vrijdag 28 mei 2010

Turkse schotel met rijst, gehakt en spinaze

Ik heb hier al een hele tijd niets geschreven. Dat komt niet omdat ik niet gekookt heb natuurlijk want we moeten uiteindelijk toch elke dag eten maar meer omdat ik erg weinig tijd gehad heb de afgelopen weken. Vaak maar snel wat in elkaar gedraaid voor het eten en dat vind ik dan niet de moeite waard om hier te plaatsen. Neemt niet weg dat ik wel al een paar keer heerlijke asperges heb gemaakt, kaasfondue heb gegeten en een rijsttafel(tje) in elkaar heb gedraaid maar daar heb ik geen foto's van gemaakt en ook niets opgeschreven. Wellicht komt dat nog eens.
Vandaag heb ik een Turkse schotel gemaakt met rijst, gehakt en spinazie. De basis voor dit recept heb ik ooit gekregen van Anna, ze had het op het forum van Genieten van Vers geplaatst. Genieten vann Vers is allang ter ziele maar dit gerecht maak ik nog steeds. In de loop van de jaren is het wel veranderd, eigenlijk maak ik het steeds nèt iets anders. Soms gebruik ik lamsgehakt en een andere keer rundergehakt. Afhankelijk van het seizoen en de prijs gebruik ik verse spinazie of diepvriesspinazie en ook de hoeveelheid wil wel eens wisselen. Gisteren was de verse spinazie bij Lidl in de aanbieding. Een zak van 450 gram voor maar 59 cent. Daar heb ik meteen twee zakken van meegenomen en die heb ik vandaag gebruikt. De spinazie van Lidl is ongewassen, dat moet je dus zelf doen, en dat scheelt in de prijs maar dit was wel heel erg goedkoop. Normaal gebruik ik dus minder spinazie dan ik nu gedaan heb maar het was wel erg lekker. Vandaag at mijn zoon mee en voor 3 personen heb ik het volgende gebruikt:

3 eetlepels olijfolie
1 ui
300 gram rundergehakt
1 flinke stevige tomaat
4 teentjes knoflook
sambal oelek naar smaak
1 blikje (70 gram) tomatenpuree
2 eetlepels fijngeknipte peterselie
125 gram rijst
900 gram verse spinazie, goed gewassen
peper
kruidnagelpoeder
nootmuskaat
kaneel

Kook de rijst gaar. Snipper de ui. Ontvel de tomaten, verwijder vocht en zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Fruit de uisnippers in 1 eetlepel olie. Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Laat daarna nog een paar minuten zachtjes sudderen. Voeg de tomaatblokjes, twee uitgeperste teentjes knoflook, de tomatenpuree, de sambal en de peterselie toe en laat alles al omscheppend nog 2 minuten zachtjes bakken. Breng het geheel op smaak peper, kruidnagelpoeder, nootmuskaat en kaneel. Bak heel kort twee uitgeperste teentjes knoflook in de rest van de olie, doe de spinazie erbij en bak dit al omscheppend een minuut of 6 tot de spinazie geslonken en gaar is. Laat goed uitlekken. Schep de rijst en de uitgelekte spinazie door het gehaktmengsel en warm alles goed door.
Lekker met een tomatensalade.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten