Een weblog vol met eenvoudig te maken gerechten voor dagelijkse kost uit de hele wereld. Alle recepten zijn glutenvrij.
woensdag 18 juni 2014
Glutenvrije kruidenmengsels
Het is weer een tijdje geleden dat ik hier wat geschreven heb. Het lijf wil lang niet altijd wat ik zelf wil heb ik weer moeten vaststellen maar gelukkig gaat het nu weer wat beter.
Ik pak de draad gewoon weer op en begin dit keer met wat kruidenmengsels die ik de laatste tijd gemaakt heb. Je kunt natuurlijk van die kant en klare kruidenmixen kopen maar ten eerste bevatten die ontzettend veel zout en ten tweede zijn ze best wel duur. En boven dit alles zijn de zelfgemaakte veel lekkerder vind ik want je kunt er precies indoen wat je zelf lekker vindt. Zo kun je natuurlijk ook mijn mengsels aan je eigen smaak aanpassen.
Ik gebruik geen verse kruiden in mijn mengsels maar altijd de gedroogde vorm. Die wrijf ik altijd tussen mijn vingers fijn, dat kan natuurlijk ook in een vijzel of een oude koffiemolen of iets dergelijks.
Voor alle mengsels geldt dat het het gemakkelijkst is als je eerst alle kruiden in een schaaltje doet, alles goed vermengt en vervolgens in een schoon potje schept. Etiketje erop en klaar. Deze mengsels kun je zeker 2 tot 3 jaar bewaren, maar mocht je denken dat het toch teveel wordt dan begin je gewoon met de helft van de ingrediƫnten.
Voor kip:
3 theelepels knoflookpoeder
3 theelepels uienpoeder
3 theelepels gedroogde peterselie
2 theelepels gedroogde oregano
2 theelepels gedroogde dragon
2 theelepels gedroogde salie
1-2 theelepels witte peper
1 theelepel gedroogde rozemarijn
1 theelepel gedroogde tijm
Voor gyros:
4 theelepels komijnpoeder
4 theelepels paprikapoeder
3 theelepels gedroogde oregano
3 theelepels gedroogde basilicum
2 theelepels gemalen zwarte peper
2 theelepels uienpoeder
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel gedroogde tijm
Voor shoarma:
2 eetlepels paprikapoeder
1 eetlepel knoflookpoeder
1 eetlepel gedroogde peterselie
1 eetlepel uienpoeder
1/2 eetlepel komijnpoeder
1 theelepel kurkuma
1 theelepel kruidnagelpoeder
1 theelepel kaneel
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel witte peper
1 theelepel zwarte peper
Cajunkruiden:
3 eetlepels paprikapoeder
2 eetlepels uienpoeder
2 eetlepels knoflookpoeder
1 eetlepel gedroogde oregano
1 eetlepel gedroogde basilicum
1 theelepel tijm
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel witte peper
1/2 theelepel gemalen komijn
1/2 theelepel gemalen koriander
1/4 theelepel kaneelpoeder
1/4 theelepel gemalen nootmuskaat
1/4 theelepel cayennepeper of naar smaak, T. kan niet goed tegen scherp dus ik gebruik maar weinig
Tacokruiden (pittig):
2 eetlepels chilipoeder
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel gedroogde oregano
1/2-1 eetlepel komijnpoeder
1 theelepel zwarte peper
Ook hier geldt dat eventueel de hoeveelheid chilipoeder verminderd kan worden als je bv. kleine kinderen hebt of niet tegen scherp kunt. Gebruik in dat geval iets meer paprikapoeder.
Labels:
cajun,
glutenvrij,
gyros,
kip,
kruidenmengsel,
kruidenmix,
recept,
shoarma,
taco
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten