Een weblog vol met eenvoudig te maken gerechten voor dagelijkse kost uit de hele wereld. Alle recepten zijn glutenvrij.
donderdag 13 april 2017
Chinese zwarte bonensaus
Vandaag wilde ik wokken en ik had zin in zwarte bonensaus. Nu is die eigenlijk niet glutenvrij te koop en dus moet ik hem dan zelf maken. Dat doe ik normaal met gefermenteerde zwarte bonen, die zijn te koop in de toko, maar die had ik nu niet meer in huis. Nu had ik al een tijdje zitten denken of ik die saus niet met gewone gekookte zwarte bonen kon maken want die gefermenteerde zwarte bonen zijn heel erg zout, iets wat ik eigenlijk moet en wil vermijden. Ik spoel deze bonen altijd wel erg goed maar er blijft toch nog wel veel zout in die bonen zitten dus eigenlijk is het niet een heel geschikt product voor mij. Maar ja, ik ben wel dol op zwarte bonensaus. De moeite waard dus om eens te experimenteren met gewone gekookte zwarte bonen. Ik heb verder mijn gebruikelijke recept gevolgd alleen heb ik meer azijn gebruikt. Want tijdens het fermenteren van groente wordt de groente zuurder doordat de aanwezige suikers door melkzuurbacteriën worden omgezet in melkzuur. Gefermenteerde bonen zijn dus zuurder dan gekookte bonen en dat verschil heb ik met wat extra azijn geprobeerd op te vangen. Ik ben zeer tevreden over het resultaat, de saus was echt heel lekker.
Ik pureer de saus niet, ik hou ervan als je nog kleine stukjes boon terug ziet maar dat is gewoon naar eigen voorkeur natuurlijk. Met de genoemde hoeveelheden maak je genoeg saus voor 4 personen. Ik heb vandaag de helft gebruikt. De rest heb ik in een schone pot in de koelkast gezet, die eten we volgende week nog een keer. Vandaag heb ik gewokt met groene asperges, rode paprika, ui en garnalen. Volgende week combineer ik de saus met biefstuk, peultjes, paprika en taugé.
125 gram gekookte zwarte bonen (ik had zo'n miniblikje gekocht, de volgende keeer kook ik zelf 40 gram bonen die ik de dag ervoor laat weken)
5 teentjes knoflook
2-3 cm gemberwortel
1 bosuitje
sambal oelek naar smaak
2 eetlepels Chinese rijstwijn
2 eetlepels gv zwarte rijstazijn (als je die niet kunt vinden gebruik dan witte)
1 eetlepel gv sojasaus
1/2 eetlepel honing
klein scheutje water
1-2 theelepels maizena om te binden
Pel de teentjes knoflook en schil de gemberwortel. Hak allebei zeer fijn. Verwijder het onderste stukje van het bosuitje en hak het bosuitje zeer fijn. Als je bonen uit blik gebruikt laat deze dan goed uitlekken. Hak de boontjes vervolgens grof. Doe wat zonnebloemolie in een pannetje en fruit daarin de knoflook en de gemberwortel. Voeg vervolgens het bosuitje toe en laat even mee fruiten. Voeg nu de sambal, rijstwijn, rijstazijn, sojasaus, honing en water toe en roer het geheel goed door. Laat een minuut of 10 zachtjes koken. Bind de saus vervolgens met de maizena die je hebt los geroerd met wat water. Pureer de saus indien gewenst. Proef de saus en voeg naar smaak azijn of honing toe.
Labels:
China,
Chinees,
glutenvrij,
recept,
saus,
zwarte bonensaus
vrijdag 7 april 2017
Risotto primavera oftewel voorjaarsrisotto
Voorjaarsrisotto, risotto primavera in het Italiaans. Ik had er al een tijdje zin in en zondag was het zover. En zoals elke keer heb ik me ook nu voorgenomen om het vaker te maken., Zo lekker, zo zacht en romig en eigenlijk is het helemaal niet zoveel werk.
T. en ik aten samen en voor ons tweeën heb ik het volgende gebruikt:
175 gram risottorijst
ca. 5 dl. groentebouillon
1 glas witte wijn (kan weggelaten worden, neem dan wat meer bouillon)
1 ui
1-2 teentjes knoflook
1 bosje groene asperges
2-3 handjes diepvries doperwten
2-3 handjes diepvries tuinbonen
oregano
paar klontjes boter
Parmezaanse kaas
Pel de ui en snipper hem fijn. Verwijder de houtige onderkanten van de asperges. Snijd de koppen van de asperges en houd deze apart. Snijd de aspergestelen in kleine stukjes. Fruit de ui en de stukjes aspergesteel in olijfolie totdat de stukjes zacht zijn. Voeg de knoflook toe. Maal er wat peper over. Voeg nu de rijst toe en roer goed totdat alle rijstkorrels met olie/boter in aanraking zijn geweest en mooi glanzen. Voeg nu telkens een beetje wijn toe en roer goed todat alle vocht is opgenomen. Herhaal dit tot alle wijn is gebruikt en begin dan aan de bouillon met saffraan. Telkens goed roeren, dat is eigenlijk een van de belangrijkste dingen van een goede risotto. Het kan zijn dat je aan de wijn en bouillon niet voldoende hebt, voeg dan telkens een beetje water toe. De risotto moet lekker smeuig worden. Op de verpakking van de rijst staat hoelang het duurt voordat het gaar is. Ik proef meestal na zo'n 20 tot 25 minuten. Als de rijst gaar is dan roer je er nog een paar kleine klontjes boter door en eventueel nog wat Parmezaanse kaas.
Labels:
glutenvrij,
groente,
hoofdgerecht,
Italiaans,
Italie,
recept,
risotto,
Vegetarisch
zaterdag 1 april 2017
Ikan boemboe bali (Indische vis)
Van de week dacht ik ineens aan nog een Indisch recept dat ik van mijn moeder heb geleerd namelijk dat van Indische vis zoals wij dat thuis noemden, De officiële naam is ikan boemboe bali geloof ik maar bij ons heette dat dus Indische vis. Dat recept, en dan vooral het sausje, was al iets moeilijker te maken dan het recept van lapies ajam maar ook nog heel goed te doen voor mij als tienjarige. Alleen de vis bakken kostte me altijd wel moeite, dat moest mijn moeder doen want bij mij braken de stukken vis altijd doormidden of bleven ze aan de pan plakken. Maar goed, inmiddels is dat geen probleem meer natuurlijk. 's Avonds dus maar gauw vis uit de vriezer gehaald en in de koelkast gelegd en woensdag heb ik het klaargemaakt. Ik kies meestal voor schelvis of kabeljauw, het originele recept gaat volgens mij uit van makrelen maar ik heb liever vis waar iets minder graten inzitten, Maar dat is het fijne van dingen zelf maken, je kunt dan alles naar je eigen smaak aanpassen. Hetzelfde geldt voor de hoeveelheid lomboks die je gebruikt. T. kan niet meer zo goed tegen scherp eten en dus beperk ik me tegenwoordig tot een klein beetje sambal oelek. Mijn moeder deed er altijd een stuk of vier á vijf lombok rawit in, van die kleine gedroogde pepertjes, die waren flink heet. Maar wat minder scherp is ook erg lekker.
Zoon- en dochterlief aten mee woensdag en voor ons vieren heb ik het volgende gebruikt:
4 stukken vis
2 eetlepels tamarinde
peper naar smaak
eventueel gv bloem om de vis wat op te bloemen, mijn moeder deed dat altijd, ik soms
sausje:
4 sjalotjes (of 1 middelgrote ui)
3 teentjes knoflook
2 cm gemberwortel
1-2 theelepels trassi
sambal oelek of fijngesneden lomboks naar smaak
2 eetlepels gv ketjap
klein stukje goela djawa ( je kan ook 2 theelpels bruine suiker gebruiken)
2 eetlepels (rijst)azijn
scheutje water
Smeer de stukken vis in met tamarinde en maal er peper over. Laat even intrekken. Als je de vis wilt bestrooien met gv bloem dan moet je dit vlak voor het bakken doen.
Pel en snipper de sjalotjes of de ui fijn. Schil de gemberwortel en hak fijn. Verwarm wat olie in een sauspan en fruit de sjalotjes hierin samen met de gemberwortel. Voeg zodra de uitjes glazig worden de trassi, sambal of lombok en de knoflook toe. Laat dit even meebakken en doe er vervolgens de ketjap en de rijstazijn bij. Even doorroeren en dan een scheutje water erbij. Los de goela djawa of de suiker in het sausje op, Proef en maak op smaak af. Bak de stukken vis in wat boter of olie rondom bruin en laat ze vervolgens in het sausje verder garen. Als je dat gemakkelijker vindt dan an je natuurlijk ook de vis gaar bakken en vervolgens serveren en de saus er apart bij geven.
Labels:
glutenvrij,
hoofdgerecht,
ikan,
Indisch,
Indonesisch,
ketjap,
recept,
vis
Abonneren op:
Posts (Atom)