zaterdag 10 augustus 2013

Glutenvrije krentenbollen, 2e poging
Na het debacle van de vorige keer heeft het inmiddels 3 jaar geduurd voor ik eindelijk weer zover was om een nieuwe poging te wagen om goede glutenvrije krentenbollen te bakken.
Dit keer besloot ik om uit te gaan van het recept van Jeandrine Kastelein. Zij is bakinstructrice van de NCV en heeft een eigen site vol met geweldige glutenvrije recepten die de moeite waard is om eens een kijkje te nemen. Dat recept heb ik voor een groot gedeelte gevolgd al heb ik er natuurlijk wel het een en ander aan aangepast omdat ik dingen gewoon niet in huis had of liever iets anders gebruikte.
Het eindresultaat was goed. Lekker zachte krentenbollen, goed van smaak, niet droog, maar ze zijn nog steeds wel wat bleek. De volgende keer bestrijk ik ze dun met een mengsel van melk en ei, kijken of ze dan wat donkerder worden.
Ik heb het volgende gebruikt voor 7 krentenbollen:

250 gram Schär broodmix
1 zakje gist van 7 gram
1 zakje vanillesuiker
1 theelepel kaneel
10 gram fiberhusk
zout (als je bakmix gebruikt waar al zout in zit dan hoeft dat natuurlijk niet)
70 gram vloeibare margarine
120 gram heet water
120 gram kookroom
150 gram rozijnen en krenten

Was de krenten en rozijnen en week ze in een bakje met heet water.
Verwarm de oven voor op 45 °C met een bakje water onderin.
Doe het zout bij de bakmix en roer het goed door elkaar. Doe dan de rest van de droge ingrediënten erbij.
Giet het water, de kookroom  en de vloeibare margarine bij de mix.
Mix met de kneedhaken ongeveer 5 minuten op vol vermogen.
Laat de krenten en rozijnen uitlekken, knijp ze uit en dep ze goed roog. Strooi er vervolgens wat glutenvrij meel over en schud het geheel even goed door zodat elke krent en rozijn met meel bestoven is. Roer ze dan door het deeg.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel het deeg in 7 stukken en vorm van elk van die stukken een mooi broodje met je handen. Dat gaat het best als je je handen iets vochtig maakt. Let erop dat de krenten en rozijnen niet al te erg uitsteken, druk ze anders even met je vinger terug het broodje in.
Leg de broodjes op het bakpapier en strijk er wat water overheen.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat de broodjes ongeveer 45 minuten rijzen.
Zet de oven zodra de broodjes in volume verdubbeld zijn op 185 °C en bak ze in ongeveer 30-40 minuten gaar en lichtbruin.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten