zondag 11 december 2016

Mijn versie van de Bretonse bonensoep van Unox, natuurlijk glutenvrijEind jaren tachtig, T. was inmiddels al jaren glutenvrij, bracht Unox een nieuwe soep op de markt. Bretonse bonensoep heette die, hij was nog glutenvrij ook, en T. en zoonlief waren er dol op. Zij aten met grote regelmaat samen zo´n blik terwijl mijn dochter en ik dan iets anders namen want wij waren niet zo weg van die soep uit blik. Maar goed, zoals zo vaak verdween ook op een gegeven moment de Bretonse bonensoep uit het assortiment van Unox tot grote spijt van de mannen hier.
En al die jaren hebben ze het er vaak over, hoe lekker die wel niet was, en waarom die niet meer te krijgen is enzovoorts.
Deze week hadden ze er het weer over en toen besloot ik om die soep maar eens na proberen te maken. Dat was niet echt gemakkelijk omdat ik het ten eerste nooit gegeten heb en dus de smaak niet in mijn herinnering heb en ten tweede werd ik niet echt veel wijzer van mijn mannen. Ja, er zaten witte bonen in, en rookworst, en hij was een beetje gelig. Met deze aanwijzingen ben ik aan de slag gegaan, zodra zoonlief hem ook heeft gegeten laat ik jullie weten of hij op het origineel leek of niet.

Edit: Het resultaat.. De soep was heel erg lekker, en dat vonden ook mijn mannen. Maar op mijn vraag of deze soep nu op de Bretonse bonensoep van vroeger leek konden de heren geen antwoord geven. "Ik weet toch niet meer hoe die smaakte, dat is zo lang geleden... er zat van die zachte worst in en deze worst is harder.." Aargh!

Ik heb het volgende gebruikt:

250 gran gedroogde witte bonen
1 theelepel bonenkruid

1 hamschijf
1 ui
1/2 winterpeen
2 laurierblaadjes
paar takjes tijm
1 takje rozemarijn

1 prei
1 1/2 winterpeen
2 uien
2 tomaten
ca. 150 gram knolselderij (die had ik nog in blokjes in de vriezer)
1 rode paprika
2 theelepels sambal
2 groentebouillontabletten (ik heb die van Knorr, die zijn gv)
1 teentje knoflook
1 rookworst


Was de bonen en week ze in een schaal of pan met ca. anderhalve liter water. Doe dit je de avond voor de dag dat je de soep wilt maken.
Giet de volgende dag het weekwater weg en zet de bonen met fris water en het bonenkruid op het vuur, Breng aan de kook en laat de bonen vervolgens net niet gaar koken. De kookduur is een beetje afhankelijk van hoe oud de gedroogde bonen zijn maar zal ergens tussen de 40 minuten en anderhalf uur liggen. Het beste kun je af en toe even een boontje proeven. Zodra bijna gaar afgieten en even opzij zetten.
Pel de uien, laat er 1 heel en snipper de ander grof. Laat de 1/2 winterpeen heel en snijd de hele in blokjes. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd de paprika in blokjes. Halveer de tomaten, verwijder de steelaanzetten en snijd de helften in blokjes. Pel het teentje knoflook. Snijd eventueel een stuk van de knolselderij in blokjes, wel eerst dik schillen natuurlijk.
Spoel de hamschijf af met koud water en doe hem in een soeppan. Doe er koud water bij zodat de schijf ruim onderstaat. Breng aan de kook en schep het schuim eraf met een schuimspaan. Voeg dan de 1/2 winterpeen en de hele ui toe, net als de laurierblaadjes, de tijm en de rozemarijn. Laat dit op een klein pitje pruttelen totdat het vlees goed gaar is. Haal het vlees dan uit de bouillon en schep met de schuimspaan ook de ui, peen en alle takjes en blaadjes uit de pan. Verwijder het vet en het bot van het vlees en snijd het vlees in kleine stukjes. Doe die stukjes terug in de pan samen met de witte bonen en de in blokjes gesneden groente. Breng het geheel weer aan de kook en voeg de sambal, de groentebouillontabletten en een uitgeperst teentje knoflook toe, Laat het nog even zachtjes pruttelen totdat de groente gaar is. Pureer een gedeelte van de soep (bij voorkeur zonder stukjes vlees) en giet dit weer bij de soep. Voeg de in plakjes gesneden rookworst toe en laat alles goed warm worden.  Eventueel op smaak afmaken met peper.


1 opmerking:

  1. Zoonlief heeft de soep natuurlijk inmiddels ook gegeten. Maar hij kon me niet vertellen of hij op het origineel leek. "Dat weet ik niet hoor, geen idee meer hoe die smaakte. Maar deze is erg lekker!" En T. had eigenlijk zo´n beetje dezelfde reactie. Fijne kerels die mannen van mij.

    BeantwoordenVerwijderen