laatste ei nog 5 minuten mixen. Mix de melk erdoor. Het mengsel kan er nu geschift uit gaan zien, geen nood: alles komt goed.
Zeef de bloem erboven en schep er met een spatel of houten lepel luchtig door. Meng er als laatste de stukjes gekonfijte sinaasappelschil door.
Schep het beslag in de vorm, strijk het glad met de achterkant van een lepel en bestrooi met de geschaafde amandelen.
Bak de cake in het midden van de oven in 35 - 40 minuten gaar en bruin. De cake is gaar als een in het midden gestoken prikker er droog uitkomt. Laat 15 minuten in de vorm op een rooster afkoelen, verwijder dan de rand. Laat volledig afkoelen voor serveren. 






Edit:
Inmiddels hebben we de cake geproefd en het smaakte verrukkelijk! Helemaal niet droog, en dat mag bij een glutenvrij baksel echt wel even apart vermeld worden, het kruimelt ook niet heel erg. Voor herhaling vatbaar dus.


maandag 24 juni 2013

Komkommertomatensalade



Vandaag eten we een keer ouderwets aardappels, vlees en groente. Slavinken worden het en bloemkool. En bij bloemkool hoort een komkommersalade vind ik. dat aten wij vroeger thuis al en dat eet ik nog steeds. T. vindt het onzin maar dat komt gewoon omdat hij niet van komkommer houdt, hij is helemaal geen sla en rauwkost eter.
Nu heb ik al eens eerder geschreven over komkommer met een zelfgemaakte vinaigrette maar bij bloemkool mag de komkommer best wel wat pittiger zijn vind ik.
Een ander soort dressing dus dit keer. In plaats van azijn heb ik citroensap gebruikt. Ik hou van zuur en heb dus een hele citroen gebruikt maar ik zou willen adviseren om met het sap van een halve citroen te beginnen. Je kunt er altijd nog wat bij doen als het niet zuur genoeg naar je zin is.
Goed voor mij alleen heb ik het volgende gebruikt:

1/3 komkommer
3 kleine trostomaatjes
1 sjalot
peterselie
bieslook
1 citroen (begin met een 1/2 dus)
2 eetlepels ketjap
sambal naar smaak (1 gebruikte een flinke theelepel sambal badjak)

Schil het stuk komkommer en snijd in dunne plakjes. Snijd de tomaatje in vieren. Pel de sjalot en snipper deze fijn. Pers de citroen uit. Hak de peterselie en de bieslook fijn.
Doe het citroensap in een schaal en voeg de ketjap, sambal, peterselie en bieslook toe. Roer het goed door elkaar. Voeg de plakjes komkommer, de tomatenstukken en de fijngesnipperde sjalot toe en hussel het nog even door elkaar. Laat het een tijdje staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Dat laatste is wel heel gevaarlijk. Meestal heb ik de helft van de schaal al leeg gesnoept voordat we gaan eten.

woensdag 19 juni 2013

Koude schotel op basis van aardappels



Warm weer, dan moet er bij ons thuis koude schotel op tafel komen. T. is daar gek op. Bij hem thuis, bij ons trouwens ook, mochten ze met hun verjaardag altijd kiezen wat ze wilden eten en T. vond het altijd jammer dat hij in de winter jarig is want dan kon hij geen koude schotel kiezen. Daarom koos hij altijd spinazie, gehaktballen en gekookte aardappels en dat heeft hij ook nog steeds graag. Maar goed, vandaag is hij dan wel niet jarig maar het was wel prima weer voor een koude schotel.
De grote vraag is altijd wat voor koude schotel. Mijn schoonmoeder maakte altijd dezelfde koude schotel: met aardappels, diverse soorten groente en gekookte worst of boterhamworst. Mijn moeder had bijna dezelfde basis, zij gebruikte alleen geen worst maar soepvlees waar ze eerst bouillon van had getrokken of vis uit blik. Maar T. en ik eten eigenlijk ook heel graag koude schotels op basis van rijst of pasta en we variëren met vlees en vis. Nu hadden we eergisteren al een rijstsalade gegeten en vrij recent ook nog een pastasalade dus vandaag maar weer eens een schotel met aardappelen gemaakt. Met ham dit keer, daar had T. zin in. Onze zoon at mee. Die had ik vanochtend aan de telefoon en toen ik vertelde dat we vandaag koude schotel gingen eten besloot hij ogenblikkelijk om dan mee te eten.
Goed voor 3 personen (maar we hielden over dus eigenlijk is het voor 4) heb ik het volgende gebruikt:

basis:
750 gram geschilde aardappels
2 blikjes gemengde groenten
1 flinke rode ui
een paar eetlepels zoetzure zilveruitjes
8-10 zoetzure augurken
250 gram hamblokjes
8 takjes (platte) peterselie

dressing:
1 ei
200-250 ml zonnebloemolie
1 eetlepel (witte wijn)azijn
1 flinke theelepel mosterd
peper

3 eetlepels dikke yoghurt (ik had Turkse)
2 flinke theelepels mosterd
1 eetlepel tomatenketchup
peper naar smaak
paprikapoeder

garnering:
kies dingen die je zelf lekker vindt. Wij doen er altijd veel vis op maar als je daar niet van houdt dan kun je nog volop andere dingen verzinnen natuurlijk. denk aan asperges, plakjes ei, augurken, Amsterdamse uien, knakworstjes, reepjes paprika enz.

Snijd de aardappels in piepkleine blokjes. Dit is het meeste werk van de hele salade vind ik. Zet ze o pmet warm water en breng aan de kook. Blijf erbij staan want het hoeft maar heel kort te koken, een minuut of 3-4 is genoeg. Proef af en toe even of ze al gaar zijn. Giet af en laat even uitdampen.
Snijd de augurken, de rode ui en de zilveruitjes ook brunoise. Ik had ook nog een halve rode paprika liggen en die heb ik ook nog heel fijn gesneden en erdoor gedaan. Laat de gemengde groente uitlekken.
Maak nu eerst de mayonaise. Splits het ei en zet het eiwit weg, dit gebruik je niet. Doe de eidooier in een kom, voeg 1 flinke theelepel mosterd toe, wat peper en een eetlepel azijn. Klop dit met een (staaf) mixer even goed door en voeg vervolgens telkens een klein straaltje olie toe terwijl je steeds blijft mixen. Terwijl je aan het kloppen bent zie je dat de mayonaise steeds dikker wordt. Als de mayonaise klaar is voeg je de rest van de dressing toe: yoghurt, mosterd, tomatenketchup en vervolgens maak je het op smaak af met wat peper en paprikapoeder. Giet de dressing over de aardappels en schep het voorzichtig om. Doe vervolgens groente, augurk, ui, zilveruitjes en de hamblokjes bij de aardappels. Hak de peterselie fijn, verwijder eerst de dikke stelen, en doe de peterselie dan ook bij het aardappelgroentemengsel.
Zet dit vervolgens een paar uur in de koelkast zodat het goed koud kan worden en de smaken goed kunnen intrekken.
Schep enige tijd voor het eten de vulling op een schaal waar eventueel eerst wat sla op is gelegd en garneer de schaal naar eigen inzicht. Ik zou willen adviseren om een iets grotere schaal te nemen dan ik heb gedaan, ik had het idee dat het wel zou passen en dat deed het dan ook wel maar het werd wel stapelwerk.










dinsdag 18 juni 2013

Gevulde aardappels




Ik was laatst in mijn allereerste kookschrift op zoek naar het recept voor Quiche Lorraine zoals mijn moeder die maakte toen ik een oud knipseltje tegen kwam met een recept voor gevulde aardappels.
Uit welk blad het kwam? Geen idee.. ik heb het er destijds niet bijgeschreven.
Maar het zag er wel lekker uit en daarom besloot ik om het van de week te maken. Het recept schreef per persoon 1 (middel)grote aardappel voor maar T. wist zeker dat hij er wel 2 lustte. Nu had ik vrij grote aardappels en het bleek toch ook best machtig zijn dus uiteindelijk hebben we er twee dagen van gegeten.
Het was overigens wel erg lekker, ik had het net iets anders gemaakt dan het recept voorschreef.
Voor 4 personen heb je het volgende nodig:

6 middelgrote aardappels
2 eetlepels (demi) crème fraîche
een paar eetlepels Parmezaanse kaas of een andere pittige kaas
peper
2 lente-uitjes
1 takje tijm

Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen de aardappels goed schoon en kook ze in hun geheel goed gaar.
Laat ze wat afkoelen en pel de aardappels. (Dat stond niet in het originele recept maar T. houdt niet van aardappels in de schil.) Hak de lente-uitjes zeer fijn. Rasp de kaas. Ris de blaadjes van de tijm en hak ze even door.
Snijd 4 aardappels in de lengte doormidden en hol de helften uit. Ik heb daar een meloensteker voor gebruikt maar het kan natuurlijk ook met een lepel. Maak puree van de 2 overgebleven aardappels met het kruim uit de uitgeholde aardappels, de crème fraîche, de kaas, lente-uitjes, de peper en de tijm. Proef de puree en maak op smaak af. Vul de aardappelhelften met de puree. Bak ze 15-20 minuten in de oven tot de aardappels beginnen te kleuren.




maandag 17 juni 2013

Annamaria´s rijstsalade




Het was al voorspeld en het was ook zo: Een heerlijke zomerdag was het vandaag! De voorspelde regenbui trok snel over en liet maar heel weinig regen bij ons vallen dus al met al was het een prima zomerse dag.
Op zo´n dag maak ik graag een maaltijdsalade. Nu hadden we gisteren en eergisteren al gevulde aardappels gegeten waarvan ik het recept nog hier zal neerzetten dus het moest iets met pasta of rijst worden. Een pastasalade hadden we vorige week of twee weken geleden al gegeten dus koos ik voor een rijstsalade.
Vandaag heb ik een rijstsalade gemaakt die ik een tijd geleden bij 24Kitchen langs zag komen.
Het is een recept van Roberta Pagnier, of eigenlijk van haar moeder vandaar dat ze het Annamaria´s rijstsalade heeft genoemd.
Ik heb het net iets anders gemaakt. De gele paprika werd een rode want die had ik nog liggen. Net zoals het stukje Gruyère dat ik heb gebruikt in plaats van de Emmentaler en de kleine tomaten in plaats van de cherrytomaatjes. Door mijn zelfgemaakte mayonaise heb ik een teentje knoflook geroerd. Verder heb ik geen zout toegevoegd, de knakworsten en de kaas maken het al zout genoeg.
De salade was erg lekker, voor herhaling vatbaar. Volgende keer maak ik hem eens met vis in plaats van met knakworst. Ik ben daar niet zo´n fan van maar T. is er dol op en ik moet zeggen, het smaakte niet verkeerd in deze salade.
Voor het recept verwijs ik jullie graag naar 24Kitchen, nu eens bedenken wat we morgen zullen eten.