dinsdag 25 oktober 2011

Kip uit de Römertopf

Zo, dat is lang geleden! Eerst had ik het zelf weer eens druk met van alles en nog wat en toen moest Web-log in augustus zo nodig gaan migreren. Dat liep helemaal niet zoals verwacht maar sinds vorige week lijkt het bij mij weer in orde te zijn. Nu moet ik nog wel alle artikelen gaan nakijken want accenten en trema's enz. zijn vervangen door vreemde tekens en ik mis ook nog wat artikelen en categorieën. Ook laden nog niet alle foto's zoals het hoort en klopt het formaat ook nog niet. Maar dat controleren en corrigeren is een saai werkje en dat doe ik gewoon beetje bij beetje.
De afgelopen maanden heb ik natuurlijk wel veel gekookt en een stel van die gerechten zal ik binnenkort hier op mijn weblog plaatsen. Maar ik begin gewoon met wat we vandaag hebben gegeten.
Het moest iets met rijst worden, dat was wel zo'n beetje aan de beurt. En T. had zin in kip. Ik ben gaan bladeren in mijn kookschriften en kwam een oud recept van Wina Born tegen dat ik ooit wat heb aangepast. Kip uit de Römertopf, ik kreeg er meteen zin in!
Het was heerlijk, onderstaand het recept voor 2 personen. Voor 4 personen zou ik een hele kip nemen maar nu heb ik twee kippenbouten gebruikt.
Helaas geen foto, we hadden het al op toen ik daar pas aan dacht.

2 kippenpoten
4 plakjes ontbijtspek
1 paprika (vandaag had ik een rode maar het mag ook een groene wezen natuurlijk)
1 flinke ui
2 tomaten
2 teentjes knoflook
een paar takjes peterselie
selderieblad
salie
peper
1 bakje zure room
1 eetlepel olie
1 eetlepel mosterd

Pel de ui en snijd in plakken. Maak de paprika schoon en snijd in reepjes. Snijd de tomaten in kwarten en haal steelaanzet en vocht eruit. Pel de teentjes knoflook en snijd ze in dunne plakjes.
Zet de Römertopf minstens een kwartier in koud water. Leg de plakken ontbijtspek in de Römertopf. Daarop komen de plakken ui, de kruiden en de paprikareepjes.
Bestrooi de kippenpoten aan weerszijden met flink wat peper. Roer de olie en de mosterd even goed door elkaar en kwast daar dan de poten mee in. Leg de poten vervolgens op het ui/paprika/kruidenbedje. Strooi de knoflook over de kip en schik de stukken tomaat naast de kippenpoten. Verdeel de zure room over de kippenpoten.
Doe het deksel erop en zet de Römertopf in de koude oven en stel dan de oven in op 175 graden. Laat de kip in ongeveer anderhalf uur gaar worden. Ik heb de deksel 10 minuten voor tijd eraf gehaald en de grill nog even aangezet zodat het een klein beetje kleur krijgt.

1 opmerking: