maandag 29 maart 2010

Glutenvrije tortilla´s/wraps





Vandaag maak ik burrito's. Ik heb daar al eens eerder over geschreven maar nu heb ik ze weer eens op een andere manier gebakken namelijk van fijn maismeel en tapiocazetmeel. Dat zijn meelsoorten die wellicht wat gemakkelijk te verkrijgen zijn dan het voorgekookte maismeel uit het andere recept. Ik weet dat oa. Jumbo dat maismeel verkoopt en anders toch maar even naar een toko gaan. Tapiocazetmeel is ook bij de toko te koop maar dat kun je dat eventueel vervangen door gewone maizena. De vulling maak je gewoon naar eigen smaak. Het is best even wat werk maar de tortilla's kun je vantevoren klaarmaken. Je kunt ze ook invriezen, ik rol ze op, stop ze per stuk in een zakje en leg ze in de vriezer. Dat doe ik ook zo met pannenkoeken trouwens. Het grote voordeel is dat dit nu eens een glutenvrij gerecht is dat niet duur is omdat je goedkope meelsoorten gebruikt en het is dus zeer geschikt voor het einde van de maand.

200 gram maismeel (ik gebruik fijn geel maismeel waar je ook polenta van kunt maken)
100 gram tapiocazetmeel
3 flinke eieren
ca. 3 dl. melk

Roer de twee soorten meel goed door elkaar. Klop in een kom de eieren los met een garde en giet er de melk bij. Terwijl je blijft kloppen doe je er schep voor schep het meelmengsel bij totdat je een mooi, niet al te dik, beslag hebt. Eventueel wat melk toevoegen, ik doe het altijd op gevoel. Verhit een pan met anti-aanbaklaag en giet wat van het beslag in de pan. Verspreid het beslag over de hele bodem door met de pan rond te draaien. Laat het vuur zacht staan want de tortilla's mogen niet bruin worden. Als de bovenkant droog is dan met behulp van een grote deksel de tortilla omdraaien en nog even de andere kant bakken totdat de tortilla gaar is. Bak de rest van het beslag op dezelfde manier op. Uit de genoemde hoeveelheden haal ik 8 tortilla's van 26 cm doorsnede. 
Ik zelf gebruik geen zout maar als je dat wel doet dan klop je dat gewoon door de eieren.

vrijdag 26 maart 2010

Rijstschotel met kip en garnalen





Vandaag heb ik een rijstschotel gemaakt, lekker met kip en garnalen. Het was goed gelukt en gemakkelijk om te maken. Dat vind ik doordeweeks altijd fijn omdat ik, en ik neem aan dat dat voor de meeste mensen geldt, dan niet zo veel tijd heb om te koken. Toch vind ik het belangrijk om goed te eten, met verse groenten en zonder dat het uit pakjes en zakjes komt. En dat is niet omdat ik nu zo tegen die pakjes en zakjes ben maar negen van de tien keer zijn die dingen helemaal niet glutenvrij en in alle gevallen zit het stampvol zout en dat gebruiken we hier ook niet. Dat houdt dus in dat ik bijna altijd alles zelf maak maar niet altijd even uitgebreid. Vandaag dus dit rijstgerecht. De rijst had ik vanmorgen al gekookt zodat hij goed kon afkoelen. Dan bakt hij beter vind ik. Ook als ik nasi goreng maak, dat gebakken rijst betekent, gebruik ik afgekoelde gekookte rijst. Vandaag heb ik voor 4 personen het volgende gebruikt:

3 ons kipfilet
2 ons garnalen (meestal heb ik ongekookte maar vandaag had ik al wel gekookte uit de vriezer die ik eerst heb laten ontdooien)
2 ons diepvriesdoperwten
6 bosuitjes
1 ui
3 teentjes knoflook
2 cm gemberwortel
1 flinke eetlepel pindakaas
sambal oelek naar smaak
2 eieren
peper
300 gram rijst (ik gebruik meestal langkorrelrijst)

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen. Pel en snipper de ui en snijd de bosuitjes in schuine ringetjes. Schil het stuk gemberwortel en hak het fijn. Pel de knoflook en pers de teentjes door de knoflookknijper. Snijd de kipfilet in kleine blokjes en bestrooi met versgemalen peper. Bak de stukjes kipfilet rondom bruin in wat hete olie of boter en laat ze gaar worden. Schep de blokjes uit de pan en houd apart. Klop de eieren los met een klein scheutje water en wat peper en bak er in een koekenpan een dunne omelet van. Rol de omelet op en snijd in dunne reepjes. Houd ook dit apart. Verhit wat olie in de wok en bak de ui met de gember en knoflook. Zorg dat de knoflook niet aanbrandt anders krijg je een bittere smaak. Doe vervolgens de bosuitjes erbij en laat even meebakken. Schep nu telkens een paar lepels van de gekookte rijst erbij terwijl je steeds alles goed omschept net zolanng tot alle rijst in de wok zit. Nu doe je de pindakaas erbij. Het beste kun je de rijst iets opzij scheppen en dan de pindakaas op de lege plek leggen. Het zal dan wat gaan smelten en zo kun je het makkelijker verspreiden door de pan. Doe nu ook de sambal erbij, je zou eventueel ook wat chilisaus ofzo kunnen gebruiken. Dan nog de doperwten, de stukjes kip en de garnalen erbij en telkens alles goed omscheppen totdat alles door en door warm is. Leg vlak voor het serveren de omeltreepjes op de rijst.
 

Jeugdsentiment III: Oosterse omelet en Gebakken uien op brood

Ik heb er een hekel aan om goed voedsel weg te gooien en daarom hebben we gisteren restjes gegeten. Daar valt natuurlijk niet zo heel veel over te schrijven maar dan kan ik nu mooi een lunchgerecht beschrijven dat mijn moeder vroeger voor ons maakte. Ik was er dol op. Sowieso vind ik het heerlijk om iets warms tussen de middag te eten en mijn moeder vond dat denk ik ook want ze maakte regelmatig zoiets voor ons klaar. Een van die dingen was wat wij Oosterse omelet noemden. Het had weinig met het Oosten te maken, alleen de ketjap en het puntje sambal erin waren uitheems. Maar jullie moeten niet vergeten dat mijn moeder dit in de zestiger jaren maakte en toen was dit al best gewaagd. En we vonden het lekker, nog steeds trouwens. Ik maak het nog wel eens voor mezelf klaar tissen de middag en dan gebruik ik het volgende:

150 gram gesneden soepgroente
1 gesnipperd sjalotje
mespuntje sambal
klein scheutje gv ketjap
2 eieren
peper

Klop de eieren los met wat peper. Bak het sjalotje en de soepgroenten op laag vuur totdat de groenten gaar zijn. Doe de sambal en de ketjap erbij en roer even door. Giet de eieren erover en bak er een mooie omelet van. Leg een paar sneetjes brood op een bord en leg de omelet erop.

T. houdt er niet van. Hij vindt de soepgroenten niet lekker en dan met name de selderij. Waar hij ook niet van houdt en ik wel is nog zo'n lunchgerecht van mijn moeder. Gebakken uien op brood. Heerlijk! Voor mij alleen fruit ik een flinke ui aan snippers gesneden in wat olie, een vleugje kerriepoeder en paprikapoeder erover met een dropje ketjap en een mespuntje sambal (daar heb je weer de 'Oosterse touch' van mijn moeder). Boterhammen op een bord, de uien erop scheppen en eten maar.

dinsdag 23 maart 2010

Glutenvrije tagliatelle met zalm en Italiaanse wokgroenten





Vandaag hebben we heel veel gedaan. T. heeft eindelijk onze glazen planken voor boven het computerbureau opgehangen. Terwijl hij aan het meten en boren was ben ik naar de supermarkt geweest om het een en ander na te kijken voor Livaad Online. Ik verbaas me er toch elke keer weer over dat ik daar gerust twee uur bezig kan zijn met mijn pen en schrijfblok, terwijl ik allerlei producten uit de schappen aan het halen ben (en ook weer terugzet natuurlijk) zonder dat er iemand iets van zegt. Ik ben wel eens aangesproken door bezoekers met de vraag wat ik aan het doen was maar door het personeel nog nooit. Maar goed, toen ik thuiskwam heb ik T. geholpen met het ophangen van de planken en daar zijn we nog een tijd mee bezig geweest. Gelukkig had ik een makkelijke maaltijd uitgekozen. Glutenvrije tagliatelle van Semper met daarbij een saus van roze zalm uit blik en een zak verse Italiaanse wokgroenten die ik gisteren bij Lidl had gekocht. Makkelijk om te maken en toch erg lekker gegeten. Voor ons tweeën heb ik het volgende gebruikt:

1 groot blik (418 gram) roze zalm
1 zakje van 400 gram Italiaanse wokgroenten
een paar teentjes knoflook uit de knijper
1 klein bekertje zure room (dat had ik nog in huis, je kunt ook een el-cheapo roomkaasje gebruiken)
1 glas witte wijn
peper
basilicum
150-200 gram tagliatelle of andere pasta

Fruit de groenten in wat olijfolie en doe er na een paar minuten de knoflook bij. Als de groenten zacht beginnen te worden dan de wijn en de zure room toevoegen. Maal er rijkelijk peper overheen en laat even zachtjes pruttelen. Maak de zalm even schoon, ik haal altijd het vel en de graten enzo weg. Verdeel de zalm dan in stukken en doe die in de saus. Roer even door en draai dan de pit uit. Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en doe dan de tagliatelle door de saus. Als ik dit voor meer personen zou maken dan kook ik alleen voor T. glutenvrije pasta. Dan hou ik de saus en de pasta voor iedereen apart. Als we samen eten dan eet ik meestal ook glutenvrije pasta en dan kan er duss 'gehusseld' worden. Schaaf er op de borden wat verse Parmezaanse kaas over en  serveer er wat groene olijven bij.
Na het eten hebben we trouwens de planken gevuld, het is erg mooi geworden. 

donderdag 18 maart 2010

Lentehap

Wat een prachtig lenteweer was het vandaag. Vanmorgen heb ik met de fysiotherapeute lekker buiten gewandeld en T. en ik zijn vanmiddag samen naar de stad geweest om onze nieuwe kookpannen te bestellen. Echt zin in zware kost had ik niet met deze zonnige dag en dus heb ik het simpel en licht gehouden. Een heerlijke biefstuk met daarbij wat gebakken aardappeltjes en een simpele salade.  Een eenvoudige doch voedzame maaltijd om met Heer Bommel te spreken.

woensdag 17 maart 2010

Jeugdsentiment II: Geroosterde drumsticks uit de Römertopf





Gisteren ouderwetse elleboogjesmacaroni en vandaag heb ik mijn Römertopf weer eens gebruikt. Een Römertopf is een aardewerken schaal met deksel voor in de oven. Die dingen kwamen begin jaren zeventig in de mode en mijn moeder maakte er veel gebruik van. Toen T. en ik trouwden hebben we er drie gekregen. Ik gebruikte er een voor visgerechten en een ander voor vlees en de derde heb ik weggegeven aan een vriendin van ons die er nog geen had. In de loop van de tijd zijn ze allebei gesneuveld en ik heb nooit nieuwe gekocht. Twee jaar geleden kreeg ik er van mijn dochter eentje cadeau en sinds die tijd gebruik ik hem af en toe weer. Vandaag heb ik het recept gemaakt dat mijn moeder als eerste ooit heeft klaargemaakt in haar Römertopf. Geroosterde drumsticks in pittige saus. Voor 4 personen heb je het volgende nodig:

8 drumsticks
mosterd
peper

saus:
2 kleine blikjes tomatenpuree
sweet chilisaus naar smaak (ik gebruikte die van Flowerbrand, die is gv)
2-3 teentjes knoflook uit de knijper
4 dl water
3 eetlepels gembersiroop
1-2 eetlepels citroensap
1 eetlepel gv ketjap

atjar tjampoer
eventueel maizena

Laat de Römertopf, bodem en deksel, een half uurtje in koud water staan. Wrijf de drumsticks rondom in met mosterd en bestrooi ze met peper. Leg ze onder de grill en rooster ze aan alle kanten mooi bruin. Laat ze wat afkoelen en leg ze dan in de Römertopf. Roer de ingrediënten voor de saus door elkaar en giet het over de kip. Zet het bovenste stuk van de Römertopf op de onderkant en plaats het geheel in een koude oven. Zet de oven dan op 220 graden en laat de kip in ongeveer een uur gaar worden. Haal de Römertopf uit de oven en roer wat atjar tjampoer door de saus. Gebruik eventueel eerst wat aangemaakte maizena om te binden.
Wij hebben er rijst en broccoli bij gegeten.

Jeugdsentiment I: Elleboogjesmacaroni

Toen ik een klein kind was werd er in Nederland nog maar zeer weinig pasta gegeten. De eerste keer dat wij thuis macaroni aten kan ik me nog goed herinneren. Heerlijk vond ik het. Mijn moeder maakte dat, zoals heel veel anderen in die tijd, heel simpel klaar: uien fruiten. gesnipperde ham erbij, een blikje tomatenpuree en op smaak brengen met Aromat. Verder klutste ze dan twee eitjes en die werden in een hete pan met wat boter tot kruimels gebakken en door de macaroni geroerd. Elleboogjes koken en alles door elkaar husselen en met wat augurken serveren. Wij vonden dat destijds heerlijk, het was nieuw. Later aten we ook spaghetti en dat maakte ze met gehakt, tomatenpuree, uien en wortel. Ook zalig. Toen T. en ik op kamers woonden aten we ook veel macaroni. Lekker goedkoop en dat was in die tijd een eerste vereiste. Maar inmiddels maakte ik mijn macaroni al wel iets anders dan die eerste macaroni van mijn moeder.
Toen T. glutenvrij moest gaan eten was er eigenlijk alleen maar fusilli te krijgen. Later kwam Schär met andere vormen zoals penne en pipette maar geen elleboogjes. Verder ook nooit gezocht want T. vond Schär veruit het beste merk als het om pasta ging. Afgelopen zaterdag zijn we naar de glutenvrije markkt in het Evoluon geweest. Veel dingen geproefd en gekocht, oa. ook elleboogjesmacaroni van Semper. Gisteren hebben we het gegeten. Met de saus zoals ik die in het studentenhuis altijd maakte met worstvlees. Tegenwoordig gebruik ik dan biologische rundersaucijzen terwijl ik vroeger zeer goedkope verse worst gebruikte maar goed. Het was ouderwets lekker en daar gaat het om. Voor 4 personen heb ik het volgende gebruikt:

400 gram rundersaucijzen (maar gewone verse worst kan dus ook)
2 uien, grof gesnipperd
knoflook uit de knijper naar smaak
2 kleine blikjes tomatenpuree
1 blikje macedonische groenten  (ik had die van Bonduelle)
eventueel 1 glas witte wijn
peper
basilicum
peterselie

Haal het worstvlees uit de worst. Fruit de uien en de knoflook in wat olijfolie totdat de ui begint te kleuren. Doe er dan het worstvlees bij en bak het met behulp van een vork rul. Doe er dan de peper, basilicum, peterselie en tomatenpuree bij en roer goed door. Vervolgens mik je de inhoud van het blik groenten (dus met nat) in de pan en eventueel de wijn. Roer het door en laat even pruttelen. Kook ondertussen 400 gram elleboogjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta af en roer de elleboogjes door de saus.



zondag 14 maart 2010

Jachtschotel met rode kool





Gisteren hebben we jachtschotel met rode kool gegeten. Daar ben ik helemaal verzot op maar omdat het vrij veel werk is maak ik het niet zo vaak. Als ik het maak dan is het altijd in het weekend, gewoon omdat ik dan meer tijd heb. Maar de afgelopen weken zijn ook de weekends behoorlijk druk en ik had inmidddels toch wel heel veel zin in jachtschotel gekregen en dus heb ik vrijdagavond al het vlees klaargemaakt zodat ik zaterdag minder werk had. Voor het gemak heb ik deze keer kant en klare rode kool met appel gekocht. Bij onze supermarkt lagen zakken van Kramer & Zonen, merk Krautboy. Nu ken ik dat merk eigenlijk alleen maar van de zuurkool en daarom heb ik het gewoon maar eens geprobeerd. Ik moet zeggen dat het prima smaakte. Niet zo miersig zoet gelukkig, gewoon lekker. Zaterdag heb ik dus eigenlijk alleen nog maar de aardappelpuree hoeven maken en dat was zo gebeurd. Het was ouderwets lekker.

Voor 4 flinke eters heb je het volgende nodig:

500-600 gram sukadelappen (of magere riblappen)
2 uien
3 eetlepels zilveruitjes
2 1/2 dl rode wijn
peper
1-2 eetlepels koekkruiden
2-3 laurierblaadjes
5 kruidnagels
7 jeneverbessen
eventueel maizena
2 zakken van 500 gram rode kool met appel
iets meer dan een kilo aardappels
2-2 1/2 dl melk
nootmuskaat
margarine
glutenvrij paneermeel

Snijd het vlees in dobbelstenen. Pel en snipper de uien. Kneus de jeneverbessen of snijd ze met de punt van een mesje voorzichtig in. Verwarm de wijn even bv. in de magnetron. Bak het vlees in porties in hete margarine of olie rondom bruin. Voeg dan de ui toe en laat die ook even kleuren. Voeg nu de zilveruitjes, peper, koekkruiden, laurierblaadjes, kruidnagels en jeneverbessen toe. De laurierblaadjes breek ik meestal in stukken en doe die samen met de kruidnagels en de jeneverbessen in een groot thee-ei dat ik in de pan hang. Dat scheelt aan het eind veel speur- en viswerk. Roer het goed door en giet de warme wijn erover. Laat nu met de deksel op de pan op zeer laag vuur zeker 3 uur stoven. Schil ondertussen de aardappels en kook ze gaar. Giet ze af. Verwarm de melk even bv. in de magnetron. Stamp de aardappels met een pureestamper en roer er de warme melk en een klontje margarine door. Breng de puree op smaak met nootmuskaat. Verwarm de oven voor op 220 graden.
Als het vlees gaar is verwijder dan de kruidnagels, jeneverbessen en de laurierblaadjes (of het thee-ei). Bind het vocht eventueel met wat aangemaakte maizena, het moet niet te dun zijn. Doe nu het vlees en het stoofvocht over in een ovenschaal en bedek het met een laag rode kool, daarop komt de aardappelpuree. Strooi er wat glutenvrij paneermeel overheen en leg er wat klontjes margarine op. Bak het gerecht in ca. 30-45 minuten mooi goudbruin.

vrijdag 12 maart 2010

Antilliaans gehakt





Het blijft op de een of andere manier druk. Gisteren zijn T. en ik samen eerst naar onze zoon geweest want daar moesten verschillende klusjes gedaan worden. Nieuwe router installeren, zijn kledingkast repareren, lamp vervangen en zijn nieuwe gordijnen op maat afspelden. Toen door naar onze dochter waar ook allerlei klusjes op T. lagen te wachten. Kon hij fijn even stoer doen met zijn superboormachine. Ik hoefde alleen maar wat hand- en spandiensten te verlenen zoals schroevedraaiers vasthouden en op tijd weer aangeven. Een verantwoordelijke klus, nietwaar? Toen we thuiskwamen heb ik snel een pastasaus in elkaar geflanst van garnalen, een zakje kant en klaar gesneden Italiaanse roerbakgroenten en wat roomkaas. Het was overigens prima te eten. Vandaag heb ik de gordijnen van zoonlief dan bij ons thuis korter gemaakt zodat ze morgen opgehangen kunnen worden. Ik had dus weer niet veel tijd om te koken en daarom heb ik eens een oud recept uit mijn kookschrift gemaakt. Mijn moeder heeft het recept ooit van haar zus gekregen en we aten het regelmatig. We noemden, en noemen het nog steeds trouwens, Antilliaans gehakt al vraag ik me af of het wel iets met de Antillen te maken heeft. Maar volgens onze goede vriend M., geboren op Curaçao, zou het zo in de Antillen op tafel kunnen.
Onderstaande hoeveelheden zijn voor 4 personen:

1 pond rundergehakt
3 grote uien
1 grote groene paprika
4 tomaten
1 klein blikje tomatenpuree
naar smaak: nootmuskaat, kruidnagelpoeder, peper, knoflook, ketjap 

De ui en de paprika in stukken en de tomaten in partjes snijden. Ik verwijder altijd steelaanzet en pitjes. Mijn moeder sneed het allemaal erg klein maar ik vind het lekkerder om de stukken iets groter te laten. De ui, knoflook en de paprika en de knoflook fruiten totdat ze glazig zijn. Het gehakt toevoegen en met een vork rul bakken. Nu de tomaten erbij en even laten meebakken. Dan de rest van de kruiden, ketjap en tomatenpuree erbij. Eventueel nog een klein scheutje water toevoegen en laten pruttelen totdat het goed gaar is.
Wij eten het altijd met witte rijst en een salade of doperwten.

zaterdag 6 maart 2010

Geheugenkaartje

Gisteren hebben we gado gado met saté en pindasaus gegeten. Ik schreef er al eerder over maar destijds was het nogal een rommelige schotel geworden en dus had ik me voorgenomen om gisteren een beter resultaat te laten zien. Gisteren fijn aan de slag geweest, de schaal leuk opgemaakt en een paar mooie foto's genomen. Toen ik die foto's echter wilde bekijken bleek dat het geheugenkaartje het had begeven.
Daar baal ik nu van. Er stonden nog een paar foto's op die ik nog niet op de harde schijf van mijn laptop had gezet. En er zit nog wel garantie op maar dat houdt dus in dat eerst de bon gezocht (en gevonden!) dient te worden en vervolgens moeten we er mee naar de winkel om de boel te regelen. Balen dus...
Wat eten betreft heb ik vandaag niet veel te melden. We hebben frites gegeten, met tartaartjes en witte bonen/snijbonen. Moet een keer kunnen vind ik.

