zondag 7 februari 2016

Chinees glutenvrij wokgerecht met garnalen en peultjes


Vandaag had ik niet zoveel energie en daarom heb ik gewokt. Dat is altijd gemakkelijk en zo klaar en daarnaast is het ook nog eens heel gezond want je gebruikt alleen maar een paar eetlepels olie en verder veel groente. Ik wok altijd met een zelfgemaakt sausje en dat heb ik vandaag ook heel simpel gehouden. Maar het was superlekker en daar gaat het om nietwaar?
Voor T. en mij samen heb ik het volgende gebruikt:

rauwe gepelde garnalen zonder darmkanaal (volgens mij had ik er 24)
1 1/2 eetlepels gv sojasaus (ik koop de mijne bij de toko van Lee Kum Kee)
1/2 eetlepel gv ketjap
1 dessertlepel maizena

1 ui
3/4 paprika
paar cm gemberwortel
2-3 teentjes knoflook
Spaanse peper of sambal oelek naar smaak

250 gram peultjes
2-3 eetlepels gv oestersaus (ik koop de mijne bij de toko van Lee Kum Kee)
1 theelepel sesamolie
wat peper

olie om in te wokken

Pel de ui en snijd doormidden. Snijd de helften in reepjes. Ook de paprika moet in reepjes.
Hak de gemberwortel en de knoflook fijn. Ik neem altijd ongeveer evenveel gehakte gember als knoflook. Controleer de peultjes op draden, verwijder deze zo nodig.
Marineer de garnalen minstens een half uur in de sojasaus, ketjap en de maizena.
Laat een wok heel erg heet worden. Doe er dan 1-2 eetlepels zonnebloemolie of iets dergelijks in en wacht de olie begint te roken. Voeg nu de ui en de gember toe en roerbak deze. Doe er na een minuut de paprika, de knoflook en de Spaanse peper (of sambal oelek) bij. Blijf alles constant omscheppen.
Voeg nu de garnalen met de marinade toe. Zodra de garnalen roze zijn alles uit de wok scheppen en in een schoon schaaltje doen.
Doe weer wat olie in de wok en zodra die heet is de peulen erbij. Roerbak deze een paar minuten. Voeg dan de oestersaus en wat peper toe en schep het goed door. Doe nu wat kokend water in de wok zodat de peulen net onderstaan. Voeg de sesamolie toe en laat het koken totdat de peulen zo gaar zijn als gewenst. Zodra dat het geval is voeg je het garnalenmengsel weer toe en laat het geheel goed heet worden. Mocht het sausje te dun zijn dan kan dat altijd gebonden worden met wat aangemaakte maizena.

Wij eten het met gekookte rijst maar het kan ook met noedels. En in plaats van garnalen kun je natuurlijk ook kip of biefstuk (erg lekker!) gebruiken. Die garnalen koop ik overigens altijd diepgevroren in zakken van bijna een kilo  bij de toko. Voor het gebruik laat ik dan de gewenste hoeveelheid in koud water ontdooien. Dat duurt nog geen half uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten