zondag 18 januari 2009

Kip in de braadzak

Ik ben dol op kip. En dan bedoel ik niet zo'n waterig beest waar kraak noch smaak aanzit maar een lekkere biologische kip. OK, dat is wel duurder maar dan heb je ook wat. Met zo'n kip kun je eigenlijk alle kanten uit. In bijna alle landen wordt kip gegeten en er zijn dus ontelbaar veel recepten om een stukje kip klaar te maken. Aangezien de weegschaal ons wijst op de gezellige (en lekkere) feestdagen van vorige maand kiezen we dan nu maar eens om de kip te bereiden in de oven maar dan in de braadzak, zonder vet dus.

 1 hele kip
1 citroen
1 prei
1 rode paprika
1 ui
2 teentjes knoflook
2 stengels bleekselderij
½ bakje champignons
2 tomaten
2 eetlepels witte wijn
Provencaalse kruiden
peper

 Verwarm de oven voor op 200 °C.
Spoel de kip goed af en dep hem daarna droog.
Boen de citroen en snijd deze in 3 of 4 dikke plakken.
Stop de plakken citroen in de buikholte van de kip.
Snijd de prei in ringen en de paprika, de bleekselderij, de champignons en de tomaten in stukjes. Pel en snipper de ui.
Doe de gesneden groenten samen met de geperste teentjes knoflook in de braadzak. Voeg zout en peper met de Provencaalse kruiden toe. Doe er nu de eetlepels wijn bij. Houd de zak goed dicht en schud de groenten door elkaar.
Leg de zak neer en leg de kip op de groente. Bind de braadzak goed dicht met de bijgeleverde sluitclip. Leg de braadzak in een ovenschaal en braad hem in de oven in 60-75 minuten gaar. Knip 15 minuten voor het verstrijken van de oventijd de zak open om de kip een mooie bruine kleur te laten krijgen.

Meestal eten we er lekker versgebakken brood bij. En dan maken we samen makkelijk zo'n hele kip soldaat. Maar in het kader van de lijn is dat nu misschien niet zo'n goed idee..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten