vrijdag 26 maart 2010

Rijstschotel met kip en garnalen





Vandaag heb ik een rijstschotel gemaakt, lekker met kip en garnalen. Het was goed gelukt en gemakkelijk om te maken. Dat vind ik doordeweeks altijd fijn omdat ik, en ik neem aan dat dat voor de meeste mensen geldt, dan niet zo veel tijd heb om te koken. Toch vind ik het belangrijk om goed te eten, met verse groenten en zonder dat het uit pakjes en zakjes komt. En dat is niet omdat ik nu zo tegen die pakjes en zakjes ben maar negen van de tien keer zijn die dingen helemaal niet glutenvrij en in alle gevallen zit het stampvol zout en dat gebruiken we hier ook niet. Dat houdt dus in dat ik bijna altijd alles zelf maak maar niet altijd even uitgebreid. Vandaag dus dit rijstgerecht. De rijst had ik vanmorgen al gekookt zodat hij goed kon afkoelen. Dan bakt hij beter vind ik. Ook als ik nasi goreng maak, dat gebakken rijst betekent, gebruik ik afgekoelde gekookte rijst. Vandaag heb ik voor 4 personen het volgende gebruikt:

3 ons kipfilet
2 ons garnalen (meestal heb ik ongekookte maar vandaag had ik al wel gekookte uit de vriezer die ik eerst heb laten ontdooien)
2 ons diepvriesdoperwten
6 bosuitjes
1 ui
3 teentjes knoflook
2 cm gemberwortel
1 flinke eetlepel pindakaas
sambal oelek naar smaak
2 eieren
peper
300 gram rijst (ik gebruik meestal langkorrelrijst)

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen. Pel en snipper de ui en snijd de bosuitjes in schuine ringetjes. Schil het stuk gemberwortel en hak het fijn. Pel de knoflook en pers de teentjes door de knoflookknijper. Snijd de kipfilet in kleine blokjes en bestrooi met versgemalen peper. Bak de stukjes kipfilet rondom bruin in wat hete olie of boter en laat ze gaar worden. Schep de blokjes uit de pan en houd apart. Klop de eieren los met een klein scheutje water en wat peper en bak er in een koekenpan een dunne omelet van. Rol de omelet op en snijd in dunne reepjes. Houd ook dit apart. Verhit wat olie in de wok en bak de ui met de gember en knoflook. Zorg dat de knoflook niet aanbrandt anders krijg je een bittere smaak. Doe vervolgens de bosuitjes erbij en laat even meebakken. Schep nu telkens een paar lepels van de gekookte rijst erbij terwijl je steeds alles goed omschept net zolanng tot alle rijst in de wok zit. Nu doe je de pindakaas erbij. Het beste kun je de rijst iets opzij scheppen en dan de pindakaas op de lege plek leggen. Het zal dan wat gaan smelten en zo kun je het makkelijker verspreiden door de pan. Doe nu ook de sambal erbij, je zou eventueel ook wat chilisaus ofzo kunnen gebruiken. Dan nog de doperwten, de stukjes kip en de garnalen erbij en telkens alles goed omscheppen totdat alles door en door warm is. Leg vlak voor het serveren de omeltreepjes op de rijst.
 

1 opmerking:

  1. Joris van den Boom29 maart 2010 om 19:33

    Super leuke site!!! echt leuke recepten, ga er morgen meteen eentje uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen