maandag 3 maart 2014

Glutenvrije loempia´s van rijstvellen




Ik ben de laatste weken weer wat uitgebreider aan het koken. Wel veel routine maaltijden, ´ouwe gouwe´ zoals mijn zoon altijd zegt, maar dat is al beter dan de hapsnap maaltijden die we daarvoor veel hebben gegeten.
Maar nu begin ik ook weer zin te krijgen in experimenten. Gewoon nieuwe dingen uitproberen. Zo had ik al een tijdje in mijn hoofd om glutenvrije loempia´s te maken van glutenvrij bladerdeeg. Dat had ik gezien op de site van Renske, die haar loempia´s zo maakte en in de oven afbakte.
Vanmorgen heb ik dus de vulling gemaakt en het bladerdeeg uit de vriezer gelegd om te ontdooien en vanmiddag ging ik vol goede moed aan de slag.
Ik wilde 4 grote loempia´s maken dus het bladerdeeg in 4 stukken gesneden en dat heb ik dun uitgerold.
Vreselijk, het begon al te scheuren als je er alleen maar naar keek. Geen succes dus.
Het bladerdeeg ligt nu in de koelkast, daar bak ik morgen wel wat anders mee. Maar ja, wat moest ik nu met mijn loempia´s? Ik heb altijd rijstpapier in huis maar ik ben er niet kapot van. Als je loempia´s van rijstpapier gaat bakken verschijnen er allemaal blazen en het resultaat is gewoon niet loempia-achtig.
Vandaag moest ik wel, mijn bladerdeeg experiment was uiteindelijk mislukt.
Toch zijn het mijn beste glutenvrije loempia´s ever geworden. Ik heb het dubbele aantal rijstvellen per loempia gebruikt en, en dat zorgde vooral voor het resultaat van vandaag, ik heb de loempia´s voor het bakken ingesmeerd met een papje van ei, glutenvrij meel en wat water.
Uiteindelijk was ik dus helemaal blij met het resultaat!

Voor 4 grote loempia´s heb ik het volgende gebruikt:
16 vierkante rijstvellen
4 eieren
glutenvrije sojasaus (ik gebruik Kikkoman glutenfree soysauce)
peper
1-2 eetlepels Schär Mehl

en voor de vulling:
400 gram Oosterse wokgroente (je kunt gebruiken wat je wilt, ik deed het nog een beetje gemakkelijk)
150 gram taugé
150 gram nasivlees
1 theelepel trassi
sambal oelek naar smaak
1 theelepel ketoembar
1 theelepel djinten
1 eetlepel ketjap kental

Ik heb eerst de vulling gemaakt. Vlees gebakken  in wat olie met trassi en sambal, ketoembar en djinten. Toen de groente erbij en even laten meebakken. Dan de ketjap toevoegen en de taugé. Eventueel overtollig vocht af gieten of de vulling uit laten lekken. Laat afkoelen voordat je de loempia´s gaat vouwen.

Kluts de eieren met wat peper en een scheutje sojasaus.

Leg twee rijstvellen even in wat water totdat ze zacht beginnen te worden.
Leg een vel op een stuk bakpapier of een vochtige theedoek en kwast het eimengsel er dun overheen. Leg het tweede vel voor de helft overlappend op het eerste zodat een rechthoek ontstaat.
Bestrijk ook het tweede vel in met het eimengsel.
Maak nu een derde vel zacht in wat water en leg het dan zo op de rechthoek dat er links en rechts evenveel uitsteekt. Ook dat derde vel bestrijk je weer met ei.
Leg een kwart van de vulling op het midden van het derde vel.
Week een vierde vel en leg dat over de vulling op dezelfde plaats als het derde vel.
Druk het heel goed aan zodat er zo min mogelijk lucht in de loempia komt. Dit is belangrijk want als je straks de loempia gaat bakken en er zit veel lucht in dan heb je kans dat de loempia gaat scheuren.
Kwast het vierde vel ook dun in met ei.
Vouw nu de linker- en de rechterflap om (even met de eikwast erover) en de boven. en de onderflap.
Maak zo nog drie loempia´s.
Als het goed is heb je nu toch nog eimengsel over. Doe daar het glutenvrije meel bij en klop het tot een dik papje. Eventueel kun je iets water toevoegen.
Pak nu je eikwast en bestrijk de loempia´s aan beide kanten met het papje.
Laat olie heet worden en bak de loempia´s aan beide kanten mooi bruin (ca. 3 minuten per kant).
Even laten uitlekken op keukenpapier en dan serveren met wat sambal en ketjap.








3 opmerkingen:

  1. Wat ziet dat er lekker uit, snel een keer andere loempia vellen halen, mmmmm

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ziet er lekker uit. Heb je dit in de frituur gedaan of in een koekenpan?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb deze in een koekenpan gebakken waar ik flink veel olie in had. Ze moeten echt wel kunnen drijven.
    Succes met bakken!

    BeantwoordenVerwijderen