donderdag 8 augustus 2013

Product: Peugeot ´Tidore´ nootmuskaatmolen




Kennen jullie Kookpunt? Dat is een kookwinkel in Rotterdam waar ze prachtige kookspullen verkopen. In het echt ben ik er nooit geweest maar in hun webshop des te meer. En eigenlijk is dat heel gevaarlijk want je wordt er ontzettend hebberig van als je daar rond aan het neuzen bent.
Want ze hebben veel wat op mijn verlanglijstje staat, ik ben helemaal weg van de Dutch ovens van Lodge, die vind ik zo apart. Ik weet nog dat ik in Amerikaanse recepten vaak de kreet Dutch oven zag staan en me afvroeg wat voor een Nederlandse oven dat nu zou zijn. Toen ik er uiteindelijk achter kwam dat er gewoon een pan mee werd bedoeld was ik ergens een beetje teleurgesteld. Net zo mooi als de Lodge pannen zijn de pannen van De Buyer, hoog op mijn lijstje dus. Ook zo´n prachtige Big Green Egg zou ik graag willen hebben maar dan moet ik nog wel even door sparen want die zijn niet echt goedkoop. .
Verder hebben ze natuurlijk ook volop foodprocessors (de eeuwige twijfel tussen KitchenAid en Magimix) en andere keukenmachines en zelfs (semi)professionele planeetmengers.
Maar goed, van die winkel dus kreeg ik een Peugeot ´Tidore´ nootmuskaatmolen toegestuurd om te testen.
Peugeot pepermolens zijn natuurlijk erg bekend, ik heb er twee, een voor zwarte en een voor witte peper. Bijna onverwoestbaar, volgens mij moet je het wel heel bont maken wil zo´n pepermolen kapot gaan. Het is niet voor niets natuurlijk dat Peugeot levenslange garantie geeft op het maalwerk. Dat geldt trouwens ook bij deze nootmuskaatmolen dus dat zal ook wel weer onverwoestbaar zijn in tegenstelling tot de behuizing. Die is niet van hout maar van kunststof en vermoedelijk zal dat wel kapot kunnen gaan als je het ding op de grond laat stuiteren. (Dat heb ik niet getest overigens.)
De molen ziet er prachtig uit. Het werkt iets anders dan bij een pepermolen. Bovenin zie je een reservoir voor nootmuskaatnoten en onderin zit slechts één noot. Als die op is, open je de molen, pakt een nieuwe noot uit het reservoir, stopt die onderin en vervolgens schroef je de hele zaak weer dicht. Dat gaat erg gemakkelijk, zelfs ik met mijn kippenkracht kreeg het voor elkaar. Al zou ik wel aanraden om reserve noten in een apart potje te bewaren want het is wel hannesen om de molen dicht te krijgen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat de noten ook nog in het  reservoir blijven zitten.
Als je de onderkant bekijkt zie je een schaafje zitten. Ik had al meteen een visioen van krullen nootmuskaat op de bloemkool maar het zijn zulke minischaafsels dat het gewoon poeder lijkt. Het malen gaat supergemakkelijk. Waar ik wel even aan moest wennen is dat je gewoon wat minder nootmuskaat moet gebruiken dan wanneer je gemalen nootmuskaat uit een potje gebruikt. Dit is veel lekkerder en echt heel gemakkelijk in het gebruik.
Als de noot half op is gaat het schaven niet meer zo goed. De oplossing is om de molen even open te maken, de halve noot om te draaien zodat de bolle kant weer onder ligt en je kunt weer verder. Het allerlaatste stukje maalt de molen niet meer op maar ik moet zeggen dat dat me met de hand ook niet lukt zonder mijn vingers mee te raspen.
Kortom, een hele mooie molen waar ik erg blij mee ben. (Al zal het wel even duren voordat ik hem weer kan gebruiken want ik moet nu eerst al die nootmuskaat van die ene noot die ik getest heb opmaken...)

En  nu kan ik één van jullie ook blij maken. Want ik heb namelijk twee van deze prachtige nootmuskaatmolens van Kookpunt gekregen zodat ik er eentje weg kan geven.
Hoe maak je kans? Door onder dit artikel een reactie achter te laten waarom jij graag deze molen zou willen krijgen. As. zondag om 18.00 uur ga ik de molen dan verloten onder de mensen die gereageerd hebben.













21 opmerkingen:

  1. Het lijkt me geweldig om daar mee te kunnen werken, dan heb je pas echte nootmuskaat.
    Ik hou me aanbevolen.
    Groetjes Gerda

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Niet alleen het merk is super (en lekkere verse nootmuskaat) maar ook hoe hij er uit ziet - erg mooi! Hij zou hier mooi staan op m'n aanrecht ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ben er inmiddels ook achter dat verse kruiden en specerijen echt veel lekkerder zijn, een nootmuskaatmolen ontbreekt nog, zou dus graag kans maken op deze molen. Groet Marrianne

    BeantwoordenVerwijderen
  4. We hebben nu zo'n rasp voor de nootmuskaat en dus ook nootmuskaat onder de rasp... ik denk dat deze schitterend uitziende molen het veel beter doet! En dan kunnen we nog meer vers in de keuken gebruiken.. dus wij vinden wel een mooi plekje in de keuken waar deze binnen handbereik kunnen zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wie zou deze prachtige Nootmuskaatmolen nu niet willen bezitten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Die is mooi! Ik doe graag mee. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nootmuskaat doet me aan mijn oma denken. Ik zie ze nog raspen en de pot met nieuwe noten stond ook altijd klaar. Ik ben thuis opgevoed met het strooipotje. Nu lijkt het me schitterend om dit te gebruiken. Lijkt me makkelijker en de smaak van de nootmuskaat is vast veel intenser dan uit zo'n potje.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb wel interesse in de nootmuskaat molen. Vers geraspte nootmuskaat lijkt mij veel lekkerder in alle gerechten. En die molen van Peugeot is kwalitatief vast erg goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Die is mooi! Nootmuskaat doet me aan mijn oma denken, ookal is ze nog heel fief en modern;)! Eerst zou ik een lekker recept voor haar met nootmuskaat maken als verrassing en hem daarna cadeau geven aan haar :)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Aangezien ik jarig ben vandaag en ML helaas niet van de kadootjes is, mag ik zelf altijd iets uitzoeken, wat ik dan ook zelf betaal van mijn eigen rekening...:'( Dus misschien maak ik vandaag wel extra kans;-) Overigens wil ik hem het liefst voor mijn dochter winnen die gek is op nootmuskaat, tot mijn grote verbazing, want als kind vond ik het super vies! Zij helpt altijd graag met koken en raspt altijd lekker veel nootmuskaat over het eten :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hartelijk gefeliciteerd Iris! Geniet van je dag en misschien win je morgen wel deze molen, wie weet?

      Verwijderen
  11. Ik heb nog nooit vers gemalen nootmuskaat gegeten, want heb dus niet zo'n mooi molentje. Ik ben erg nieuwsgierig....

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Verse nootmuskaat is zeker te verkiezen boven de kant en klare potjes MAAR..... vaak heb je het snel nodig, of ben ik even de noot kwijt (omdat de noot donker en klein is?) en dan kies ik toch maar weer voor dat kant en klaren potje.
    Dat de molen mooi is, dat is zeker mooi meegenomen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wij gebruiken een rasp, maar deze molen lijkt me super om mee te werken!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ben fan van Peugeot (niet de auto's), en heb er een voor zwarte~ en witte peper, en ook de zoutmolen.
    Eigenlijk nooit beseft dat er een nootmuskaatmolen was (hm, toch eens de site bekijken).
    Lijkt me toch handiger dan de (vinger)rasp die normaal voor verse muskaat wordt gebruikt ...

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik waag ook een kansje op deze mooie nootmuskaatmolen. Waarom? omdat bloemkool de favorieten groenten van onze 3 kids is en daar hoort natuurlijk een papje over met vers gemalen nootmuskaat :)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Mooie molen! Denk dat ik deze manier boven raspen zou verkiezen, ideaal!
    Vers is het natuurlijk ook altijd lekkerder!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik helemaal verliefd op verse nootmuskaat!! Niet te vergelijken met uit een potje.. Ik hoop dat ik 'm win:) Groetjes, Leonie

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat leuk en wat een mooie molen en dan ook nog van Peugeot.

    Zoals je weet heb ik ook een eigen kookblog waar ik altijd weer wat lekkers proberen te creëren en dat gaat dan regelmatig ten koste van de normale prak. MAAR daar is mijn vrouw nou net aan verslaafd: old fasion bloemkool met aardappels, spruitjes met aardappels, sperziebonen met aardappels etc... en daar hoort natuurlijk een heerlijk vleugje verse nootmuskaat overheen, maar een dergelijke mooie molen ontbreekt nog in mijn assortiment :(.

    Dus je helpt niet mij, maar mijn geliefde vrouw aan een grotere kans om wat vaker een standaard prakje te eten met een heerlijk verse vleug nootmuskaat er overheen! + kan ik hem ook gelijk gebruiken voor nieuwe creaties.

    Mijn vrouw is alvast aan het duimen ;).

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Allemaal hartelijk dank voor jullie reacties!
    Ik zou het liefst aan ieder van jullie zo´n molen geven maar helaas heb ik er maar één en het lot heeft bepaald dat Wim Pietersen de winnaar is.
    Wim, wil jij je adres even doorgeven (via het contactformulier) dan zorg ik ervoor dat je de nootmuskaatmolen zo spoedig mogelijk in je bezit hebt.

    BeantwoordenVerwijderen