vrijdag 9 december 2016

#decemberglutenvrij, een praatje en een receptje

Logo gemaakt door Bakers and Fakers


Kennen jullie die adventskalenders waar je vanaf 1 december tot en met kerstavond elke dag een luikje openmaakt met een plaatje of chocolaatje erachter? Het is een soort aftelkalender tot de kerst. Wij hebben een glutenvrije aftelkalender voor jullie in petto. Niet tot kerst, maar zelfs tot het nieuwe jaar!

Vanaf 1 december tot nieuwjaarsdag verschijnt er elke dag één blog van één van ons met als thema december. Als een soort estafette geven we de virtuele pen elke dag aan elkaar door. Gisteren was de beurt aan Gerda van Glutenvrij hoort erbij, neem daar eens even een kijkje, en vandaag is het mijn beurt om een artikel te plaatsen voor onze digitale glutenvrije adventskalender.

Dit keer wilde ik het hebben over balans in december. Ik heb nogal de neiging om allerlei glutenvrije baksels en dergelijke te kopen en te bakken voor T. Veel meer dan hij nodig vindt maar ik ben altijd bang dat hij wat tekort komt, zeker in deze tijd van het jaar waarin de nadruk toch al ligt op lekker eten en drinken. En als ik eerlijk ben dan heeft hij gewoon gelijk. Ik stop mezelf momenteel ook niet de hele dag vol met koekjes en dergelijke. En toch heb ik de laatste tijd speculaas voor hem gekocht, gevuld en gewoon, o en natuurlijk ook een speculaaspop. En een lekkere amandelstaaf en nog maar wat gevuld speculaas want dat vindt hij wel erg lekker, en kruidnootjes, handenvol kruidnootjes.
Als hij het allemaal voor Sinterklaas had opgegeten was hij minstens 5 kilo aangekomen. Gelukkig is hij verstandiger dan ik en daarom ligt er inmiddels van alles in de vriezer waar hij het de komende weken wel uit zal halen.
Ik sta dan altijd van mezelf te kijken. Waarom doe ik dat? Zelf let ik altijd heel goed op. Ik kan me heerlijk te buiten gaan aan lekker eten maar dan hou ik me de dag(en) erna echt in, hou een balansdag. Zo blijf ik mooi op gewicht. Maar ik heb altijd het idee dat ik T., omdat hij coeliakie heeft en dat glutenvrije dieet moet volgen, niets tekort moet doen en dan sla ik dus door. Ik zal me met kerst eens proberen in te houden..de balans proberen te vinden.

Goed, tot zover deze korte overpeinzing. Nu dan een receptje voor een balansdag. En, zoals jullie gewend zijn van mij, eenvoudig te maken en lekker snel klaar.

Gevulde paprika maar dit keer met vis!

Voor T. en mij samen gebruik ik het volgende:

3 paprika´s
2 stukken vis, bv. pangasius
2 bosuitjes
1 teentje knoflook
4-5 champignons
1/2-1 theelepel sesamolie
1/2-1 eetlepel gv sojasaus (ik heb die van Lee Kum Kee)
peper naar smaak

Halveer de paprika´s, verwijder de zaadlijsten, en blancheer ze 2 minuten in kokend water. Giet af en laat goed uitlekken. Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de vis, bosuitjes, knoflook en champignons fijn en vermeng ze met de rest van de ingrediënten. Vul met dit mengsel de halve paprika´s en leg die in een ovenschaal. Zet de schaal 20 minuten in de oven zodat het vismengsel goed gaar wordt.
Wij eten het altijd met rijst.
Morgen is Schrijfsels van mij aan de beurt bij onze adventskalender.

3 opmerkingen:

  1. Hi Marloes,

    wat een lekker simpel gerechtje. Inderdaad is het heel handig (en verstandig) om zeker met deze dagen te zorgen voor balans.

    groetjes, Linda

    BeantwoordenVerwijderen