zaterdag 20 april 2013

Koolrolletjes in tomatensaus met gele rijst

Ik had al een tijdje in mijn hoofd dat ik weer eens gevulde koolrolletjes wilde maken. Dat vind ik erg lekker maar het is wel een heel gedoe met koolbladeren die scheuren zodat je ze met goed fatsoen niet meer opgerold krijgt. Ik ben niet zo heel handig in dingen die een goede fijne motoriek vereisen helaas.
Nu zag ik bij 24Kitchen een recept van Bianca Janssen voor gevulde koolrolletjes en zij gebruikte Chinese kool. Daar zijn de bladeren erg gemakkelijk vanaf te halen zonder dat ze scheuren of breken en je hoeft er ook geen harde nerf uit te snijden. Dat vind ik bij witte kool ook een nadeel. Dus dat idee van die Chinese kool sprak me erg aan en ik heb dat dan ook maar meteen gepikt. Net zoals het idee van de gele rijst. Dat staat erg fleurig bij het groen van de rolletjes en het rood van de tomatensaus. Verder is het gewoon het recept voor gevulde koolrolletjes dat ik ooit van mijn moeder geleerd heb en dat in de loop van de jaren aan onze smaak is aangepast.
Voor T. en mij samen heb ik het volgende gebruikt:

1/2 Chinese kool
1/2 liter groentebouillon

250 gram rundergehakt
1 teentje knoflook
1 ei
glutenvrij paneermeel
1 theelepel paprikapoeder
zwarte peper
1/2 Spaanse peper (naar smaak gebruiken)
2 dessertlepels saladekruiden (gevriesdroogd, bij Lidl gekocht, al mijn kruiden zijn kapot gevroren..)
1/2 winterpeen (die had ik nog liggen en moest op, kan weggelaten worden)

1 dunne steel prei
1 steel bleekselderij
1 blik tomatenblokjes
scheutje gembersiroop
zwarte peper
(olijf)olie om te bakken

Begin met de tomatensaus. Snijd de steel prei in kwart ringetjes en was zorgvuldig evt. zand eraf. Snijd de steel bleekselderij in kleine blokjes. Fruit de stukjes bleekselderij en prei in de olie totdat ze zacht beginnen te worden. Doe de inhoud van het blik tomatenblokjes en een scheut gemerbsiroop erbij en maal er peper overheen. Vul het lege blik half met groentebouillon en giet bij het groente/tomatenmengsel. Roer even goed door en giet de saus vervolgens in een ovenschaal.
Snijd de onderkant van de halve kool. Breng de rest van de groentebouillon aan de kook en giet er kokend water bij zodat de pan vol genoeg is om de koolbladeren even in te koken. Ik heb hier toen de geschilde winterpeen even in gekookt en die met een schuimspaan er na een paar minuten weer uitgehaald. Doe dan de halve kool in de pan en laat de bladeren zacht worden. dat is zo gebeurd, ze hoeven niet gaar te zijn maar zacht genoeg om te kunnen rollen. Giet ze af boven een vergiet en spoel goed af met koud water. Laat even staan uitlekken terwijl je met het gehakt begint. Verwarm nu de oven voor op 200 °C.
Doe het gehakt in een ruime kom. Snijd de Spaanse peper heel erg fijn en doe bij het gehakt. Pers het teentje knoflook en doe dat ook bij het gehakt. Zo ook de saladekruiden, het paprikapoeder, de peper, en eventueel de winterpeen die je in piepkleine blokjes gesneden hebt. Breek het ei boven de kom en kneed het gehakt goed door terwijl je telkens wat paneermeel toevoegt. Het gehakt mag niet te droog worden.
Spreid de koolbladeren uit op een plank. Eventueel leg je twee kleine bladeren overlappend op elkaar. In totaal moet je 6 rolletjes kunnen maken. Verdeel het gehakt in 6 porties, maak van elke portie een worstje en leg elk worstje op een koolblad. Begin dan te rollen. Als je een rolletje klaar hebt leg het dan in de tomatensaus met de naad naar beneden.
Zet de schaal in de oven en laat de rolletjes in ca. 25 minuten gaar worden.
Serveer met (gele) rijst.
1 opmerking:

  1. Ik heb ze gisteren gemaakt.
    Ze zijn heerlijk! Dank je wel voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen