woensdag 17 november 2010

Roasties oftewel geroosterde aardappels uit de ovenVan de week hebben we weer eens roasties gegeten. Dat was wel heel lang geleden en dat terwijl ze zo ontzettend lekker zijn. Het is niet moeilijk om te maken, je moet er alleen wat tijd voor hebben want ze moeten nogal lang in de oven.
We hebben er dit keer biefstuk bij gegeten en ratatouille. Dat recept zal ik straks hier neerzetten maar nu eerst de roasties. Ik gebruik hiervoor grote aardappels en dan bij voorkeur een kruimige soort. Die krijgen een extra krokant korstje.
Per persoon reken ik op 2 aardappels maar van de week kwam mijn zoon eten en die is er zo dol op dat ik voor ons drieën 8 grote aardappels heb klaargemaakt en het was schoon op.
Goed voor 4 personen dus (of 3 grote eters):

8 grote kruimige aardapels
3-4 eetlepels zonnebloemolie

Je begint met de aardappels te schillen. Snijd ze één keer doormidden, je houdt dus grote stukken aardappels over. Kook ze 5 minuten en giet ze dan af. Schud ze daarna flink op zodat de buitenkant, die al een beetje gaar is, bloemig wordt. Dat bloemige zorgt straks voor een lekker korstje. Als je nu geen kruimige aardappels hebt maar vastkokende dan kun je na het afgieten met een vork de aardappels wat opruwen. Laat de aardappels afkoelen.
Doe de zonnebloemolie in een ovenschaal en zet die in de oven. Zet de temperatuur op 250 graden Celsius en laat de olie in de oven goed heet worden. Dit duurt wel een kwartiertje omdat de oven niet voorverwarmd is. Leg als de olie heet is de aardappels in de schaal. Roer ze voorzichtig om totdat de aardappels rondom met olie bedekt zijn. Strooi er eventueel wat zout naar smaak over. Dat is wel heel erg lekker bij roasties. Ik mag het zelf niet dus T. strooit er aan tafel zout over maar het is lekkerder om het te doen voor de piepers de oven ingaan. Zet de schaal in de oven en laat de roasties een uur bakken. Roer ze af en toe even om zodat alle kanten mooi goudbruin en knapperig worden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten