vrijdag 27 februari 2009

Cassoulet variatie

Dit weekend gaan we weer met onze Oudste onze eigen LAN-party houden. Eens in de zoveel weken haalt mijn lief hem op met computer en al en dan verslaan we met zijn drieën het hele weekend allerlei monsters in ons favoriete spel Titan Quest Immortal Throne. Tijdens zo'n weekend moet er natuurlijk ook "LAN eten" op tafel komen. Eten dat snel klaar is en met het bord op schoot gegeten kan worden. Oorspronkelijk wilde mijn zoon tijdens zo'n weekend uitsluitend pizza en broodjes hamburger en vooral geen groente maar daar trap ik dus mooi niet in. Gelukkig kiest hij nu ook regelmatig voor een gerecht uit de wok. Dit weekend wordt het één keer wokken, één keer toch maar pizza en vandaag beginnen we met een snelle variatie op de beroemde Franse cassoulet die oorspronkelijk wordt gemaakt met eend. Ik heb cassoulet ook al wel gegeten met kip en zo zijn er nog veel meer variaties mogelijk natuurlijk. De Fransen houden van een korst op en in hun cassoulet. Ze bestrooien het gerecht met broodkruim en zetten het dan in de oven. Na verloop van tijd roeren ze de korst door het gerecht en bestrooien weer met broodkruim. Dit wordt een paar keer herhaald. Ik doe dat dus niet, nogmaals dit is een simpele uitvoering van een origineel zeer bewerkelijk recept. Voor vier personen heb je het volgende nodig:

2 flinke uien
2  teentjes knoflook uit de knijper
een stukje gerookt spek van ca, 2 ons
2 (runder)saucijzen
4 tomaten
ca. 750 gram gekookte uitgelekte witte bonen
125 ml rode wijn
2 eetlepels maizena
bosje peterselie
1 takje tijm
peper

Snijd de uien in kwart ringen. Was de tomaten, snijd ze in achten en verwijder de steelaanzetten. Hak de peterselie fijn. Snijd de saucijzen in 4 stukken. Het spek moet ook in vrij grote stukken worden gesneden. Fruit de ui en de knoflook in een klein beetje hete boter. Voeg de stukjes spek toe en bak even mee. Vervolgens voeg je de stukken saucijs toe. Maal er flink wat peper over. Ook de tijm kan er nu bij. Strooi er dan de maizena over terwijl je het geheel goed doorroert.  Doe nu de tomaten en de tomatenpuree erbij. Even doorroeren en dan de witte bonen in de pan. Giet er nu de rode wijn bij, het moet een smeuig geheel worden maar mag niet te nat zijn. Schep alles over in een ovenschaal, doe er een deksel op en laat het gerecht in de oven op 180 graden Celsius in ca. 45 minuten door en door warm worden.
Serveer met warm (glutenvrij) stokbrood.

1 opmerking:

  1. Tegenwoordig doe ik er ook het vlees van 1 of 2 geconfijte eendenpoten in. Erg lekker, ook mijn mannen zijn er dol op.

    BeantwoordenVerwijderen