woensdag 14 januari 2009

Minestrone

Ik schreef er zondag al even over en nu geef ik jullie het recept van minestrone. Minestrone is een vrij dikke Italiaanse maaltijdsoep. De naam is afgeleid van het Italiaanse woord minestra dat soep betekent. Minestrone is de vergrotende trap daarvan. Nog soeper dan soep dus, zoiets. Vooral in de winter vind ik het heerlijk. Trouwens alle maaltijdsoepen fietsen er bij de kou van de afgelopen weken goed in. We hebben erwtensoep gegeten en goulash, en dan nu dus minestrone.
Als je in kookboeken en op websites kijkt dan is geen enkel recept voor minestrone hetzelfde. Eigemlijk is het gewoon een dikke groentensoep en wat je aan groente gebruikt is vaak afhankelijk van het seizoen waarin je de soep maakt. Ik maak het vooral in de koudere maanden van het jaar en dan gebruik ik de volgende ingrediënten:

olijfolie
2 gesnipperde uien
3 stelen bleekselderij in kleine stukjes gesneden
2 in blokjes gesneden wortels
2 preien, in ringen gesneden
4 niet zo'n grote aardappels in blokjes
250 gram gekookte witte bonen
100 gram spinazie (diepvriesdeelblokjes zijn erg gemakkelijk)
2 uitgeperste teentjes knoflook
50 gram ontbijtspek in kleine stukjes
100 gram macaroni (meestal gebruik ik Pipette van Schär)
4 in parten gesneden tomaten
2 gv groentebouillontabletten (ik gebruik meestal die van Knorr)
peper, basilicum en peterselie
vers geraspte kaas


Fruit de ui, bleekselderij, wortel, prei en de aardappels in wat olijfolie.
Voeg 2 liter water toe met de witte bonen, de spinazie en de bouillontabletten. Voeg peper naar smaak toe.
Breng dit alles aan de kook en laat het 20 minuten zachtjes doorkoken. Meng het ontbijtspek, de knoflook, de basilicum en de peterselie. Voeg dit mengsel aan de soep toe met de macaroni en de tomaten. Nu moet de soep nog ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen. De kaas strooi je op het bord (of kom) over de soep.

Het wordt een flinke pan soep. Net zoals bij erwtensoep kan ik geen klein pannetje minestrone maken. Maar de dag erna een kopje minestrone als lunch is heerlijk. En anders stop je een paar bakjes in de vriezer.



3 opmerkingen:

  1. nou, dit familierecept ziet er lekker uit! Wat voor vlees adviseer je hierbij? Of is het een vegetarisch gerecht?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. de 1e reaktie moest eigenlijk bij de kool met appeltjes staan!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. He mam, laat het de volgende keer even weten als je weer kool met appeltjes maakt, dan was ik ook langs gekomen! XX

    BeantwoordenVerwijderen