donderdag 5 februari 2009

Coq au vin
Gisteren hebben we coq au vin gegeten. Daar had ik al tijden zin in en toen ik van de week bij het Ministerie het artikel over hun versie las moest het er hier nu ook eindelijk van komen.
Toen de kip iuit de oven kwam heb ik meteen een paar foto's gemaakt maar helaas kwam ik er na het eten pas achter dat ik vergeten was om het geheugenkaartje in het toestel te stoppen.
Vandaar dat jullie het nu moeten doen met een foto van de schaal na het eten. Natuurlijk hadden we kip over want hoewel mijn zoon gisteren heeft meegegeten krijgen we zo'n kip van ruim anderhalve kilo met zijn drieën echt niet op.
Vandaag heb ik van de restjes kip en saus een lekkere ragout gemaakt. Die eten we zo dadelijk met gekookte rijst en een bonensalade. 

1 kip (bij voorkeur geen plofkip maar een eerlijke kip)
3 kleine winterwortels of 2 grote
3 uien
2 stelen bleekselderij
een paar takjes verse tijm
3 laurierblaadjes
een paar teentjes knoflook
flink wat grof gemalen peper
1 à 2 flessen rode wijn
250 gram sjalotjes
een paar dikke plakken bacon
250 gram champignons
maizena

De dag voordat je de coq au vin wilt eten begin je met de voorbereiding.
Knip of hak de kip in 10 stukken (de poten elk doormidden, en de borst zowel in de lengte als in de breedte halveren. De vleugels laat je heel.)
Ik heb het vel van alle stukken verwijderd behalve van de vleugels. Leg de stukken kip in een grote pan.
Maak de winterpenen schoon en snijd ze in blokjes. Pel de uien en snipper ze grof. Pel de teentjes knoflook. Snijd de boven- en onderkant van de stelen bleekselderij af en snijd de stelen in stukjes.
Doe de gesneden groenten bij de kip in de pan. Leg er de takjes tijm en de laurierblaadjes bij en doe er flink wat grof gemalen peper over.
Giet er nu zoveel rode wijn over dat de kip net onderstaat en laat dit nu tot de volgende dag marineren. Roer het geheel af en toe even om.
De volgende dag vis je de stukken kip uit de marinade en laat ze even uitlekken in een vergiet. Verwarm wat boter in een koekenpan en bak de stukken kip in porties rondom bruin.
Leg ze in een ovenschaal. Bak in de pan vervolgens de gepelde sjalotjes en de in stukjes gesneden bacon en doe die dan bij de kip.
Zeef de marinade, vang het vocht op. (De groenten zou je kunnen stoven en bij het gerecht kunnen eten. Ik heb een paar groentenlepels vol bij de kip gedaan.)
Giet dan het marinadevocht in de schaal. Doe dit tot de kip weer helemaal onderstaat.
Zet dan de schaal in de oven (180 graden) en laat hem daar minstens een uur instaan. Langer mag ook, dat maakt het gerecht nog veel beter van smaak. Ik heb de kip 3 uur in de oven gehad.
Snijd de champignons in kwarten en laat ze even zweten in een beetje boter. Een half uur voor het eind van de oventijd haal je schotel even uit de oven. Voeg nu de champignons toe en 2 flinke eetlepels maizena die je met wat water aangemaakt hebt.
Zet vervolgens de schaal weer terug in de oven en laat het gerecht nog een 25 minuten in de oven staan.
Wij hebben er glutenvrije tagliatelle bij gegeten, maar je kunt er natuurlijk ook brood bij eten of rijst of wat je maar wilt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten