zondag 12 juli 2009

Glutenvrije maistortilla´s of wraps

Voor vandaag heb ik burrrito's op het menu staan. Dat vind ik altijd zo lekker en je kunt ze vullen met wat er maar voorhanden is. Het lastige is alleen dat je als je glutenvrij moet eten niet die kant en klare uit de winkel kunt gebruiken want daar zit eigenlijk altijd tarwebloem in. En dat betekent dus dat ik ze gewoon zelf bak. Van maismeel. Dat is dan wel speciaal maismeel. Ik gebruik Harina de maiz blanco precocida (voorgekookt maismeel) van het merk P.A.N. Je maakt ze als volgt:

2 mokken harina
2 mokken water
een beetje zout

Door elkaar mengen en kneden tot een stevige bol. Telkens een klein bolletje pakken en dat tussen plastic of bakpapier uitrollen tot een heel dun 'flensje'.
Dan in een koekenpan met antiaanbaklaag of op een hete ovenplaat dat flensje leggen en zodra er blazen verschijnen dan moet je hem omdraaien.
Als het te hard wordt dan moet je wat water aan het deeg toevoegen.
Ik verdeel het deeg altijd al in kleine bolletjes en leg die in de kom, afgedekt met plastic:
Dan rol ik het deeg uit tussen twee stukken plastic, daarna het bovenste vel plastic voorzichtig verwijderen:
Schuif je hand onder het plastic en mik het flensje met het plastic boven in een pan met anti-aanbaklaag en haal dan het plastic eraf (dat is het gemakkelijkst, let wel op dat het plastic niet tegen de pan komt). Zodra er blazen verschijnen draai je het flensje om en bak je het even aan de andere kant. Laat het flensje dan op een plank of bord glijden:
Leg wat van de vulling op het (iets afgekoelde) flensje en rol het op, leg het dan in een ovenschaal:
Strooi er wat geraspte kaas over en zet de schaal nog even in de oven. Schep er op je bord wat zure room over en eet er iets van sla bij.

8 opmerkingen:

 1. Jeffrey Neyndorff4 maart 2010 om 02:01

  Geachte heer/mevrouw,
  Waar koopt u de maismeel? Ik ben er wel naar op zoek en inderdaad zul je ze zelf moeten maken. Ik heb wel informatie dat casa fiesta in de 2e helft van dit jaar met maistortilla's op de markt komt. Ze zijn ook wel te koop voor de horeca vreemd genoeg.
  Vriendelijke groet,
  Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit maismeel koop ik altijd bij de toko. Gelukkig heeft Eindhoven er daar een heel stel van.
  Op een van de foto's kun je de verpakking zien.
  Ik ben benieuwd of Casa Fiesta daar daadwerkelijk mee komt. Xenos heeft ooko een tijdlang echte maistortilla's gehad, van die kleintjes waren dat, maar die zijn inmiddels al lang weer uit het assortiment gehaald vanwege gebrek aan klandizie voor dit product. Heel jammer, want daar maakte ik altijd een tortillataart van. Nu bak ik het dan allemaal maar weer zelf maar kant en klaar is af en toe o zo gemakkelijk.

  Groeten, Marloes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. bij welke toko in eindhoven vind ik de harina ?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij Sang-Lee, Kruisstraat 106 en bij Amazing Oriental, Langdonkenstraat 7.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hoi,

  Ik heb het geprobeerd. Hetzelfde maismeel, evenveel water als meel, zout.
  Bij mij worden ze heel droog, hard en niet bruin. Na het bakken kan ik ze niet vouwen want dan breken ze. Dus met extra water geprobeerd, maar dat wou ook niet.
  Boter in de pan, daar werden ze wat bruiner/minder droog van maar nog steeds hard en te vet. Eitje erdoor geprobeerd en bakpoeder, maar toen bleef het uit elkaar vallen.

  Ik snap niet hoe jij ze zo goed krijgt! Wat doe ik verkeerd?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Waarschijnlijk heb je ze niet dun genoeg uitgerold en/of toch nog te weinig water gebruikt. Helemaal bruin worden doen ze niet maar dat hoort ook niet. Hooguit komt er hier en daar een klein bruin plekje maar meer niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. deze maismeel is ook bij de AH te koop, zojuist gekocht en straks uitproberen! Viva mexico. Bedankt voor de tip.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen