zondag 13 maart 2011

Makkelijke kip uit de oven
Sinds een half jaar kookt mijn zoon zelf. Elke dag moet hij verzinnen wat hij gaat eten, boodschappen ervoor doen en het dan ook nog maken. Dingen die de meeste mensen normaal zijn maar die voor hem extra moeilijk zijn. Gelukkig heeft hij een fantastisch doorzettingsvermogen als hij iets wil. Dat heeft hij al eerder bewezen toen hij wilde leeren fietsen. Ook zoiets waarvan eigenlijk werd gedacht dat hij het nooit zou kunnen maar dat hem uiteindelijk, na letterlijk veel vallen en opstaan, toch is gelukt zodat wij hem op zijn 26e zijn eerste echte fiets konden geven. En nu dus zelf koken. Omdat de begeleiding van het centrum waar hij woont het op dat gebied jammerlijk liet afweten hebben we afgesproken dat ik hem elke week kookles zou geven. Makkelijke maar wel gevarieerde recepten want mijn zoon is een echte lekkerbek en hij lust alles. De afgelopen maanden kookt hij een keer in de week onder mijn begeleiding bij ons en zo heeft hij zijn mogelijkheden inmiddels flink uitgebreid. Hij heeft er feeling voor die jongen en vindt het heel leuk om te doen. Met kerst hebben we hem een oven gegeven want die miste hij nog. En inmiddels hadden wij ook het idee dat hij er wel aan toe was. Bij de kooklessen zijn we toen overgeschakeld naar ovenrecepten. Het onderstaande recept is er eentje van.
De hoeveelheden zijn voor 2 personen ofwel voor 1 persoon voor 2 dagen.

2 kippenbouten of 4 drumsticks of 4 kipkarbonaden

kruidenmogelijkheid 1:
peper
paprikapoeder
kerriepoeder

kruidenmogelijkheid 2:
peper
ras el hanout
kaneel
djinten

400 gram diverse groenten (bv. een zak wokgroenten) maar je kunt ook losse groenten nemen. Denk aan prei, boontjes, paprika, winterpeen, tomaten.
2-3 teentjes knoflook
ui
een paar eetlepels (olijf)olie

Wrijf de kipdelen in met kruidenmogelijkheid 1 of 2. Verwarm de oven voor op 200 graden. Als je losse groenten gebruikt dan moet je die eerst schoonmaken en in kleine stukken snijden.
Doe de groenten in de ovenschaal. Pers de knoflook boven de groenten. Giet de olie over de groenten en roer het goed door. Leg de kip op de groenten in de ovenschaal. Schuif de schaal in de oven en laat het in ongeveer 60 minuten gaar worden. Af en toe moet je de stukken kip even omdraaien.

Wij eten er altijd rijst bij maar het is ook heerlijk met brood(jes).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten