dinsdag 17 januari 2017

Pytt i panna, een Zweeds aardappelgerechtPytt i panna, ook wel pyttipanna, is een Zweeds aardappelgerecht dat ontstaan is uit restjes. Als men vlees en aardappelen over had dan werd dat in blokjes gesneden en samen met wat ui in één pan opgebakken. Als afwerking plaatste men een rauw ei in het midden van het bord en daar kon men dan het mengsel in dopen. Rauwe eieren worden tegenwoordig eigenlijk gemeden en daarom wordt dat nu vervangen door een gebakken ei. Ook erg lekker natuurlijk.
In de meeste Zweedse huishoudens wordt pytt i panna trouwens gewoon vers gemaakt net zoals ik heb gedaan vandaag, En bij IKEA liggen ook zakken kant en klare pytt i panna in de diepvries al weet ik niet of die glutenvrij zijn. Daar heb ik eerlijk gezegd nooit naar gekeken.
In het traditionele Zweedse recept zitten alleen vlees, aardappels en uien maar dat vind ik te weinig groente, ik doe er altijd nog wat extra door.  Als vlees heb ik vandaag voor procureur gekozen omdat ik dat nog had liggen maar je kunt ook een hamlapje of varkenslapje gebruiken. Ook dobbelsteentjes gekookte ham kunnen heel goed. En als je nu geen varkensvlees wilt eten dan kan je ook gewoon kip of rundvlees gebruiken. De Zweden eten er zoetzure bieten bij en augurk, wij beperken ons normaal gesproken tot de augurk maar vandaag werden het zilveruitjes vanwege een gebrek aan augurken in de voorraadkast. .

T. en ik aten samen vandaag en ik heb het volgende gebruikt:

ca. 400 gram aardappels
1 grote ui
1 flinke winterpeen
1/2 bakje champignons
200 gram procureur
peper naar smaak
ca. 2 theelepels gedroogde dragon
flink wat fijngehakte peterselie
1 theelepel (gerookt) paprikapoeder

2 eieren

olie en/of boter om het geheel in te bakken

Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes, Pel de ui en snipper deze grof. Schilde winterpeenb dun en snijd de peen vervolgens in kleine blokjes. Snijd de champignons in kwarten. Snijd de procureur in kleine blokjes.
Verwarm wat boter/olie in een koekenpan en bak de aardappelblokjes rondom goudbruin. Laat ze uitlekken op wat keukenpapier.
Bak in dezelfde pan de uisnippers en de stukjes winterpeen, Zodra deze een beetje zacht geworden zijn kunnen de champignons erbij. Laat die een paar minuten meebakken terwijl je blijft roeren. Voeg peper en dragon toe.Schep het uit de pan en zet even opzij.
Bestrooi de stukjes vlees met wat peper en bak ze in de pan rondom bruin, (Eventueel wat olie of boter toevoegen mocht dat nodig zijn.) Voeg het paprikapoeder toe en roer het goed door. Laat het vlees op een laag pitje in een paar minuten gaar worden,
Doe nu de groente en de aardappels bij het vlees in de pan en bak het geheel nog even goed door. Roer er de peterselie door. Bak ondertussen in een andere koekenpan 2 spiegeleieren en leg deze op het gerecht. Dien meteen op.
Ik maak om energietechnsche redenen (mijn energie dan hè) het gerecht vaak ´s middags al klaar en doe dan alles in een ovenschaal. En die warm ik dan op in de oven. Vlak voor het klaar is hoef ik dan alleen nog maar de eieren te bakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten