woensdag 23 november 2016

Glutenvrije Bulgaarse gyuvech





Gisteren waren T. en ik even bij de Glutenvrije Super Eindhoven. Daar wippen we regelmatig even binnen om (vooral) broodjes en koekjes te halen. Ook dit keer kwamen we weer met een tas vol lekkere dingen de deur uit. Nu zit er een paar winkeltjes verderop, op nummer 125, nog een heel leuk zaakje, l´Oriental Sofia en daar ontdekten we een prachtige Bulgaarse aardewerk pot voor een heel schappelijke prijs. Die hebben we gekocht en daar heb ik vandaag gyuvech (spreek uit als joe-ve-tsje met de klemtoon op de tweede lettergreep) in gemaakt, Het was heel erg lekker, ook T. en onze kinderen waren erg enthousiast .
Je ziet dit gerecht over de hele Balkan, alleen de naam is telkens wat anders, dzhuvech/dyuvats/djuvec/gyuvech. En dat laatste wordt gebruikt in Bulgarije en ik heb dus nu een Bulgaarse pot en daarom noem ik het ook gyuvech.
Er zijn veel verschillende bereidingswijzen voor dit gerecht. Het kan met rundvlees, varkensvlees, kip of lamsvlees en het kan zelfs met vis. Ook wat groente betreft zie je veel verschillen. Eigenlijk kan er alles in wat voorhanden is en wat je lekker vindt. En verder is het een kwestie van lang in de oven maar wel op een lage temperatuur. Voordat ik de pot ging vullen heb ik hem eerst een half uurtje laten weken in koud water. Als je nu niet zo´n pot hebt dan kan dit natuurlijk ook in een ovenschaal, dat moet er dan wel een met deksel zijn. Maar je zou ook bv. een tajine kunnen gebruiken of een Römertopf.

Goed, voor ons vieren heb ik het volgende gebruikt (er bleef nog een bakje over dat dochterlief heeft meegenomen):

750 gram riblappen
1 ui
2 stelen prei
2 puntpaprika´s
2 winterpenen
4 teentjes knoflook
4 tomaten
1 theelepel gerookt paprikapoeder
2-3 eetlepels gewoon paprikapoeder
2 theelepels bonenkruid
peper
cayennepeper naar smaak
ca. 750 ml runderbouillon
250 gram rijst (ik had parboiled langkorrelrijst)

Laat het vlees op kamertemperatuur komen en snijd het in stukjes. Pel en snipper de ui grof. Snijd de prei in dikke halve ringen, was deze goed en laat in een vergiet uitlekken. Schil de winterpenen, snijd ze in de lengte doormidden en snijd ze dan in dikke plakken. Snijd de paprika´s in niet te kleine stukken. Snijd de tomaten doormidden, verwijder de steelaanzet en snijd ze in kleine blokjes.
Maal peper naar smaak over de stukjes vlees en bak deze vervolgens in porties in wat hete boter rondom bruin, schep ze uit de boter en doe ze in de pot. Fruit in dezelfde pan de ui en de knoflook en doe daar dan het paprikapoeder en het bonenkruid bij. Even op temperatuur laten komen en dan de tomatenblokjes erbij, de cayenne peper en een scheutje van de runderbouillon. Roer de aanbaksels goed los en giet het geheel vervolgens in de pot. Ook de stukjes prei, paprika en winterpeen kunnen nu in de pot. Als laatste gaat de rijst erbij en de rest van de bouillon, roer alles nog een keer goed door en doe het deksel op de pot. Zet de pot in een koude oven, dus niet voorverwarmen, en stel de oven in op 4 uur. Ik heb de eerste 2 uur de oven op 160°C gezet en hem toen terug gedraaid naar 120°C. Halverwege heb ik een keer gekeken of er wel genoeg vocht in de pot zat, maar de hoeveelheid vocht was precies goed. Mocht je nu aardappels in plaats van rijst willen gebruiken dan kan dat natuurlijk zonder meer maar dan zou ik wel flink wat minder bouillon gebruiken. En mocht je kip of varkensvlees gebruiken dan kan de ovenduur natuurlijk met een paar uur verkort worden.
Hieronder nog een foto van de pot met inhoud vlak voordat hij de oven inging,








Geen opmerkingen:

Een reactie posten