Een weblog vol met eenvoudig te maken gerechten voor dagelijkse kost uit de hele wereld. Alle recepten zijn glutenvrij.
dinsdag 30 september 2014
Sin chao mihoen oftewel mihoen Singapore
T. en ik zijn allebei dol op mihoen Singapore. We kochten dat in onze verkeringstijd al regelmatig bij de Chinees, mits onze portemonnee het toeliet, en ook later bleef het een favoriet gerecht. Toen bij T. coeliakie werd vastgesteld konden we het helaas niet meer halen. In het vlees dat in het gerecht wordt verwerkt zit hoisinsaus en glutenvrije hoisinsaus moet je met een lantaarntje zoeken. Eigenlijk is alle hoisinsaus die op de markt is niet glutenvrij, er zit overal tarwemeel in. Een enkele keer vind ik ineens een merk dat wel kan en dan sla ik daar meteen wat potten van in maar omdat het assortiment bij de verschillende toko´s hier nogal wisselt moet ik telkens weer opnieuw zoeken.
Momenteel heb ik niets meer staan maar ik wilde toch heel graag mihoen Singapore eten compleet met cha siu vlees. Normaal gesproken maak ik de marinade voor dat vlees met oa. hoisinsaus en honing. Wat ik tegenwoordig als alternatief gebruik is een zakje saus van Amoy, Mix & wok zwartebonensaus. Dat lijkt wel op hoisinsaus en is glutenvrij. Nu zit daar al suiker in en dus laat ik de honing dan weg.
Ik gebruik meestal mager varkensvlees voor cha siu maar de Chinees gebruikt er het liefste vrij vet vlees voor, buikspek of een schouderstuk. Als je geen varkensvlees eet dan kun je natuurlijk ook kippenvlees gebruiken, ik zou dan zelf voor kippendijvlees gaan. Dat wordt minder snel droog dan kipfilet en ik vind er meer smaak aan zitten. Als je het vegetarisch wilt dan kun je het vlees en de garnaaltjes gewoon helemaal weglaten en bij voorbeeld wat meer champignons gebruiken.
Het is een vrij bewerkelijk gerecht, veel snijwerk en je moet het vlees vooraf in de marinade zetten.
Meestal maak ik een grote pan zodat we er twee dagen van kunnen eten.
De hoeveelheden hieronder zijn dan ook voor 4 (grote) eters.
300 gram varkensvlees naar keuze
1 zakje Amoy, Mix & wok zwartebonensaus
1-2 eetlepels witte rijstazijn
1 eetlepel gv oestersaus
1 theelepel steranijspoeder (je kunt ook Chinees 5-kruidenpoeder nemen)
1 theelepel rode kleurstof (optioneel)
óf
300 gram varkensvlees naar keuze
1 eetlepel honing
1 eetlepel gv oestersaus
1 eetlepel gv hoisinsaus (indien niet te koop maar gewoon weglaten)
1 eetlepel gv ketjap
1 eetlepel gv sojasaus
1 eetlepel Chinese rijstwijn
1 theelepel rode kleurstof (optioneel)
1 bosje lenteui
ca. 150 gram peultjes
half bakje champignons
5 worteltjes
1 gele paprika
Spaanse peper naar smaak
gv oestersaus
gv sojasaus
1-2 theelepels sesamolie
kerriepoeder naar smaak (ik gebruikte bijna 3 volle eetlepels garam massala)
knoflook (ik gebruikte 5 teentjes)
gember (ik had een stuk van zeker 5 cm)
1 pak mihoen (250 gram)
2 eieren
200 gram taugé
200 gram garnaaltjes
olie om mee te wokken
Roer alles voor de marinade van het cha siu vlees door elkaar. Snijd het vlees in de lengte in repen en leg die in de marinade. Laat het een paar uur intrekken. Wel een paar keer omdraaien.
Om de mihoen mooi los te krijgen en zo te kunnen bakken dat het geen natte bende wordt moet je de aanwijzingen op de verpakking van de mihoen gewoon negeren. Dus niet in heet water koken of wellen want dan krijg je plakkerige mihoen en dat wil je niet. De mihoen moet wel voorgeweekt worden maar dat gebeurt in KOUD water. Zorg dat de mihoen onderstaat en laat het een half uur staan. Doe de mihoen vervolgens over in een vergiet en laat het heel goed uitlekken. Je hebt nu hele mooie losse sliertjes die straks prima bakken en dan zo gaar zijn.
Snijd de paprika, worteltjes en peultjes in smalle reepjes en de lenteuien in schuine ringetjes.
Schil het stuk gember en hak het fijn, pel de knoflooktenen en hak fijn. Ik hou de de verhouding knoflook:gember op 1:1 dus de hoopjes gehakte gember en knoflook moeten even groot zijn.
Hoeveel je gebruikt hangt af van je eigen smaak. Net zoals de Spaanse peper. T. kan niet zo goed meer tegen scherp eten en dus heb ik vandaag maar een halve gebruikt. Hak de Spaanse peper ook fijn.
Kluts 2 eitjes en bak daar in een koekenpan in wat olie of boter een dun omeletje van en snijd dat in reepjes.
Haal een uur voordat je wilt gaan eten het vlees uit de koelkast zodat het een beetje op kamertemperatuur kan komen. Anders koelt de olie te sterk af zodra je gaat wokken. Snijd het vlees in kleinere stukken. Laat de marinade gewoon op het vlees zitten, je hoeft het er niet af te vegen.
Zet je wok op hoog vuur en laat de pan heel erg heet worden. Doe een flinke eetlepel olie in de wok en leg er voorzichtig de stukjes vlees in. Roerbak ze een paar minuten en schep ze vervolgens met een schuimspaan uit de pan op een bord of zo. Verhit de wok opnieuw, eventueel kun je iets olie toevoegen, en doe dan de gehakte gember, knoflook en Spaanse peper in de pan. Laat een halve minuut bakken en voeg dan de lenteui, paprika, peultjes en wortel toe. Bak deze een paar minuten mee terwijl je constant alles blijft omscheppen. Vervolgens kunnen de champignons erbij, deze bak je een minuutje mee, en dan de taugé. Voeg nu een scheutje gv sojasaus toe, een eetlepel oestersaus, de sesamolie en de kerrie Schep het geheel nog een keer om en voeg dan de mihoen toe.
Schep het geheel telkens om totdat alles goed verdeeld is. Dit is altijd wat lastig om te doen vind ik maar met wat geduld kom je er wel. Op het laatst mogen de garnaaltjes en de stukjes omelet erbij en ook de achtergehouden stukjes vlees. Schep het allemaal nog eens goed om en klaar is je mihoen Singapore!
Labels:
Chinees,
chow mein,
glutenvrij,
hoofdgerecht,
mie,
mihoen,
mihoen Singapore,
recept,
roerbakken,
sin choa mihoen,
stir fry
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten