vrijdag 10 juli 2009

Kapucijnertafel




Een paar jaar geleden was ik actief voor de website Genieten van Vers. Daar schreef ik artikelen en recepten voor. De website is inmiddels ter ziele maar alles wat destijds daar geplaatst is heb ik natuurlijk nog wel zelf.
Zo ook het verhaal over de kapucijnertafel. Momenteel zijn er verse kapucijners en die heb ik vorige week hiervoor gebruikt. Heerlijk! Voor twee personen had ik toen anderhalve kilo ongedopte kapucijners.

De mogelijkheden van de kapucijnertafel op een rij
Kapucijners zijn oorspronkelijk afkomstig uit Turkije. Toch is het nu een typisch Nederlandse groente die in het buitenland amper gegeten wordt. Kapucijners kun je uitstekend combineren met allerlei soorten vlees en groente.
Een aparte maaltijd is de kapucijnertafel. Dit is eigenlijk een soort Hollandse rijsttafel alleen is het niet met rijst maar met kapucijners. Een andere naam is ook wel Captains Dinner.
De basis is een schaal met warme kapucijners en daarbij worden allerlei verschillende bijgerechten geserveerd. Als ik een kapucijnertafel maak zorg ik dat ik altijd een stuk of twaalf bijgerechtjes heb maar dan tel ik ook de augurken uit een potje mee !
Hieronder vind je wat mogelijkheden:

De basis         
De basis van de kapucijnertafel is natuurlijk de schaal met gekookte warme kapucijners. Per persoon ongeveer 100 gram gedroogde kapucijners rekenen.Was de kapucijners en laat ze een nacht weken in 1 liter water. Kook de kapucijners ongeveer 1 1/2 uur in het weekvocht tot ze gaar zijn. Giet ze af en doe ze in een schaal.

Bijgerechten van vlees/ei         
Gehaktballetjes:
Meng 400 gram rundergehakt met 1 ei, 'n klein beetje sambal, peper, nootmuskaat en wat glutenvrij paneermeel in een kom. Draai hier kleine gehaktballetjes van en bak deze in wat hete boter mooi bruin en gaar. Houd de balletjes warm.
Uitgebakken spekblokjes:
Snijd een flinke speklap in kleine blokjes of neem blokjes vet gerookt spek. Bak deze in weinig boter lekker knapperig. Houd de spekjes warm.
Knakworstjes:
Verwarm knak- of cocktailworstjes en giet ze daarna af. Houd de worstjes warm.
Honing-ketjap-vlees:
Snijd wat doorregen varkenslappen in stukken en leg ze in een kom. Maak een marinade van een scheut olie, 5 eetlepels ketjap, 2 eetlepels honing, 1 afgestreken theelepel djahe en wat peper. Giet dit over het vlees en laat het minstens 2 uur marineren. Haal het vlees uit de marinade en bak het vlees in hete olie bruin en gaar. Steeds omscheppen. Giet er wat marinade over. Houd het vlees warm.
Kruiden-ham:
Snijd een dikke plak gekookte ham in dobbelsteentjes. Roer wat mierikswortel door een bekertje zure room. Meng de ham door het sausje.
Kerrie-vlees:
Snijd het bot van een schouderkarbonade weg. Snijd het vlees in blokjes. Snipper een kleine ui fijn. Fruit deze in wat boter totdat ze glazig is. Voeg dan het vlees en een theelepel kerriepoeder toe. Bak het vlees gaar en houd het warm.
Gekookte eieren met ketjapsaus:
Kook 4 eieren hard, pel ze en snijd ze in plakjes. Snipper 2 sjaotjes en 1 ontpitte lombok heel fijn en meng dit met 3 eetlepels ketjap, 1 theelepel bruine suiker en wat citroensap of azijn. Giet dit sausje over het ei en laat het intrekken.

Bijgerechten van groente/fruit         
Komkommer:
Schaaf een komkommer aan plakjes en snipper een uitje fijn. Doe dit in een schaal en sprenkel er een dressing van 3 delen olie, 1 deel azijn en peper over. Strooi er gehakte peterselie en bieslook over.
Gebakken uien:
Snipper 8 niet te kleine uien. Bak ze op laag vuur in de boter of olie tot ze gaar zijn. Strooi er wat paprikapoeder overheen en roer de uien goed door. Even mee laten bakken. Doe er dan de sambal bij en sprenkel er wat ketjap over. Goed roeren.
Gebakken appelplakken:
Schil een paar goudreinetten, haal de klokhuizen eruit en snijd ze in plakken. Bestrooi de plakken appel aan allebei de kanten met een mengsel van suiker en kaneel. Bak ze in een koekenpan in de boter lichtbruin.
Paprikasaus:
Snipper een halve rode paprika en een kleine ui. Fruit dit samen met een teentje knoflook in wat olie. Voeg een eetlepel tomatenpuree toe, een snufje cayennepeper en 3 dl bouillon. Binden met aangelengde maizena.
Gebakken champignons:
Borstel de champignons en snijd ze in vieren. Pel en snipper een uitje. Bak de ui in wat boter tot ze bruin is. Voeg dan de champignons toe samen met een klein teentje knoflook, wat paprikapoeder en wat peper. Even laten bakken.
Gebakken tomaat:
Snipper een klein uitje en snijd een paar tomaten in dikke plakken. Bestrooi de tomaat met paprikapoeder. Laat de ui en de tomaat in wat boter zachtjes gaar stoven.
Gegrilde tomaat:
Doe wat olie in een kopje en strooi er citroensap, peper, en paprikapoeder in. Dit goed mengen. Snijd een paar tomaten doormidden en bestrijk de snijvlakken met het olie-kruidenmengsel. Leg de tomaten ongeveer 4 minuten vlak onder een hete grill.

Kant en klare bijgerechten         
Piccalilly
Zoetzure augurkjes
Amsterdamse uien
Zilveruitjes
Mosterd (allerlei smaken zijn lekker hierbij)
Stroop

Bronnen: Mijn moeder en Wina Born

Geen opmerkingen:

Een reactie posten