woensdag 4 maart 2009

Frites stoofvlees


Frites stoofvlees is iets dat volgens mij alleen in het zuiden van Nederland gegeten wordt. De rest van het land gruwt van het idee om 'hachee' op je 'patat' te eten. Tja, ieder zijn smaak natuurlijk maar wij vinden het heerlijk. Vroeger was er een fritestent in Eindhoven waar je heerlijk stoofvlees kreeg en als je dat op een bord bestelde kreeg je er gebakken champignons bij en sperziebonen uit blik. Een kwak mayonaise maakte de maaltijd compleet. En zo eten we het thuis nog steeds. Alles zelfgemaakt behalve de bonen want die horen bij deze maaltijd gewoon uit blik. Nou ja, uit een pot tegenwoordig. En ik heb er nog wat gesneden komkommer bij gedaan die ik een uurtje in een simpele vinaigrette heb laten staan.
De hoeveelheden zijn voor 4 personen.

1 pond runderriblappen
2-3 grote uien
peper
2 laurierblaadjes
10 kruidnagelen
8 jeneverbessen (vooraf even kneuzen)
1 eetlepel koekkruiden
paar eetlepels (kruiden)azijn
1/2 tot 1 eetlepel rinse appelstroop
1 gv rundvleesbouillontablet
maizena

Snijd het rundvlees in dobbelsteentjes. Pel de uien en snipper ze. Smelt boter in een braadpan en braad hierin het vlees rondom mooi bruin. Voeg de uien toe en laat ze meebakken. Voeg dan de peper, laurierblaadjes, kruidnagelen, jeneverbessen en de koekkruiden toe. Sinds mijn dochter uit huis is, en ik het er dus zelf allemaal weer uit moet vissen, doe ik de jeneverbessen en de kruidnagelen altijd in een thee-ei en dat hang ik in de pan. Voeg nu de (kruiden)azijn en de stroop toe. Giet er dan wat kokend water overheen totdat het goed onderstaat. Vuur hoog totdat het kookt. Weer roeren, deksel op de pan en laat maar stoven op een zeer laag pitje. Ik laat het altijd uren opstaan maar na 2-3 uur is het in principe al klaar. (Bij mij moet het vlees echt in draadjes uit elkaar vallen als je er bij wijze van spreken maar naar kijkt.)
Proeven en op smaak afmaken met peper, azijn of stroop en binden met wat aangemaakte maizena. En natuurlijk het thee-ei verwijderen.


1 opmerking:

 1. Prima recept.
  Hier in Belgixeb durven ze er nog een korstloze (donkere) boterham, bestreken met Dyon-mosterd aan toe te voegen, op het laatst, zeg maar een half uurtje voor alles gereed is. Ook geven sommigen er nog donkere chocolade onder, maar dat is eigenlijk meer voor bij konijn.
  Friet met stoofvlees is hier een gegeerde lekkernij, maar de prijzen die die frietkot-mannen er tegenwoordig voor durven vragen, amaay, daar eet u thuis vier keer van.
  Ben enthousiast over uw blog, veel goede en eenvoudige recepten!
  Bedankt,
  Floor,
  Antwerpen.

  BeantwoordenVerwijderen