maandag 20 augustus 2018

Maissoep op Mexicaanse wijze





Gisteren heb ik maissoep gemaakt maar eens anders dan anders. Ik had zin in Mexicaans èn zin in soep dus dan ligt de combinatie voor de hand toch? Maissoep dus maar dan met een Mexicaanse twist. Ik heb ervoor gekozen om de soep zelf vegetarisch te houden maar er chorizo als topping bij te geven voor de vleesliefhebbers. De LANmannen kwamen onverwacht en aten ook mee en waren net als T. erg enthousiast over de soep. Voor herhaling vatbaar dus, zeker omdat de soep echt heel simpel om te maken is.

Voor een flinke pan soep heb ik het volgende gebruikt:

2 uien
4 teentjes knoflook
1 rode paprika
1 gele courgette
3 blikjes mais
1 blikje rode kidneybonen
1 blik gepelde tomaten
3 kruidenbouillonblokken
peper
2 eetlepels Mexicaanse bonenkruiden
1 flinke theelepel gemalen komijn (djinten)
chilivlokken naar smaak
eventueel wat koenjit (geelwortel) om te kleuren

Snipper de uien grof. Pel de knoflookteentjes en hak ze fijn. Snij de paprika en courgette in blokjes. Laat de blikjes mais uitlekken, hou 1/3 van de mais apart. Laat de bonen uitlekken, spoel ze wel even af.
Verhit wat olijfolie in een soeppan en fruit de ui, knoflook, paprika en courgette. Voeg dan 2/3 van de mais, de kidneybonen, de tomaten met het sap, de bouillonblokken, peper, Mexicaanse bonenkruiden, chilivlokken en eventueel koenjit toe. Even goed doorroeren en dan water erbij. Breng het geheel aan de kook en laat het zachtjes pruttelen totdat de groenten gaar zijn. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender en voeg daarna de achtergehouden mais toe. Proef de soep en maak op smaak af met wat peper of extra bonenkruiden.
Ik heb er nachochips, geraspte kaas (ik had een lekker pittige Oostenrijkse bergkaas) en zelfgemaakte guacemole bij geserveerd. O en die chorizo natuurlijk. In plaats van chorizo zou je ook wat rul gebakken gehakt of kip kunnen geven. In het geval van kip zou je ook kippenbouillon kunnen gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten