zaterdag 7 september 2013

Glutenvrije barbecuesaus, knoflooksaus en kerriesaus



Twee weken geleden heb ik samen met mijn zoon sauzen gemaakt voor onze jaarlijkse familie barbecue.
Natuurlijk kun je sausjes uit een flesje nemen maar het is heel leuk (en lekker!) om ze zelf te maken.
Deze keer hebben we zelf barbecuesaus, knoflooksaus en kerriesaus gemaakt. En voor bij de satéetjes natuurlijk pindasaus. Deze sauzen hoef je natuurlijk niet alleen bij de barbecue te eten, ik gebruik ze ook bij voorbeeld bij de vleesfondue of als we gaan gourmetten. En ook als dipsausje doen ze het goed.
Ze zijn allemaal heel simpel om te maken, ik doe het als volgt:

Barbecuesaus:

1 ui
1 rode paprika
1 teentje knoflook
1 blik tomatenblokjes
375 ml tomatenketchup
1 flinke eetlepel mosterd
3-4 eetlepels bruine suiker
1 eetlepel (kruiden)azijn
2 takjes tijm
cayennepeper naar smaak (ik gebruik maar een mespuntje)
ca. 4 dl water

Snipper de ui en de paprika fijn en fruit ze in wat olie totdat de ui zacht is. Voeg de rest van de ingrediënten toe en roer alles door elkaar. Het ziet er nu niet echt uit als barbecuesaus maar geloof me, dit komt echt goed. Draai het vuur hoger en laat de saus ongeveer een uur koken. De saus dikt hierdoor in en wordt mooi van structuur. Bedenk wel dat de saus als die afkoelt nog wat dikker wordt.
Als je niet van de stukken ui en paprika in de saus houdt zet er dan even de staafmixer in en maak de saus mooi glad.
Je krijgt best wel veel saus zo maar in een goed afgesloten bakje kun je het best een paar weken in de koelkast bewaren.

Knoflooksaus:

2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels Griekse of Turkse yoghurt
1 theelepel mosterd
peper
2 (of meer) teentjes knoflook uit de knijper
wat fijngehakte bieslook of peterselie

Roer alle ingrediënten in een kommetje door elkaar en laat een paar uur in de koelkast staan zodat de smaken zich goed kunnen vermengen. Ik vind het lekker om er een paar druppels citroensap aan toe te voegen. Gewoon je eigen smaak volgen.

Kerriesaus:

2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels Griekse of Turkse yoghurt
1 dessertlepel kerrie
peper
1-2 theelepeltjes gv sojsaus
1 theelepel (witte rijst)azijn

Meng de kerrie met de azijn en een paar druppels water tot een dik papje. Dat mengt straks wat makkelijker.
Roer alle ingrediënten in een kommetje door elkaar en laat een paar uur in de koelkast staan zodat de smaken zich goed kunnen vermengen.


Voor al deze sauzen geldt dat je ze voor het serveren even moet proeven en op smaak moet afmaken met wat peper of (afhankelijk van de soort saus) met wat ketjap, azijn of citroensap.



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen