vrijdag 20 juni 2014

Koolsalade oftewel coleslaw




T. houdt niet van sla maar deze salade krijg ik nog wel bij hem naar binnen mits we er hamburgers bij eten.
Gisteren had ik die weer eens gemaakt, op broodjes, gegarneerd met relish van rode uien, gesmolten cheddar, een plakje uitgebakken spek voor T. en plakjes tomaat voor mij. En dus ook deze salade..
Zo´n koolsalade is hartstikke snel klaar en helemaal niet moeilijk om te maken. Vaak doe ik er nog wat gehakte peterselie door maar mijn plantjes zijn allemaal op en dus moet ik nog even wachten tot ze weer wat zijn gegroeid. Ook doe ik er soms wel wat rozijntjes door maar omdat ik nu uienrelish had gemaakt heb ik dat achterwege gelaten. Maar de boodschap is hopelijk duidelijk, doe er in wat je zelf lekker vindt.

Voor ons samen heb ik het volgende gebruikt:

1/4 spitskool (je zou ook witte kool kunnen gebruiken)
1/3 winterpeen
2 bosuitjes

dressing:
2 eetlepels mayonaise
1 eetlepel witte wijnazijn
1 eetlepel gv worcestershiresauce
1 theelepel mosterd
peper naar smaak
1/2 theelepel suiker

Verwijder eventueel de harde kern van de spitskool en snijd vervolgens de kool in dunne reepjes.
Schil het stuk winterpeen en rasp het grof. Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes.
Roer de ingrediënten voor de dressing door elkaar in een grote kom. Proef even en maak op smaak af.
Doe vervolgens de kool, wortel en bosuitjes in de kom en hussel het geheel goed door elkaar. Laat een tijd staan zodat de smaken goed in kunnen trekken.

donderdag 19 juni 2014

Relish van rode uien



Een bijgerechtje vandaag. Heel simpel om te maken maar o zo lekker.
Heerlijk bij gegrild vlees maar ik vind het zelf ook lekker op een boterham met kaas.
Relish van rode uien. Of is het chutney? Ik weet zelf eigenlijk niet wat nu precies het verschil is tussen die twee.
Vandaag heb ik het weer gemaakt, gewoon een klein beetje voor T. en mij samen voor bij de broodjes hamburger die we vandaag gegeten hebben.
Je kunt meer maken en het in een schoon potje bewaren maar het is eigenlijk zo snel klaar dat ik het niet de moeite vind om dat te doen.

Ik heb de volgende ingrediënten gebruikt voor 2 personen dus:

3 rode uien
1 eetlepel bruine basterdsuiker
1 eetlepel rode wijnazijn
1/2 theelepel gedroogde tijm
klein beetje gemalen peper
klein scheutje zonnebloemolie

Pel de uien en snijd ze in halve ringen. Fruit ze in de zonnebloemolie tot ze zacht zijn. Voeg dan de suiker, azijn en tijm toe en laat het nog een minuut of 10 op een zeer laag pitje pruttelen terwijl je het regelmatig doorroert.
Draai het vuur uit en laat de relish afkoelen.




woensdag 18 juni 2014

Glutenvrije kruidenmengsels




Het is weer een tijdje geleden dat ik hier wat geschreven heb. Het lijf wil lang niet altijd wat ik zelf wil heb ik weer moeten vaststellen maar gelukkig gaat het nu weer wat beter.
Ik pak de draad gewoon weer op en begin dit keer met wat kruidenmengsels die ik de laatste tijd gemaakt heb. Je kunt natuurlijk van die kant en klare kruidenmixen kopen maar ten eerste bevatten die ontzettend veel zout en ten tweede zijn ze best wel duur. En boven dit alles zijn de zelfgemaakte veel lekkerder vind ik want je kunt er precies indoen wat je zelf lekker vindt. Zo kun je natuurlijk ook mijn mengsels aan je eigen smaak aanpassen.
Ik gebruik geen verse kruiden in mijn mengsels maar altijd de gedroogde vorm. Die wrijf ik altijd tussen mijn vingers fijn, dat kan natuurlijk ook in een vijzel of een oude koffiemolen of iets dergelijks.
Voor alle mengsels geldt dat het het gemakkelijkst is als je eerst alle kruiden in een schaaltje doet, alles goed vermengt en vervolgens in een schoon potje schept. Etiketje erop en klaar. Deze mengsels kun je zeker 2 tot 3 jaar bewaren, maar mocht je denken dat het toch teveel wordt dan begin je gewoon met de helft van de ingrediënten.

Voor kip:
3 theelepels knoflookpoeder
3 theelepels uienpoeder
3 theelepels gedroogde peterselie
2 theelepels gedroogde oregano
2 theelepels gedroogde dragon
2 theelepels gedroogde salie
1-2 theelepels witte peper
1 theelepel gedroogde rozemarijn
1 theelepel gedroogde tijm

Voor gyros:
4 theelepels komijnpoeder
4 theelepels paprikapoeder
3 theelepels gedroogde oregano
3 theelepels gedroogde basilicum
2 theelepels gemalen zwarte peper
2 theelepels uienpoeder
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel gedroogde tijm

Voor shoarma:
2 eetlepels paprikapoeder
1 eetlepel knoflookpoeder
1 eetlepel gedroogde peterselie
1 eetlepel uienpoeder
1/2 eetlepel komijnpoeder
1 theelepel kurkuma
1 theelepel kruidnagelpoeder
1 theelepel kaneel
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel witte peper
1 theelepel zwarte peper

Cajunkruiden:
3 eetlepels paprikapoeder
2 eetlepels uienpoeder
2 eetlepels knoflookpoeder
1 eetlepel gedroogde oregano
1 eetlepel gedroogde basilicum
1 theelepel tijm
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel witte peper
1/2 theelepel gemalen komijn
1/2 theelepel gemalen koriander
1/4 theelepel kaneelpoeder
1/4 theelepel gemalen nootmuskaat
1/4 theelepel cayennepeper of naar smaak, T. kan niet goed tegen scherp dus ik gebruik maar weinig

Tacokruiden (pittig):
2 eetlepels chilipoeder
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel gedroogde oregano
1/2-1 eetlepel komijnpoeder
1 theelepel zwarte peper
Ook hier geldt dat eventueel de hoeveelheid chilipoeder verminderd kan worden als je bv. kleine kinderen hebt of niet tegen scherp kunt. Gebruik in dat geval iets meer paprikapoeder.