zondag 7 februari 2010

Cataplana met vis en paprika

Met kerst heb ik van T. een cataplana gekregen. Dat is een Portugese koperen bolle pan die uit twee helften bestaat die je met klemmen dichtmaakt. Door allerlei omstandigheden heb ik het ding nog niet kunnen gebruiken en ik vond dat dat vandaag dan nu eindelijk maar eens moest gebeuren. We hadden vandaag namelijk eens een heerlijk rustige dag samen, voor het eerst sinds lange tijd.
Als je een cataplana koopt dan zit er een waslaagje op dat je eerst moet verwijderen omdat de pan anders zwart kan branden als je hem gaat gebruiken. Dat waslaagje haal je eraf door de cataplana in water met zuiveringszout te leggen en even te laten weken. Daarna was je hem gewoon af met een schraal sopje en dan is ie klaar voor gebruik.
Voor T. en mij samen heb ik het volgende gebruikt:

300 gram pangasiusfilet (of welke andere vis je maar wilt)
10 grote ongekookte garnalen (ik heb ze vooraf gepeld maar je kunt ze er ook ongepeld indoen)
1 ui
3 teentjes knoflook
2 tomaten
3/4 rode parika
3/4 groene paprika
3/4 gele paprika
1 (flink) glas droge witte wijn
flinke scheut olijfolie
witte peper, cayennepeper en fijngehakte peterselie

Pel de ui en snijd hem in dunne reepjes. Snijd de paprika's in kwarten en die weer in zeer dunne repen. De tomaten worden in dunne plakjes gesneden. Pel de tenen knoflook en hak ze fijn. Snijd de vis in handzame stukken die makkelijk in de cataplana passen. Begin dan de cataplana te vullen. Eerst de helft van de paprika, ui, knoflook en tomaten, dan de vis en vervolgens de rest van de groente. Bovenop komen de garnalen. Doe er witte peper en cayennepeper naar smaak over, dan de peterselie en leg als laatste de garnalen in de cataplana. Giet er nu de wijn over en flink wat olijfolie. De foto onder dit bericht laat de cataplana zien voordat ik hem dicht heb gemaakt. Sluit de cataplana en zet hem ongeveer 15 minuten op een middelhoog vuur. Maak hem dan voorzichtig op want de cataplana is dan erg heet natuurlijk. De foto boven dit bericht heb ik genomen toen ik de cataplana net open had. (Het rook heerlijk en zo smaakte het ook trouwens.) Schep wat van de inhoud in diepe borden en dien meteen op.
Wij hebben er glutenvrije afbakbroodjes bij gegeten maar het kan natuurlijk ook met rijst.


2 opmerkingen:

  1. Heb j met de cataplzna gekookt op gas of ander?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op gas. Ik weet niet of je een cataplana voor elektrisch koken of inductie kan kopen.

      Verwijderen