donderdag 4 oktober 2012

Babi pangang verbeterde versie

En zo zijn er weer eens maanden voorbij voordat ik tijd en zin heb om eens aan mijn weblog te werken. En voor de zoveelste keer heb ik me nu voorgenomen om het weer regelmatig bij te houden...
Ik ben de laatste tijd weer aan het sukkelen geweest, heb momenteel naast m´n normale gezondheidsproblemen een nekhernia waar ik toch wel behoorlijk wat pijn van heb, en dan is uitgebreid in de keuken staan niet echt een optie.
Maar nu na ettelijke weken fysiotherapie gaat het weer wat beter en had ik eindelijk weer eens energie om lekker in de keuken bezig te zijn.
Gisteren kwam onze zoon eten en ik heb babi pangang gemaakt. Nu ben ik al jaren bezig om het babi pangangrecept van mijn moeder te verbeteren zodat het steeds meer op de babi pangang van " de Chinees" begint te lijken. De saus lukte al heel aardig maar het vlees was nog steeds niet helemaal naar mijn zin. Gisteren heb ik weer wat nieuws geprobeerd en het resultaat was werkelijk heel goed. Het was de beste babi pangang die ik ook gemaakt heb. Wat heb ik anders gedaan? In plaats van het vlees te marineren en daarna te bakken heb het in een marinade met water gekookt. Daarna heb ik het gebakken en daardoor kreeg het vlees dezelfde structuur en ´bite´ als die in de gekochte babi pangang. Ik was helemaal blij. Man en zoon overigens ook, die hebben flink zitten eten.
OK, het recept. Voor 3 personen heb ik het volgende gebruikt:

4 schouderkarbonades

Marinade:
2 eetlepels ketjap manis
3 teentjes knoflook
verse geschilde gemberwortel (2-3 cm)
3 eetlepels rijstwijn of evt. sherry
1/2 theelepel steranijspoeder (je kunt evt. ook Chinees vijfkruidenpoeder gebruiken)
sambal oelek naar smaak

Saus:
200 ml tomatenketchup
1 flinke scheut zoetzure chilisaus
sambal oelek naar smaak
2 teentjes knoflook
4 eetlepels (witte rijst)azijn
3 eetlepels gembersiroop
1 eetlepel glutenvrije sojasuas (ik heb die van Kikkoman)
peper naar smaak

atjar tjampoer (gewoon zoveel als je zelf lekker vindt)

aardappelzetmeel om te binden (maizena kan ook maar aardappelzetmeel geeft dat mooie glazige aan de saus)

Leg de karbonades in een pan en doe er alle ingrediënten voor de marinade bij. Giet er dan water op totdat het vlees net onderstaat. Zet de pan op het vuur en kook de karbonades ongeveer 3 kwartier. Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen. Dep ze vervolgens goed droog en verwijder het bot.
Roer in een schaal alle ingrediënten voor de saus door elkaar.
Ik bak de lappen vlees in zijn geheel in een meer dan ruime hoeveelheid olie. Als het vlees gebakken is dan even laten uitlekken en dan in reepjes snijden.
Giet de saus in een pan en voeg dan ongeveer 3 dl. water toe. Warm de saus goed door en proef of de smaak goed is.  Bind de saus met wat aangemaakt aardappelzetmeel of maizena. Doe er dan de atjar bij.
Leg de vleesreepjes op een schaal en giet er de saus over.

Gisteren hebben we er natuurlijk witte rijst bij gegeten en heerlijke snijbonen. Gewoon beetgaar gekookt en een beetje peper erover gemalen. Meer is niet nodig naast de babi pangang.
Helaas geen foto dit keer. Het was al op voordat ik bedacht dat er eigenlijk een foto gemaakt had moeten worden...

1 opmerking:

  1. Lijkt me heerlijk Marloes, wat rot dat je er ook nog een nekhernia bij hebt. Beterschap!
    groetjes Gerda

    BeantwoordenVerwijderen