vrijdag 28 augustus 2015

Glutenvrije pizzabodem




We hebben vandaag pizza gegeten. Nu is dat misschien niet heel bijzonder maar dit was de beste glutenvrije pizza EVER. Dit moet ik gewoon met jullie delen. De bodem is luchtig maar ook krokant, helemaal niet zompig, hij is gewoon perfect!
De pizza is niet moeilijk om te maken, het vraagt alleen wat tijd omdat je de bodem eerst bakt voordat je de vulling erop legt en de pizza afbakt.
Het recept is niet van mezelf maar van Cooks Illustrated. Ik kwam dit filmpje tegen op You Tube en het klonk allemaal logisch, het zag er lekker uit én ik had alle ingrediënten in huis dus...

Voor 1 grote plaatpizza, maar je zou er ook 2 kleinere rondere van kunnen maken, heb ik het volgende gebruikt:

425 gram gv meel (ik gebruikte Doves Farm)
75 gram amandelmeel
1 1/2 eetlepels psylliumvezels (Fiberhusk)
2 1/2 theelepels bakpoeder
2 theelepels zout
1 zakje droge gist
600 ml warm water
60 ml olijfolie

Roer eerst alle droge ingrediënten door elkaar en voeg vervolgens de olie en het water toe. Mix alles goed door elkaar tot het een dik beslag is, ik heb mijn mixer ongeveer 7 minuten op de hoogste stand laten draaien. Het wordt dus geen kneedbaar deeg! Leg een warme vochtige doek over de kom en laat het beslag 1 1/2 uur staan. Het rijst niet echt maar er worden wel bubbeltjes gevormd en het wordt wat steviger.
Verwarm de oven voor op 165°C en bekleed de bakplaat van je oven met bakpapier.
Doe het beslag op de bakplaat en strijk het gelijkmatig uit. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de pizzabodem in 45 minuten gaar.
Haal de bakplaat uit de oven en trek de pizzabodem er met bakpapier en al vanaf,
Laat de bodem afkoelen.

Voor het afbakken moet de oven voorverwarmd worden op 250°C met de lege bakplaat erin.
Beleg de pizzabodem met dingen die je lekker vindt (laat alles goed uitlekken, anders wordt de bodem alsnog zompig) en pak dan met ovenhandschoenen aan de hete plaat uit de oven. Til de pizza met het bakpapier op en leg het geheel op de bakplaat. Bak de pizza in 12 minuten af.



Spaanse lamsgehaktballetjes in tomatensaus




Vandaag maar weer eens een tapasgerechtje. Een heel bekend natuurlijk, albondigas, maar niet iedereen weet natuurlijk hoe je die zelf kunt maken.
Helemaal niet moeilijk en wij zijn er dol op. Van de week heb ik een pan vol gemaakt en die hebben we heerlijk gegeten bij gebakken aardappels en met een salade erbij.

Ik heb het volgende gebruikt:

500 gram lamsgehakt
peper
nootmuskaat
sambal oelek
2 teentjes knoflook
uipoeder
glutenvrij paneermeel
1 ei

1 gesnipperde ui
2 teentjes knoflook
1 paprika (groen of geel kleurt wel leuk bij de rode saus)
1 blikje tomatenblokjes
1 eetlepel tomatenpuree
200 ml rode wijn
1/2 kippenbouillonblokje
2 eetlepels gv bloem (ik gebruikte Doves Farm)
een paar stelen peterselie

Pel en snipper de ui. Was de paprika en snijd deze in stukjes. Hak de peterselie fijn.
Maak het gehakt aan met peper, nootmuskaat, sambal oelek naar smaak, de knoflook, ei en paneermeel. Draai gehaktballetjes ter grootte van een walnoot en rol ze door wat bloem. Bak de gehaktballetjes in olijfolie rondom bruin. Haal ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Fruit de ui, de knoflook en de paprika een paar minuten in wat olijfolie.
Doe nu de tomatenpuree erbij en laat even meebakken. Blus af met de wijn. Voeg nu de tomatenblokjes, het kippenbouillonblokje en wat water toe en laat het geheel aan de kook komen.
Doe nu de gehaktballetjes in de saus en laat het op een laag pitje pruttelen totdat de balletjes gaar zijn. Proef de saus en maak op smaak af. Strooi de peterselie over de saus.