donderdag 4 maart 2010

Glutenvrije lasagne uit de oven





De afgelopen paar dagen heb ik te maken gehad met een heftige verkoudheid. Een verkoudheid met alles erop en eraan, een bonkend hoofd, keelpijn, niezen, kriebelhoest, verhoging en heel veel nattigheid die op allerlei manieren mijn hoofd uit wilde. Het was zo'n verkoudheid waarbij je echt even moet gaan liggen en dat heb ik dan dus ook maar gedaan. Twee dagen zelfs, en toen vond ik dat het maar afgelopen moest zijn. Geen verhoging meer en de ergste hoofdpijn is weg, dus gaan we gewoon door waar we gebleven waren.
Gisteren en eergisteren heeft T. voor het eten gezorgd. Hij heeft dinsdag voor twee dagen zuurkoolstamppot gemaakt. Gewoon de klassieke uitvoering zoals zijn moeder het al maakte en dat smaakt altijd goed. Vandaag wilde ik gewoon zelf weer koken en ik had ook geweldig veel zin in lasagne dus dat heb ik dan maar op het menu gezet. Omdat ik toch nog wel wat bibberig ben heb ik vandaag gekozen voor de snelle versie van mijn basislasangerecept. Normaal gesproken gebruik ik verse groenten, vandaag heb ik een blikje gebruikt want dat scheelt een boel snijden. Als we eters krijgen dan maak ik altijd twee verschillende schalen lasagne: 1 met gluten en 1 zonder want anders wordt het wel een dure grap. Als T. en ik samen eten dan eet ik glutenvrij mee. Zo ook vandaag, voor 2 personen heb ik het volgende gebruikt:

8 lasagnebladen (ik gebruik de lasagnebladen van Schär)
ca. 200-250 gram half om half gehakt (vaak gebruik ik rundergehakt maar dat had ik nu niet)
1 rode paprika, in kleine blokjes gesneden
1 flinke ui, gepeld en gesnipperd
2 teentjes knoflook uit de knijper
olijfolie
basilicum
oregano
witte peper
2 kleine blikjes tomatenpuree
1 glas droge witte wijn
1 blikje gemengde groenten (ik had Bonduelle)
béchamelsaus:
25 gram margarine
25 gram maizena
250 ml melk

Fruit de ui, paprika en knoflook in de olijfolie. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Doe er naar smaak basilicum, oregano en peper bij, de tomatenpuree en de inhoud van het blik groente (dat hoeft dus niet eerst uit te lekken, gewoon met vocht en al erin mikken). Vervolgens de wijn erbij en het geheel even goed doorwarmen en doorroeren. Er moet best wel wat vocht in de saus zitten omdat de lasagne straks in de saus gaar moet worden. Laat de saus dan op een zacht pitje even pruttelen terwijl je ondertussen de béchamelsaus maakt. Hiervoor smelt je de margarine en voegt vervolgens in één keer de maizena toe. Roer het goed door elkaar en voeg nu, scheutje voor scheutje, de melk toe terwijl je heel goed blijft roeren.
Vet een ovenschaal licht in en schep wat van de tomatengehaktsaus op de bodem. Spreid het wat uit en leg er dan twee lasagnebladen op. Zorg ervoor dat de twee bladen elkaar niet overlappen, anders wordt dat straks niet gaar. Nu schep je er weer een laag tomatengehaktsaus op, spreid het weer uit enz. Ga zo door tot je 4 lagen lasagnebladen hebt en eindig met een laag tomatengehaktsaus. Giet daar de béchamelsaus overheen en dek de schaal af met alufolie. Plaats de schaal in de oven, stel die in op 200 graden en laat de lasagne helemaal gaar worden. Dat kan wel 5 kwartier gaan duren! Wil je die tijd bekorten dan kun je de lasagnebladen voorkoken volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Haal ongeveer een kwartier voor het einde van de oventijd het alufolie van de schaal zodat de béchamelsaus wat kan kleuren. Vroeger deed ik vaak ook nog kaas op elke tomatengehaktsauslaag maar in het belang van de noodzakelijke verlaging van mijn cholesterolgehalte doe ik dat voortaan maar niet meer.