zondag 6 april 2014

Okonomiyaki
Dit is weer een ideaal recept voor als je eens niet zoveel tijd hebt om te koken. Okonomiyaki is een Japans fastfoodgerecht. Zoals men hier naar de snackbar gaat wipt men daar een okonomiyakitent binnen.
Ik vind het eerlijk gezegd een best wel gezonde hap. Over de saus en de mayonaise die bovenop gaat valt nog te twisten maar voor de rest valt het wel mee. Dat is in ieder geval wat ik mezelf graag voorhoud want ik vind het superlekker en we eten het dan ook regelmatig.
Okonimiyaki bestaat uit 2 woorden, okonomi en yaki. Okonomi betekent favoriet en yaki betekent gegrilld.
Het is een soort kruising tussen een omelet en een pannenkoek die je op een grillplaat bakt maar mocht je die niet hebben dan volstaat een koekenpan natuurlijk ook.
Je kunt erin doen wat je wilt (je favoriete dingen dus) maar de basis is witte kool in een papje van wat bloem, ei, dashi (tonijn/kelpbouillon) en yamaimo. Dat laatste is een zetmeelhoudende wortelsoort die als je er een stuk van raspt een een soort behangselplak vormt. Die behangselplak gebruik je dan in het beslag.
Ik gebruik in plaats daarvan wat tapiocazetmeel of kweemeel (meel van mungbonen). Meestal heb ik dat wel in huis en die wortel gebruik ik verder helemaal nergens in dus dat koop ik niet echt vaak. Nu heb ik me pas laten vertellen dat je het ook kan invriezen dus misschien probeer ik dat de volgende keer wel eens. Maar je zou bv. ook maizena kunnen gebruiken.
Voor wat betreft de vulling, zoals gezegd hoort er in ieder geval kool in en ik doe er dan taugé en bosuitjes bij. Er zijn streken in Japan waar ze er noedels in doen maar dat trekt me helemaal niet. Ik gebruik alleen garnalen maar je zou bv. ook van die Chinese varkensworstjes (lap cheung, te koop bij de toko) kunnen gebruiken of wat stukjes kip. Die kip zou ik dan vooraf wel garen, die zou ik niet rauw erdoor doen want dan duurt het te lang voordat het goed gaar is.
Wat betreft de saus, er hoort okonomiyakisaus over, een soort Japanse barbecuesaus. Die is in Eindhoven niet te koop, tenminste niet in de toko´s waar ik altijd kom. Nu kun je die saus zelf maken maar je kunt ook, zoals ik, tonkatsusaus kopen. Die hebben ze in elke toko en die is gewoon erg lekker. Ook een soort barbecuesaus.
Goed, de okonomiyaki dus. Ik geef hieronder de hoeveelheid per persoon. Afhankelijk van met hoeveel we zijn vermenigvuldig ik dat en ik maak het allemaal in één grote schaal klaar.

Voor 1 persoon gebruik ik dus het volgende:

50 gram glutenvrije bloem (ik gebruik Schär Mehl)
20 gram tapiocazetmeel
ca. 5 gram bakpoeder
110 ml dashi (ik gebruik instant dashi, te koop bij de toko)
1 ei
1/4 spitskool
50 gram taugé
2-3 bosuitjes
ongekookte grote garnalen
paar plakjes bacon

voor de garnering:
mayonaise
tonkatsusaus
bonito flakes (tonijnvlokken)


Verwarm de grillplaat voor op 165°C.
Verwijder de kern van het stuk spitskool en snipper de kool grof. Snijd de bosui in ringetjes en hak de tauge een keer door. Verwijder het darmkanaal (de zwarte draad over de rug) uit de garnalen en snijd de garnalen in stukken.
Houd de plakjes bacon apart en meng de rest van de ingrediënten goed door elkaar.
Doe een heel klein beetje olie op de bakplaat, verspreid dat wat en schep dan het beslag in een grote hoop op de bakplaat en laat het 10 minuten zachtjes bakken. Duw het tijdens het bakken voorzichtig wat aan, ook rondom. Leg de plakjes bacon op de okonomiyaki en keer het geheel vervolgens voorzichtig om. Dit is de tricky part van dit recept. ik doe het met 2 bakspanen. Bak de andere kant ook weer 10 minuten.
Schep wat tonkatsusaus over de okonomiyaki en strijk het met een kwastje uit. Dan nog wat mayonaise en bovenop strooi je nog bonito flakes.

Hieronder nog wat foto´s van de bereiding.Geen opmerkingen:

Een reactie posten